"ΣΤ' ΧΑΤΖΗΠΕΤΡΕΙΑ" - Τρίκαλα Ιούνιος 1960

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
Κώστας Σγάρας
Από το βιβλίο του Παναγιώτη Νταλούκα "Δροσερό - Στεφανοσαίοι. Από το χθές στο σήμερα"*

(Τα «Χατζηπέτρεια», αγώνες προς τιμήν του οπλαρχηγού της επαναστάσεως του 1821 και αρχηγού της εκστρατείας στη Θεσσαλία του 1854 Χριστόδουλου Χατζηπέτρου.)
Στην σπάνια φωτο που μας έστειλε ο συγγραφέας ο νικητής του δρόμου 3.000 μ. αθλητής του Γ.Σ.Τ. Κώστας Σγάρας

Στους αγώνες 3.000 μ. του 1960 έλαβε μέρος ο χωριανός μας Θωμάς Μιχ. Νταλούκας και μάλιστα κέρδισε κύπελλο.

Θυμάται ο ίδιος: « Κοσκινούσαμε αμμοχάλικο με τον Βαγγέλη Νταλούκα και τον Αντώνη Παπαναστασίου και τους λέω ότι θα πάω να τρέξω. Μου είπαν αν μπορείς πήγαινε. Ξεκινήσαμε απ' τον καραβόπορο και τερματίσαμε στο άγαλμα του Χατζηπέτρου.

Μαζί μας έτρεχε και ο Σγάρας που βγήκε πρώτος. Στην Αγία Μονή ήταν ο Βασίλης ο Στρατίκης που μου έλεγε "τρέξε - τρέξε, μη σταματάς". Τα κύπελλα μας τα έδωσε ο υπουργός ο Γκίκας» .

Ο Θωμάς Νταλούκας παραλαμβάνει το κύπελλο από τον Τρικαλινό υπουργό δημοσίων έργων Σόλωνα Γκίκα. Η φωτογραφία απο το αρχείο του.

Στο βιβλίο του Βασιλείου Πελίγκου «Αθλητική ιστορία των Τρικάλων» τόμος Α - 1992, στη σελίδα 97 διαβάζουμε: 12-6-60: Γίνονται οι αγώνες δρόμου «Χατζηπέτρεια», που οργάνωσε ο Ε.Μ.Ο.Τ.
Νικητές στον δρόμο είναι: Κώστας Σγάρας, Ευθύμιος Τσόγιας, Κων. Τραγανίτης, Βασ. Πρωτοπαπάς, Δημ. Γάκης και Θωμάς Νταλούκας.


Ο Θωμάς Νταλούκας με το κύπελλο στο χέρι δέχεται τα συγχαρητήρια του Βασιλείου Ν. Στρατίκη μπροστά στο άγαλμα του Χατζηπέτρου.
Αρχείο Βασιλείου Στρατίκη.
Στην εφημερίδα ΕΡΕΥΝΑ της Τρίτης 14 Ιουνίου 1960 στο άρθρο "ΑΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤ` ΧΑΤΖΗΠΕΤΡΕΙΑ» διαβάζουμε μεταξύ των άλλων:

... "Εις το έτερον αγώνισμα των 3 χιλιομέτρων, ο απόγονος του ήρωος κ. Κων/νος Χατζηπέτρος απένειμε το υπο του ιδίου αθλοθετηθέν βαρύτιμον κύπελλον εις τον α' νικητήν Κωνσταντίνον Σγάραν ...  κύπελλον του εμπορικού Συλλόγου απενεμήθη εις τον στ'  νικητήν Θωμάν Νταλούκαν."ΣΤ' ΧΑΤΖΗΠΕΤΡΕΙΑ 1960

Οι νικητές φωτογραφίζονται με τους επισήμους μπροστά από το άγαλμα του ήρωα (12-6-60)
Αρχείο Θωμά Νταλούκα


*Ευχαριστούμε τον κ. Παναγιώτη Νταλούκα συγγραφέα του βιβλίου "Δροσερό - Στεφανοσαίοι. Από το χθές στο σήμερα" για την αποστολή των φωτογραφιών και των σχετικών κειμένων

Δείτε σχετικά άρθρα:

 

 

Επιστροφή