Γιατί οι γάτες μισούν το νερό ;

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
Γιατί οι γάτες μισούν το νερό ;
Οι λόγοι είναι βιολογικοί και ψυχολογικοί
Οι γάτες είναι περίεργα ζώα. Είναι το μόνο ζώο που αυτοεξημερώθηκε, ώστε να μπορούμε τώρα να το έχουμε ως κατοικίδιο, το μόνο ζώο του οποίου το νερό δεν πρέπει να τοποθετείται δίπλα στην τροφή του και το μόνο που προσγειώνεται πάντα στα πόδια του ...

Γιατί όμως αυτά τα πανέμορφα και ενδιαφέροντα ζώα μισούν το νερό;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους οι γάτες αντιπαθούν τόσο πολύ το νερό, τόσο βιολογικοί όσο και ψυχολογικοί:

Η εξέλιξη της γάτας: Το νερό δεν ήταν ποτέ μεγάλο μέρος της εξέλιξης της γάτας. Οι εξημερωμένες γάτες που έχουμε τώρα ως κατοικίδια είναι απόγονοι αιλουροειδών που ζούσαν σε ξηρές άνυδρες περιοχές. Εξαιτίας αυτού, δεν έμαθαν ποτέ πώς να κολυμπούν επειδή δεν έπρεπε. Παρόλα αυτά, υπάρχουν ορισμένα είδη, όπως το τούρκικο Van, που μεγάλωσαν σε υδάτινες περιοχές και αγαπούν το κολύμπι και το παιχνίδι στο νερό.

Γούνα γάτας: Χρησιμοποιώντας νερό σε μια γάτα, η γούνα της γίνεται υγρή και βαριά, παρά το γεγονός ότι το ανώτερο στρώμα της είναι αδιάβροχο ως ένα βαθμό. Αυτό το επιπλέον βάρος κάνει τη γάτα να αισθάνεται άβολα.

Ευαισθησία στις μυρωδιές: Όλοι γνωρίζουμε πόσο απαιτητικές είναι οι γάτες. Επειδή μερικές φορές το νερό της βρύσης έχει χημικά, η μυρωδιά του είναι αρκετά δυσάρεστη για τις γάτες και, στα μάτια τους, το μπάνιο τους δημιουργεί περισσότερη δουλειά στον αυτοκαθαρισμό.

Φόβος: Σε ορισμένες γάτες δεν αρέσει το νερό λόγω φόβου. Αν το σκεφτείς, τα περισσότερα οικόσιτα γατιά δεν έχουν βιώσει ποτέ νερό, καθώς οι άνθρωποι τα προστατεύουν από τις καταιγίδες. Επομένως, όταν τα βάζεις για μπάνιο πιθανότατα έχουν μια αντίδραση φόβου.


Πηγή: e-agenda.gr

 

 

Επιστροφή