
Εύποροι επαγγελματίες, επιστήμονες Τσιφλικάδες, πλούσιοι, εκατομμυριούχοι, προνομιούχοι μέσα από μια λακωνική προσέγγιση του δημοσιογράφου Θύμιου Λώλη με βάση τον προ εκατονταετίας καταλόγου, (1912 - 13) που άνοιξαν τελικά το πουγγί τους, για τους επιστρατευμένους.συμπολίτες τους...
Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι ήταν δύο πόλεμοι που έγιναν στα Βαλκάνια το 1912-1913 στους οποίους αρχικά η Βαλκανική Συμμαχία (Σερβία, Μαυροβούνιο, Ελλάδα και Βουλγαρία) επιτέθηκε και απέσπασε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία την Μακεδονία και το μεγαλύτερο μέρος της Θράκης, ενώ στη συνέχεια, μετά τις διαφωνίες μεταξύ των νικητών για τον τελικό διαμοιρασμό των εδαφών, ξέσπασε δεύτερος πόλεμος (αυτή τη φορά με τη συμμετοχή και της Ρουμανίας) από τον οποίο εξήλθε ηττημένη η Βουλγαρία, χάνοντας το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών που είχε αρχικά κατακτήσει.
Ο Στρατός Θεσσαλίας στον οποίο συγκεντρώθηκε το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεων αποτελούνταν από: τις 1ης έως 7ης Μεραρχίες, 20 συντάγματα πεζικού, 1 σύνταγμα Κρητών, 1 τάγμα Ευζώνων, 3 Τάγματα Εθνοφρουράς, 1 ταξιαρχία ιππικού, 4 συντάγματα πεδινού και 2 μοίρες ορειβατικού πυροβολικού. Επίσης το μηχανικό αποτελούνταν από 2 συντάγματα σκαπανέων, 1 τάγμα γεφυροποιών και 2 λόχους τηλεγραφητών. Την δύναμη ενίσχυαν και 4 αεροσκάφη.
Μεγάλος όπως ήταν φυσικό ο αριθμός των επιστρατευθέντων Τρικαλινών που άφησαν πίσω τις οικογένειες τους να πολεμήσουν...
Απαραίτητο λοιπόν να υπάρξουν προσφορές για την ενίσχυση των οικογενειών των επιστρατευθέντων το 1913
Χρειάστηκε να κινητοποιηθή η Επιτροπή του εράνου, γιά να πεισθούν οι επώνυμοι συμπολίτες και ανταποκριθούν στις εκκλήσεις συλλογής χρημάτων.
Ας διαβάσουμε ποιοί ανταποκρίθηκαν και πιο κάτω ποιοί ήταν...
Ο Βασίλειος Γιαννούσης

Ήταν έγκριτος δικηγόρος των Τρικάλων, πατέρας των επίσης δικηγόρων Γεωργίου και Κλεοβούλου Γιαννούση, το σπίτι και πολιτικό γραφείο των οποίων, στην γωνία των οδών Γαριβάλδη και Βύρωνος, έχει παραχωρήσει τη θέση του σε πολυώροφη πολυκατοικία.
Ο Δημήτριος Παππάς, σπουδαίος Δικηγόρος, πατέρας του επίσης δικηγόρου και ποιητή Νίκου και των δημοσιογράφων Κίτσιου και Ηρακλή Παππά, το πέτρινο διώροφο των οποίων, παρόχθια του Ληθαίου, βρίσκονταν στο επίκεντρο της πνευματικής και κοινωνικής ζωής της πόλης, επί πολλές δεκατίες, πρίν την μετατροπή του σε πολυκατοικία.
Το πέτρινο Παππά,στο βάθος παρά την γέφυρα Γούρνας με φόντο το ρολόϊ πρίν παραχωρήσει την θέση του στην σημερινή πολυκατοικία, που επί δεκαετίες βρίσκονταν στο επίκεντρο της πολιτικής και κοινωνικής ζωής των Τρικάλων
Δημήτριος Νακόπουλος
Ο Δημήτριος Νακόπουλος, με πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα, πρόεδρος του Γυμναστικού Συλλόγου και της Φιλαρμονικής, αλλά και του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικάλων, με το διατηρητέο κι’αναπαλαιωμένο αρχοντικό του στην οδό Βύρωνος όπως είναι και σήμερα

Ο Δημήτριος Νακόπουλος, ευκατάστατος Τρικαλινός, με πλούσια πολιτιστική και κοινωνική παρουσία 20ού αιώνα, ήταν στην επικαιρότητα της κοσμικής κίνησης για τα Τρίκαλα
Ο Απόστολος Βλιτσάκης
Έγκριτος δικηγόρος, άρχοντας του Βαρουσιού, υποψήφιος
Δήμαρχος Τρικάλων στις εκλογές του 1912, αδελφός του Ντούλα Βλιτσάκη, που αιχμαλώτισαν και φόνευσαν ληστές το 1909.
Το αρχοντικό του Βλιτσάκη, υπάρχει στην γωνία των οδών Παύλου Μελά και Τέλλου Άγρα, αναπαλαιωμένο από τον μετέπειτα ιδιοκτήτη του, αείμνηστο πιά αρχιτέκτονα μηχανικό Θύμιο Βαρδούλη.
Ο Ιωάννης Κωτίκας
Μεγαλοδικηγόρος των Τρικάλων και Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου το 1909 και Βουλευτής κατά την ίδια χρονική περίοδο, με πλούσια πολιτική και κοινωνική δραστηριότητα.
Ο Αχιλλέας Έξαρχος
Ιατρός, πατέρας του γνωστότερου στους νεώτερους Τρικαλινούς, Βουλευτή και υπουργού επί σειράν ετών, Νικολάου Εξάρχου.
Ο Γεώργιος Σταμουλάκης
Συμβολαιογράφος, ένας των Αδελφών Σταμουλάκη, που το αρχοντικό τους, βρίσκεται στην οδό Στράβωνος του Βαριουσιού

Ο συμβολαιογράφος Γεώργιος Σταμουλάκης, άρχοντας και ευκατάστατος του Βαρουσιού
Ο Δημήτριος Θεοδοσόπουλος
Τραπεζίτης, ιδρυτής της συνώνυμης Τράπεζας των Τρικάλων, το οίκημα της οποίας υπάρχει και σήμερα στη γωνία των οδών 25ης Μαρτίου κα Χατζηπέτρου, πατέρας του μετέπειτα Δημάρχου και αναμορφωτού της πόλης μας, Θεοδοσίου Θεοδοσοπούλου.

Επίσης στους ευκατάστατους του καταλόγου του 1913, περιλαμβάνονται οι Τρικαλινοί Ισραλίτες Σαλβατώρ Λευής, Μεγήρ Σολομός, ο συμβολαιογράφος Σωτ. Παλαιός, οι έμποροι Γεώρ. Μαράβας και Θεολόγης Νακόπουλος, οι Αδελφοί Τσαγκάδα με τον συνώνυμο μύλο, στην οδό προς Πύλη, το ωραίο και μοναδικής αρχιτεκτονικής σπίτι, υπάρχει στην οδό Θεμιστοκλέους, σχεδόν εγκατελειμμένο.
Η οικογένεια Χορδάκη
Υπήρξε μία από τις πιο γνωστές του, στις αρχές του 20ού αιώνα, οι δε Αδελφοί Στέφανος (Δικηγόρος και Ηρακλής Φαρμακοποιός) διεδραμάτισαν πρωταγωνιστικό, μπορεί να πεί κανένας, ρόλο στην εξέλιξη των τοπικών πολιτικών μας πραγμάτων, κατά την διάρκεια του εμφυλίου (μεταξύ των Βασιλικών (Κωνσταντινικών) και των Βενιζελικών) ιδιαίτερα δε ο Δικηγόρος Στέφανος Χορδάκης, ο οποίος ήταν απ’ τους πιο δραστήριους και «σκληρούς» επιστράτους του 1916, που κινήθηκαν και κατέλυσαν το κράτος και την κυβέρνηση των Φιλελευθέρων.
Μάλιστα δε σε κτήμα του Χορδάκη, παρά το χωριό Οξύνεια Καλαμπάκας, είχε ανακαλυφθή, μετά την παράδοση και τον αφοπλισμό των επιστράτων, μεγάλος αριθμός όπλων.
*Σχετικό άρθρο δημοσιεύτηκε από τον Θύμιο Λώλη στην εφημερίδα Πρωϊνός Λόγος των Τρικάλων