Οι φωτογραφίες από τα Τρίκαλα που συγκλόνησαν την Αμερική

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
Οι φωτογραφίες από τα Τρίκαλα που συγκλόνησαν την Αμερική

 
Πριν 70 χρόνια ένας διάσημος φωτογράφος αποτυπώνει και περιγράφει με τον φωτογραφικό του φακό εικόνες από τη ζωή των κατοίκων σε ένα χωριό των Τρικάλων.
Εικόνες που θα ταξιδέψουν και θα προσπαθήσουν να περιγράψουν σε εκατομμύρια ανθρώπους το δράμα της Ελληνικής υπαίθρου σαν συνέπεια ενός αδελφοκτόνου πολέμου.

Δύο εκπληκτικές φωτογραφίες του 1947 (Δεκέμβριος)  στην μέση της περιόδου του εμφυλίου (1946-1949)

Ο John Phillips βρίσκεται στην περιοχή μας και φωτογραφίζει για λογαριασμό του κορυφαίου Αμερικανικού περιοδικού "LIFE" πρόσωπα και γεγονότα.Ελάφι (Louzesti - Λουζέστι) Καλαμπάκας 1947 Δεκ. (Photographer John Phillips )

Ένας μαθητής με κοντό παντελονάκι (!) που τον "έχει σηκώσει" η δασκάλα του, διαβάζει φωναχτά και ταυτόχρονα ζεσταίνει τα ξυπόλητα ποδαράκια του στην ξυλόσομπα της αίθουσας.

 Η νεαρή δασκάλα φαίνεται να τον ακούει με προσοχή...

Αριστερά στον τοίχο και πάνω στις σανίδες που χρησιμοποιούναι ως πίνακας η λέξη "Η ΜΗΤΕΡΑ". Οι μαθητές της τάξης, πάνω από είκοσι παιδιά σκυμένα στα βιβλία τους. 
Στο πρώτο θρανίο λίγα μήλα τους περιμένουν για το "κολατσιό" στο διάλειμμα.Ελάφι (Louzesti - Λουζέστι) Καλαμπάκας 1947 Δεκ. (Photographer John Phillips )

Πιτσιρίκος ξυπόλιτος στο μπακάλικο του χωριού "χαζεύει" με τα εμπορεύματα ενώ ο μπακάλης ζυγίζει πιθανώς φασόλια με τη σέσουλα στη ζυγαριά.

Στα ράφια βλέπουμε σχεδόν μόνο μπουκάλια (άγνωστο αν είναι γεμάτα) και λίγες κονσέρβες.
Κρεμασμένες τριχιές στα δοκάρια του μαγαζιού, κάτω βαρέλια πάνω στα οποία διακρίνονται κουτιά με την επιγραφή Pet Milk Company (γάλα συμπυκνωμένο;)
Πίσω από το παιδί τα γνωστά στρατιωτικά δοχεία με πετρέλαιο, δεξιά πάγκος με καρφιά.
Αριστερά η ξυλόσομπα


(Κάπου δημοσιεύτηκε και δυστυχώς εμφανίζεται σε φωτογραφίες της google με θέμα τον Ελληνικό εμφύλιο ότι η δεύτερη φωτογραφία είναι σε χωριό της Κρήτης, καμμία σχέση, πιστεύουμε ότι συνέβη από άγνοια του συντάκτη και χωρίς δόλο.)


ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
(Ωφείλουμε διευκρινιστικά να πούμε μερικά ως προς την τεκμηρίωση)


Οι φωτογραφίες έχουν κυκλοφορήσει σε μερικές συλλογές φωτογραφιών της εποχής όμως σε καμμιά δε αναφέρεται ότι είναι από την περιοχή των Τρικάλων και συγκεκριμένα από το Ελάφι και την Καστανιά Καλαμπάκας.


Ίσως γιατί στην καταχώρηση αναφέρεται ως τόπος λήψης το τοπωνύμιο "Λουζέστι - Louzesti" το οποίο δεν είναι άλλο από το σημερινό Ελάφι αλλά και η Καστανιά Καλαμπάκας από ορθρογραφικό ίσως λάθος του καταχωρητή των φωτογραφιών σαν "Kastonia".


Και προφανώς αν λάβουμε υπ' όψιν τα δεδομένα της εποχής πρέπει για να δημοσιευτούν στο τεύχος Δεκεμβρίου ενός περιοδικού στη Αμερική, πρέπει να ελήφθησαν κάποιες μέρες η μήνα νωρίτερα άρα μέσα στο φθινόπωρο.


Το εξώφυλλο Δεκέμβριος του 1947 στο τεύχος όπου δημοσιεύτηκαν οι φωτογραφίες και το άρθρο για τον εμφύλιο στην Ελλάδα

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ

(Προσεχώς θα δημοσιεύσουμε άλλες 20 σπάνιες φωτογραφίες του John Phillips από την περιοχή μας τον ίδιο καιρό Δεκέμβριο του 1947, άγνωστο αν είχαν δημοσιευτεί όλες στο άρθρο)To περιοδικό "LIFE"

Το κορυφαίο περιοδικό της εποχής στις ΗΠΑ με ισχυρή παρέμβαση - απήχηση στην κοινή γνώμη, τα θέματα για την Ελλάδα είχαν ενδιαφέρον, αρκετά πρωτοσέλιδα αλλά και άρθρα αναφερόταν στη χώρα μας λόγω των πολλών συμπατριωτών μας στις ΗΠΑ που ήταν αναγνώστες τουΤο πρωτοσέλιδο για το έπος του '40 στο τεύχος Οκτωβρίου


Άρθρο στο "LIFE" περιοδικό για το τι έκαναν οι Γερμανοί στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου (η σφαγή στην πόλη του Διστόμου) 27 Noεμβρίου του 1944ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ

Ο John Phillips γεννημένος στην  Αλγερία 13 Νοε. 1914, πέθανε 22 Αυγ. 1996 στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης.Ήταν ένας φωτογράφος που δούλευε για το περιοδικό Life από τη δεκαετία του 1930 έως τη δεκαετία του 1950 γνωστός κυρίως για φωτογραφίες του από γεγονότα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο John Phillips έχει περιγραφεί ως ο «μεγάλος-νονός της φωτο-δημοσιογραφίας, φημιζόμενος για την κομψότητα των φωτογραφιών του, την πληθωρική οπτική του γωνία στη λήψη, την αποτελεσματικότητά του και έχει καταγράψει με τον δικό του περιπατητικό τρόπο μερικά από τα πιο φρέσκα χνάρια της παγκόσμιας ιστορίας...
Περισσότερα ΕΔΩ
 

 

 

Επιστροφή