1949. H ιστορία ενός Εβραίου στρατιώτη και το πέρασμά του από τα Τρίκαλα

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
Από Στουρναρέϊκα προς Πύλην, Ιούνιος 1949

Ιωσήφ - Ιωάννης  [=Τζώνη] Μάνο: ένας εβραίος εθελοντής στον πόλεμο του ’40, εν συνεχεία αντάρτης του ΕΛΑΣ και, τέλος, στρατιώτης στον Ελληνικό Στρατό κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου
*

Οι στρατιωτικές φωτογραφίες  οι οποίες δημοσιεύονται, ( πηγή:  palaiabiblia.blogspot.com) είναι όλες,  βγαλμένες στα Τρίκαλα και στην περιοχή τους,  την Πύλη και τα Στουρναραίικα.

Ο Τζώνη βρίσκεται με την μονάδα του κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο του 1949 στην περιοχή των Τρικάλων – το πιθανότερο είναι η μονάδα αυτό το διάστημα να στρατοπεδεύει στα Στουρναραίικα, ορεινό χωριό με υψόμετρο μεγαλύτερο από 800 μέτρα σημειώνει ο συγγραφέας


 Στουρναραίϊκα. 1949 - O Τζώνη φωτογραφίζεται με συνάδελφό του μπροστά στην στολισμένη με δάφνες και ελληνικές σημαίες πόρτα του μεγάλου κτιρίου.


Ο Τζώνη αριστερά, επίσης στα Στουρναραίϊκα. (Ο γονατιστός).

 Στο πίσω μέρος των φωτογραφιών είναι γραμμένο με μελάνι  «Στουρναρέϊκα [Στουρναραίικα] Τρικκάλων, Ιούνιος 1949».Ο Τζώνη Μάνο, φωτογραφίζεται στα Τρίκαλα, Μάϊος 1949 στην κεντρική γέφυρα«Πύλη Τρικάλων, Ιούνιος 1949». Οι στρατιώτες συνάντησαν τσιγγάνο με αρκούδα.
«Στον αγαπημένο φίλο Τζώνη για να μη με ξεχνά, Με πραγματική φιλία Γιάννης, 7.8.1949»29 Ιουνίου στα Στουρναραίικα εορτάζουν την εορτή του βασιλέως ΠαύλουΣτρατιώτες  χορεύουν και πάνω δεξιά ελληνικές σημαίες στολίζουν τον χώρο της εορτής.


Στην φωτογραφία από την εορτή μαζί με τους στρατιώτες φωτογραφίζονται και δύο πολίτες – ίσως οι επίσημοι του χωριού.


«Από Στουρναρέϊκα προς Πύλην, Ιούνιος 1949» γράφει.
(Μάλλον από Πύλη προς Τρίκαλα το ορθόν)
Ο Τζώνη είναι ο πρώτος αριστερά
*
Η ιστορία του Τζώνη Μάνο σε περίληψη, όπως την διαβάσαμε στο palaiabiblia.blogspot.com


Οκτώβριος του 1940


Κλείνει τα 20 και στρατολογικά ανήκει στην κλάση του 1941. Μετά την έναρξη του πολέμου και χωρίς να ενημερώσει τον πατέρα του, επειδή φοβόνταν πιθανή έντονη αντίδρασή του, στις 25 Νοεμβρίου 1940 κατατάσσεται εθελοντής  στο Έμπεδον Θεσσαλονίκης. Έτσι, εμφανίζεται με την στολή στον πατέρα του, ο οποίος θα προσπαθήσει, έστω και την τελευταία στιγμή, να τον μεταπείσει, χωρίς όμως  αποτέλεσμα. Θα πολεμήσει εθελοντής μέχρι το τέλος του πολέμου – «θεωρείται απολυθείς την 1 Μαΐου 1941», γράφει το στρατολογικό του πιστοποιητικό.  

Κατατάσσεται στον ΕΛΑΣ


Το 1942 ο Ιωσήφ θα πράξει και αυτή την φορά κάτι ανάλογο με αυτό που έκαμε τον Νοέμβρη του ’40.

Αντάρτης στον ΕΛΑΣ
Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη  Αύγουστο του 1943  έξω από τη Θεσσαλονίκη

 «Ενθύμιον της ανταρτικής μου ζωής» γράφει στο πίσω μέρος

Η κόρη του, η Λουκία, θυμάται ότι, όπως της είχε αφηγηθεί ο πατέρας της,  χριστιανοί   φίλοι του, οι οποίοι είχαν «διασυνδέσεις», τον βοήθησαν να βγει στο βουνό και να ενταχθεί σε αντάρτικο στρατιωτικό τμήμα του ΕΛΑΣ.

Ο Τζώνη Μάνο στο "δεύτερο αντάρτικο" (46-49)

Καλείται να υπηρετήσει την θητεία του και κατατάσσεται στον Ελληνικό Στρατό στις 28 Ιουνίου 1947.
Έτσι αυτή την περίοδο ο Τζώνη είναι ένας εβραίος χωρίς οικογένεια, φοιτητής 27 ετών πλέον - χωρίς περιουσία –  είναι κάτοικος μίας πόλεως, η οποία έχασε, σχεδόν, ολόκληρη την αρχαία εβραϊκή κοινότητά της, περίπου το πέμπτον του πληθυσμού της - ενώ, επιπλέον, ο ίδιος υποχρεώνεται να υπηρετήσει στον στρατό και να πολεμήσει εναντίον των συναγωνιστών του της κατοχικής περιόδου.

(Αυτή την περίοδο του εμφυλίου πολέμου θα προβεί σε μία σοβαρή πράξη προσωπικού καθορισμού: Την 24η Μαρτίου 1948 βαπτίζεται χριστιανός ορθόδοξος )
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ

Ένας Τρικαλινός στο "Χάραμα" και η γκαρνταρόμπα του Βασίλη Τσιτσάνη...
Ο συμπολίτης Κώστας Πανταζής δούλεψε για αρκετό διάστημα στο "Χάραμα" το μαγαζί που ταυτίστηκε σχεδόν σαν χώρος διασκέδασης και δημιουργίας με τον Βασίλη Τσιτσάνη.

Τρίκαλα, Ιούλιος του 1941. Ένας... ανεπανάληπτος ποδοσφαιρικός αγώνας στο Στάδιο !
Η πόλη μας, βρίσκεται Ιούλιο του 1941 υπό Ιταλική κατοχή και Ιταλοί στρατιώτες του 6ου συντάγματος πεζικού διοργανώνουν ποδοσφαιρική συνάντηση στο Στάδιο.
Κλεόβουλος Γιαννούσης. Ένας Τρικαλινός με σημαντική παρουσία στην πολιτική σκηνή του τόπου
Οικία Γιαννούση. Γαριβάλδη και Βύρωνος γωνία απέναντι από το αρχοντικό Μακρή.Ένα παλιό πολιτικό "τζάκι" των ΤρικάλωνΠηγή: palaiabiblia.blogspot.com

 

 

Επιστροφή