"ΧΑΤΖΗΠΕΤΡΕΙΑ 1965" στα Τρίκαλα

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:

Τρικαλινές με παραδοσιακές καραγκούνικες ενδυμασίες χορεύουν επί της οδού Ασκληπιού μπροστά στην Πλατεία Χατζηπέτρου στα πλαίσια των "Χατζηπετρείων" μιας γιορτής προς τιμήν του ήρωα Χριστόδουλου ΧατζηπέτρουΤα "Χατζηπέτρεια" τις 10ετίες '50 & '60 συγκέντρωναν το έντονο ενδιαφέρον των Τρικαλινών και περιελάμβαναν λαϊκούς αγώνες δρόμου και ποδηλασίας που είχαν τερματισμό στην ομώνυμη πλατεία.

Προ και μετά τον τερματισμό και την απονομή επάθλων ελάμβαναν χώρα διάφορες εκδηλώσεις όπως αυτή της φωτογραφίας.


Τα πρώτα "Χατζηπέτρεια" έγιναν το 1954.
(Έγινε προσπάθεια αναβίωσης το 1987 αλλά μόνο με πολιτιστικές εκδηλώσεις)

Οι εκδηλώσεις καταργήθηκαν στα μέσα του '70  με αφορμή κάποιες "ατασθαλίες" που γινόταν στους αγώνες κυρίως στον ποδηλατικό 20 χλμ Καλαμπάκα - Τρίκαλα.

(Κατεγράφησαν περιπτώσεις που ποδηλάτες λόγω χαλαρής έως ανυπάρκτου  εποπτείας ξεκινούσαν από... το μέσον της διαδρομής αλλά και δεν ήταν λίγες οι φορές που μερικοί διάνοιαν αρκετά χιλιόμετρα με "τραβηχτήρι", τους βοηθούσαν φίλοι με μοτοποδήλατα. !)

Μεγάλη η κόντρα που είχαν τότε τέσσερις "ιστορικές" γειτονιές των Τρικάλων για τα έπαθλα.
Αγιαμονιώτες, Σαραγιώτες, Μπαριώτες και νεολαίοι από το Τρικκαίογλου έδιναν κυριολεκτικά "μάχες" με κάθε είδος "μπαγαποντιά" να κερδίσουν.

Χαρακτηριστικότερη, όπως μας περιέγραψαν παλαιότεροι που ρωτήσαμε, όταν οι "αντίπαλοι" ποδηλάτες έτυχε να προηγούνται περνούσαν την στροφή στην "Αύρα", στο Τρικκαίογλου λίγο πριν τον τερματισμό, δέχονταν "επίθεση" με ξύλα και άλλα αντικείμενα στις ακτίνες των ποδηλάτων τους με αποτέλεσμα την ανατροπή και εγκατάλειψη του αγώνα...!)

 Όπως έχει δηλώσει ο μεγάλος μας πρωταθλητής Στέλιος Βάσκος αυτοί οι αγώνες ήταν η αιτία να ασχοληθεί με την αγωνιστική ποδηλασία και συγκεκριμένα το 1967 στα "Χατζηπέτρεια" βλέποντας τυχαία τον λαϊκό ποδηλατικό αγώνα στην πόλη του δόθηκε το ερέθισμα...Το ποδήλατό του Στέλιου Βάσκου "τροποποιημένο" σε αγωνιστικό της εποχής.


 Ανάλογες ήταν και οι μετατροπές στα ποδήλατα (ματρακάδες τα λέμε σήμερα !) Bismarck, Ρουαγιάλ και Γκόρεγκ των ερασιτεχνών αθλητών που συμμετείχαν (τιμόνι, φρένα, δίσκοι εμπρός - πίσω, κόντρα φρένα κλπ)
Ενδεικτικό της συμμετοχής του κόσμου η γεμάτη Ασκληπιού από την πλατεία Ρ. Φεραίου έως πλατεία Χατζηπέτρου.

φωτο επίσης την ίδια χρονολογία είναι μπροστά από την Αγροτική (τότε) τράπεζα δεξιά οι οικίες Αντωνίου και Μπάρδα)(Δυστυχώς, υπάρχουν ελάχιστες αναφορές γι αυτή τη γιορτές, προσπαθούμε να βρούμε στοιχεία και φωτό* και θα δημοσιευθούν προσεχώς σε νέο άρθρο)

*Αν κάποιος διαθέτει, μπορεί να επικοινωνήσει στο fatsimaremag@gmail.com

 

 

Επιστροφή