1963. Ο μυθικός Ηρακλής του παγκόσμιου κιν/φου στην Καλαμπάκα

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
1963. Ο μυθικός Ηρακλής του παγκόσμιου κιν/φου στην Καλαμπάκα


Ο Steve Reeves υπήρξε πρωταθλητής στο μπόντυ-μπίλντιγκ κατά την δεκαετία του 1950, στον περισσότερο κόσμο όμως ειναι γνωστός ως ο πρώτος ηθοποιός που ερμήνευσε τον μυθικό ήρωα Ηρακλή στον κιν/φο.Είχε μια ιδιαίτερη σχέση με την Ελλάδα, αφου υποδύθηκε τον Ηρακλή και άλλους ήρωες.

Χαρακτηριστικές ταινίες "Ηρακλής" (1958), "Η μάχη του Μαραθώνα" (1959), ο "γιός του Σπάρτακου" (1961), "The Trojan Horse" (1961), "The Legend of Aeneas" (1962), όπου υποδυεται τον Αινεία, ο οποίος εγκαταλείπει την φλεγόμενη Τροία και αναζητεί καινούργια πατρίδα.

Η μορφή του αποτέλεσε στερεότυπο για την εμφάνιση του μυθικού ήρωα στα κόμικς. Συνάμα καθιερώθηκε ως πρότυπο για πολλούς νέους άνδρες, δυο εκ των οποιων ειναι οι πασίγνωστοι και πολυ επιτυχημενοι σταρς Άρνολντ ΣβαρτζενΈγγερ και Συλβέστερ Σταλλόνε.

Ως Ηρακλής στην ομότιτλη ταινία του 1958 - Η πρώτη ταινία του ομιλούντος κιν/φου για τον μεγαλύτερο ήρωα της ελληνικής μυθολογίας

Ψηλός, μυώδης, ηλιοκαμένος, με ανοικτό μέτωπο, τετράγωνο σαγόνι, αποφασιστικό βλέμμα, φαρδιούς ώμους, πλάτες, πλατύ στέρνο - επεβλήθηκε ακόμη και ως μοντέλο των Latin και Greek Lover, λόγω του οτι ο ηθοποιός έπαιξε συχνά τον Έλληνα (μολονότι τον αρχαίο και όχι τον Έλληνα της εποχης του) ήρωα.

Οι σωματικές του διαστάσεις θεωρούνται στον χώρο του οτι αγγίζουν την τελειότητα. Πολλοί συνάδελφοι του εξαιρούν την άψογη γράμμωση του και τις κλασικές, όπως τις ονομάζουν, σωματικές αναλογίες του.

Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν τρεις φωτογραφίες από επίσκεψη του στην Ελλάδα


Η φωτογραφία που τραβήχτηκε στα 1963 πιστοποιεί πραγματικά το οτι ο Reeves μαζί με την σύζυγό του επισκέφτηκαν τότε την περιοχή μας.

                        
                              Με την 2η σύζυγο του Αλίνα το 1963 στην Καλαμπάκα


Μια δεύτερη φωτογραφία τιτλοφορείται ως επίσκεψη του ηθοποιού στην Καλαμπάκα την επόμενη χρονιά το 1964.
Στην εικόνα φαίνεται να τρώει σε παραδοσιακό μαγαζί-καφενείο μάλλον γιαουρτάκιΔυστυχώς όπως και στην τρίτη φωτο (κάτω) που επίσης αναφέρεται ότι είναι στην Ελλάδα (και ειδικότερα στην περιοχή μας), δεν υπάρχει ταμπέλα η κάποιο άλλο αποδεικτικό που θα πιστοποιούσε οτι ο Reeves βρίσκεται στη χώρα μας η σε διάλειμμα των γυρισμάτων στην Ιταλία.Επίσης δεν υπάρχουν άλλες πληροφορίες για το ταξίδι του συμπαθούς ηθοποιού στην Ελλάδα, καθώς δε σε ποιά μέρη βρέθηκε και ποιά ηταν η αντίδραση του κόσμου, καθώς οι ταινίες του προβάλλονταν και στη χώρα μας με μεγάλη επιτυχία.

Στην πόλη μας, στα Τρίκαλα οι ταινίες αυτές προβάλλονταν στον κινηματογράφο "REX"

Οι παλιοί δεν τον ξέχασαν, υπάρχουν όμως και κάποιοι νέοι, οι οποίοι θυμούνται και αναγνωρίζουν την προσφορά του στην μοντέρνα κουλτούρα.

Ο Reeves ειναι πλεον ταυτισμένος με τον μυθικό Ηρακλή σε σημείο να του εχει δώσει την μορφή του και να έχει επιρρεάσει έτσι από κινηματογραφιστές μεχρι σκιτσογράφους.


Απεβίωσε την Πρωτομαγιά του 2000 απο επιπλοκές λόγω λυμφόματος, μιας ασθένειας που συγχέεται με μόλυνση του αίματος.

 

 

Επιστροφή