Απόκριες στα Τρίκαλα σε ασπρόμαυρο φόντο...

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
 Απόκριες στα Τρίκαλα σε ασπρόμαυρο φόντο...

Η Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτεί την έναρξη της νηστείας κάθε χρόνο και τα νηστήσιμα, που μπαίνουν στο καθημερινό τραπέζι απ’ το πρωΐ της ημέρας αυτής και για πολλούς κάποτε και τώρα καθ’ όλη την διάρκεια της νηστείας της Σαρακοστής.
Εντυπωσιακό ήταν το σημαιοστόλισμα των κεντρικών και συνοικιακών παντοπωλείων, που αράδιαζαν στο πεζοδρόμιο, μπροστά από τα μαγαζιά τους, τους στολισμένους, με πιξάρι τενεκέδες με τις λαχαρμιές τις ελιές, τον ταραμά, τους χαλβάδες και τις παστές ρέγγες για την φασουλάδα ενώ μερικοί μερακλήδες, στο διπλανό στρόγγυλο τσίγκινο τραπεζάκι έπιναν τό κρασάκι και το τσιπουράκι, σχολιάζοντας τήν επικαιρότητα και τούς περαστικούς, αμφοτέρων... των φύλων.


Τέτοια πιο γνωστά τότε μπακάλικα ήταν των Γουγουλάκη και Μπαρμπούτη (καλλίφωνου δεξιού ψάλτη της Αγίας Φανερωμένης) στη γωνία των οδών Ασκληπιού και Βύρωνος, όπου μετά το ζαχαροπλαστείο Νίτσα


Τo μεγάλο κεντρικό παντοπωλείο «Όλυμπος» Μπαρμπούτη-Γουγουλάκη, σημαιοστολισμένο την Καθαρά Δευτέρα, περιμένοντας τούς πελάτες του, για την προμήθεια των νηστήσιμων.

Του Θύμιου Λώλη (Πρωϊνός Λόγος 10-3-2016)


Σημαιοστολημένο και το παντοπωλείο "Πέττα" στην κεντρική πλατεία
 (10ετία '50)H μικρή κομπανία του εξοχικού κέντρου "Αστέρια" απόκριες του 1964
(Αρχείο Μητρούσια)

1953 την ημέρα της αποκριάς στο μαγαζί της Μαρίτσας της "Μπουκλού"
(Φωτο Κ. Σταμπασίδη - Αρχείο Κατσόγιαννου)


Τρικαλινοί πασατεμπάδες με τα κασελάκια τους (τομπολατζήδες), την ημέρα της Αποκριάς στην κεντρική πλατεία. (φ. 1957, αρχείο Ν. Αργυρούση)


Στιγμιότυπο από τον αποκριάτικο χορό των υπαλλήλων της Αγροτικής Τράπεζας στο καφέ - μπάρ "Πανελλήνιον"
(φωτο 1953 - Αρχείο Λίτσας Βράκα - Δημοσιεύτηκε στο βιβλίο "Τωρινά και περασμένα")


Μεγάλοι αποκριάτικοι χοροί γίνονταν, επίσης, στη μεγάλη αίθουσα τον Κωστίκα, στην Ασκληπιού, και στη δεκαετία του 1960-1970 στην "Αθηναία" του Μπαλοδήμου από όπου και η φωτογραφία και στο "Φρούριον".
(Από τα "Τωρινά και περασμένα" του Νεκτάριου Κατσόγιαννου)
Από δημοσιεύματα του Θύμιου Λώλη στον "Πρωϊνό Λόγο"


Δείτε ΕΠΙΣΗΣ στην ίδια ενότητα
Ρετρό Φωτό & Ιστορίες
Ιστορίες της μέρας και της νύχτας
 

 

Επιστροφή