Πρωταπριλιά στη Χαιδεμένη...

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
Ιστορίες του περασμένου αιώνα...
Ιστορίες του περασμένου αιώνα...
Πρωταπριλιά στη Χαιδεμένη...
Όσο κι αν προσπαθώ δεν θυμαμαι η πρωταπριλιά να μας έκανε μεγάλη εντύπωση ,όταν είμαστε παιδιά και δε νομίζω να κάνανε και χοντρές φάρσες οι μεγάλοι...

Το πρώτο πρωταπριλιάτικο -μάλλον απειλή ήταν- το άκουσα γύρω στα 11 με 12 χρονών όταν δάσκαλο είχαμε το Δημήτρη Πουλιανίτη κοντά στη 10ετία του 60...

Ο Πουλιανίτης ήταν απο τον Πυργετό και τα 6 περιπου χιλιόμετρα που απειχαν τα χωριά μας, τα έκανε καθημερινά με ένα μηχανάκι "Ζούνταπ" που το είχε και πλαστικό προφυλαχτήρα για να μη τον χτυπάει ο αέρας και βροχή...

Κύριο χαρακτηριστικό του δασκαλου μας ήταν ένα σημαδάκι κοντα στο μουστάκι που συχνά το κουνούσε  κι έτσι δεν αργήσαμε να τον δώσουμε και το όνομα "ζαβομούστακο" και τα πολλά "μάλιστα" που έλεγε,έτσι χωρίς λόγο, μέχρι και πέντε φορές!!.

Είχε αργήσει λίγο παραπάνω εκείνη την ημέρα να ρθει και απομακρυνθήκαμε κάμποσοι απο το προαύλιο αλλά μόλις ακούσαμε το θόρυβο του μοτοποδήλατου τρέξαμε να είμαστε κοντά του γιατί του άρεσε να φωνάζει λίγο παραπάνω  και να ρίχνει καμμια σφαλιαρίτσα,έτσι χωρίς λόγο,αλλα και χωρίς κακία..

Εκείνη την ημέρα μόλις έσβησε τη μηχανή,τον είδαμε να κατευθύνεται προς τη γωνία του σχολείου που είναι  προς το χωριό και να φωνάζει δυνατά...

"Γρήγορα όλοι εδω...ελατε αμέσως εδω.." και έδειχνε με το δάχτυλό του κάτι χόρτα λέγοντας μια λέξη άγνωστη σε μας αλλά ο τόνος του την έκανε σημαντική: "κάποιος ΑΠΟΠΑΤΗΣΕ"!!

"Θέλω να ξέρω ποιό γαιδούρι αποπάτησε εδώ- έλεγε- και βρώμισε τον τόπο" αλλά βλέποντας ότι δεν αντιδρούσαμε στράβωσε λίγο το μουστάκι του χαμογέλασε και μόνος του είπε "χαχα...μάλλιστα μάλλιστα.. σας την έφερα ... σας γέλασα..είναι πρωταπριλιά σήμερα.."

Ήταν και η πρώτη μας επαφή με τα ψέμματα της πρωταπριλιάς και μας πήρε κάμποση ώρα να καταλάβουμε και να πεί κάποιος.."βρε το ζαβάνα..μας έμαθε σήμερα πως λεν το ..χέσιμο στον Πυργετό..."!!Το σχολείο είναι το λευκό κτίριο αριστερά μέσα στα δέντρα.
Στη φωτογραφία η δημοτική Σύμβουλος Zωή Παπαναστασίου που  εκπροσωπεί τη Χαιδεμένη στο Δήμο Τρικκαίων.


===========

Το Πρωταπριλιάτικο όμως που ακόμα συζητιέται στη Χαιδεμένη είναι ένα χοντρό ψέμμα που είπε λίγα χρόνια αργότερα, ο ''μπράτιμος" ,Θανάσης Τσιρωνάς,στον εξάδερφό του και γείτονά του "Σιωκα" -Θανάση- Τσιρωνά.

Ο μπράτιμος (παρατσούκλι) βγήκε στον πίσω φράχτη και φώναξε " ώ Σιωκα ..Σιωκα.." κι οταν βγηκε  η Σιώκαινα στην πόρτα- μια ψηλή και με ωραία κορμοστασιά γυναίκα,όπως και ο σύζυγός της-οι ψηλωτεροι στο χωριό- να ρωτήσει τί θέλει,ο μπράτιμος είπε πλύ σοβαρά " Πες το Σιωκα, ότι τηλεφώντσε ο Χαρίλας απ τη Ράξα (ο  γαμπρός τους στην κόρη τους Μαρία) και είπε να πάει γρήγορα πέρα (κάπου 1500 μέτρα αποσταση) γιατί κάτι σοβαρό συμβαίνει...

Ηλικιωμένοι άνθρωποι ήταν όλοι τους -απο χρόνια δεν ζει κανείς τους  πια- ο κυρ Σιώκας φόρεσε το κοστούμι του έβαλε τα σκαρπίνια του και σε 10 με 15 λεπτά βρίσκονταν ήδη στο γεφύρι ,όχι πολύ μακρυά απο τα δύο σπίτια, όταν άκουσε το μπράτιμο ν α τον φωνάζει "Ώ Σιώκαααα.. Πού πας αρα χαμένε..άει γύρνα πίσω ..σε γέλασα... πρωταπριλιά  σήμερα..'!!!

 Αυτόπτες μάρτυρες έλεγαν πως πιο εξοργισμένο το μπαρμπαθανάση δεν τον είδαν ποτέ.. Πέσανε πολλά βρισίδια και αναστέναξαν οι.. Άγιοι στον Αη Θανάση,στο μακρυνό εξωκκλήσι και τη μόνη εκκλησία την εποχή εκείνη..

Κρύφτηκε λένε το πειραχτήρι ο μπράτιμος και φθηνά τη γλύττωσε...
Νομίζω πως ακόμα αυτό είναι το πιο μεγάλο πρωταπριλιάτικο ψεμμα στη Χαιδεμένη..

Δ. Παπαγεωργίου.


Πηγή: efhmeris

 

 

Επιστροφή