ΚΟΜΔΕ - Ένας ιστορικός χώρος στα Τρίκαλα, που ξυπνά "μνήμες"...

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
ΚΟΜΔΕ - Ένας ιστορικός χώρος στα Τρίκαλα, που ξυπνά

Παλιές φωτογραφίες του 1992,
(δημοσιεύονται για πρώτη φορά), από τις εγκαταλειμμένες εγκαταστάσεις της ιστορικής "ΚΟΜΔΕ" (Κέντρο Οχημάτων Μηχανημάτων Δημοσίων Έργων) στη συνοικία «Σαράγια»


Στα κτίρια από το 1936 λειτουργούσε το κεντρικό εργοτάξιο της εταιρείας Henry Boot and Sons Limited για τα έργα αποξήρανσης των ελών της Θεσσαλίας.

Το βιομηχανικό συγκρότημα της ΚΟΜΔΕ στα Τρίκαλα, αποτελείται από έντεκα κτίρια.

Το Μηχανουργείο, αποτελούσε το κεντρικό κτίριο του συγκροτήματος του εργοταξίου.

κλικ στις εικόνες για μεγέθυνση...
 


Σήμερα ο χώρος με πρόγραμμα της Περιφ. Ενότητας Τρικάλων διαμορφώνεται.

Σύμφωνα με την Περιφέρεια:

"Είναι ένα έργο που ξυπνά μνήμες, θα "αποκαλύψει" το παρελθόν, θα ξεδιπλώσει το παρόν και θα δείξει το μέλλον, μέσα από μικρές και μεγάλες ιστορίες ανθρώπων που δούλεψαν και δημιούργησαν...
Ακούς τη βουή μέσα από τα σωζόμενα εργαλεία και μηχανήματα. Εδώ ισχύει ότι η χώρα για να πάει μπροστά χρειάζεται πιο βρώμικα νύχια και πιο καθαρά μυαλά.
Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί μέρος ενός γενικότερου σχεδιασμού που έχει εκπονήσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας για την αξιοποίηση του χώρου της ΚΟΔΜΕ ως ένα κομβικό σημείο Πολιτισμού για την πόλη των Τρικάλων με εναλλακτικές προτάσεις τουριστικής αξιοποίησή της και ένταξής της σε ένα ενοποιημένο πολιτιστικό πάρκο"Δημοσιεύουμε επίσης τρεις (3) Φωτογραφίες από τον χώρο, από το βιβλίο του Νεκτάριου Κατσόγιαννου "Τα Τρίκαλα και οι Συνοικισμοί τους" (φωτο 1989)

Δείτε ΕΠΙΣΗΣ στην ίδια ενότητα
Ρετρό Φωτό & Ιστορίες
Ιστορίες της μέρας και της νύχταςΛέσχη 976 fm - Κοντά στον ΑΟ Τρίκαλα εντός-εκτός έδρας...
Η Ραδιοφωνική λέσχη από το ξεκίνημά της το 1989 με ένα δυνατό αθλητικό επιτελείο μετέδιδε κάθε Κυριακή όλους τους αγώνες του ΑΟΤ εντός-εκτός έδρας.Από την επίσκεψη Μεϊμαράκη Ιαν. 1987 στα Τρίκαλα
Ιανουάριος 1987, χοροεσπερίδα της ΟΝΝΕΔ στα "ΔΕΙΛΙΝΑ" στο 4ο χλμ Τρικάλων-Λάρισας
Ένα μαγαζί και μια ιστορία στα Τρίκαλα του μεσοπολέμου...
Το Ουζερί «ΦΩΤΙΚΑΣ» στα Προσφυγικά των Τρικάλων
1962 - Kαλαμπάκα. Εγκαίνια του πρώτου ξηραντηρίου στην Ελλάδα (φωτο & βίντεο)
27/09/1962 εγκαινιάζεται στην Καλαμπάκα βιομηχανία ξυλείας, το πρώτο ελληνικό ξηραντήριο όπου γίνεται η κοπή του ξύλου με ειδικά μηχανήματα.

 

 

Επιστροφή