Μπακαλοταβέρνα Μπακούλα στα Τρίκαλα. Απ' τον παππού στον εγγονό...

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
Μπακαλοταβέρνα Μπακούλα στα Τρίκαλα


Μπακάλικο. Μία λέξη με τόση ιστορία που παραλίγο να χρησιμοποιείται μόνο από τους παλιούς και τους ιστορικούς μετά την επέλαση των σούπερ μάρκετ.

Όμως η προσωπική επαφή που υπάρχει ανάμεσα στους καταστηματάρχες και στους πελάτες, δεν επέτρεψε τον αφανισμό τους αλλά αντίθετα με τη μετατροπή τους σε μικρά σουπερ-μάρκετ αναγεννήθηκαν και αναπτύχτηκαν.

Το παλαιότερο ίσως μπακάλικο που λειτουργεί ακόμα είναι αυτό του Μπακούλα επί της Ασκληπιού 106 και Αριστοτέλους.

Ο Μιλτιάδης παρέλαβε το κατάστημα από τον πατέρα του Θεόδωρο, γνωστότερο ως Λάκη, που με τη σειρά του το είχε παραλάβει από τον πατέρα του Μιλτιάδη, που το πρωτολειτούργησε το 1939 ως μπακαλοταβέρνα.


Διέθετε βαρελίσια ρετσίνα και τσίπουρο και για μεζέ λακέρδα, κασεράκι, ελιές και καμιά ντομάτα το καλοκαίρι.

Οι πελάτες, οι περισσότεροι φίλοι, απολάμβαναν το ποτό τους κουβεντιάζοντας στα έξι μικρά στρογγυλά τραπεζάκια του.

Η κρασοκατάνυξη άρχιζε από τις οκτώ το βράδυ περίπου, κλείνοντας με παραβάν τα εμπορεύματα σύμφωνα με το νόμο, και συνήθως τελείωνε μετά τις δέκα.

Μουσική δεν υπήρχε παρά μόνο καλή καρδιά.

Το 1968 μετατράπηκε σε καθαρό μπακάλικο και μέχρι τις μέρες μας άλλαξε πολλές φορές όψη και ύφος, συγχρονιζόμενο με τις εποχές, καταλήγοντας σήμερα ένα σύγχρονο μικρό σουπερ-μάρκετ με κάθε λογής αγαθά και με την πάντα φιλική διάθεση και εξυπηρέτηση των Λάκη και Μίλτου Μπακούλα.


1950. O Μιλτιάδης (δεξιά) με τον φίλο του Θώμο απολαμβάνουν το τσιπουράκι τουςΟ Μιλτιάδης Μπακούλας το 19551975. Εξωτερική άποψη του καταστήματος (φωτο από την οδό Φλεγίου)


1980. Μιλτιάδης ο πρεσβύτερος με τον γιο του Λάκη.

2000. 0 Λάκης με τον γιο του Μιλτιάδη το νεότερο.

2016. Το μπακάλικο σήμερα
 

 

Επιστροφή