Κοσμοσυρροή στο χορό του συλλόγου Ηπειρωτών Νομού Τρικάλων στο Πύλης Μέγαρο

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
Κοσμοσυρροή στο χορό του συλλόγου Ηπειρωτών Νομού Τρικάλων στο Πύλης Μέγαρο

Ο χορός της χρονιάς πραγματοποιήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2014 στο ΠΥΛΗΣ ΜΕΓΑΡΟ από το Σύλλογο Ηπειρωτών Νομού Τρικάλων. 


Πλήθος ανθρώπων όλων των ηλικιών προσπαθούσε απεγνωσμένα να βρει μια καρέκλα. Σημειώθηκε το αδιαχώρητο.

Η παραδοσιακή ορχήστρα του Δόκιμου Χαραλάμπους, αυθεντική πηγαία ανάμεσα σε ήχους παραδοσιακούς, μεγάλωσε το μεράκι και το κέφι, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα άλλη, μοναδική σε ένα χώρο που απέχει λίγα μόλις χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης των Τρικάλων.

 Εκεί ενωμένοι, Τρικαλινοί και Ηπειρώτες έσυραν το χορό στα βήματα της γνώριμης και αγαπημένης τους παράδοσης. Όλοι έδειξαν πως αγαπούν τον τόπο τους. Είναι ανεκτίμητες αξίες της ζωής που μόνο στους αυθεντικούς λαούς συναντάει κανείς και μ’ όλη τους την ψυχή αγωνιούν να μεταδώσουν στις επόμενες γενεές !

Είναι η λάμψη και το μεγαλείο της Ηπειρώτικης ευεργεσίας που την κουβαλάνε σαν χρέος βαρύ ανά τους αιώνες για να την συνεχίσουν. Και την συνεχίζουν με τέτοιες δραστηριότητες και εκδηλώσεις συλλογικής δημιουργίας.
       Αρχικά το πρόγραμμα ξεκίνησε με τα πολυφωνικά τραγούδια της Ηπείρου και τα μοιρολόγια τα οποία συγκίνησαν και άγγιξαν την ψυχή τους. Στη συνέχεια καμαρώσαμε τους λεβέντες και λεβέντισσες  των χορευτικών τμημάτων με μεράκι και αγάπη για την πατρίδα. Τα όμορφα παιδιά έδειξαν πως αγαπούν την παράδοση, ότι την αγκαλιάζουν, την υπερασπίζονται, στέλνοντας θετικά μηνύματα και αναδεικνύοντας σημαντικά κομμάτια του πολιτισμού και της ιστορίας.

Αυτή η εντυπωσιακή εικόνα των παιδιών οφείλεται στον άριστο παιδαγωγό χορού και καθηγητή Φυσικής Αγωγής κ. Δημήτρη Δημουλά, ο οποίος στη συνέχεια κάλεσε όλους τους Ηπειρώτες και όχι μόνο, να είναι κοντά στην παράδοση, ενωμένοι για την προσφορά και τη δημιουργία του τόπου μας. Στη συνέχεια η πολύ δραστήρια και αεικίνητη Πρόεδρος του Συλλόγου κα Χύτα Νίκη, αφού ευχαρίστησε  τους παρευρισκομένους, είπε τα εξής: «Αυτή η μεγαλειώδης συγκέντρωση έχει ξεπεράσει και αυτές τις προσδοκίες μας. Αυτή η εποχή κρίσης που διανύουμε με εξαιρετικά δυσοίωνες εξελίξεις μας έχει ενώσει περισσότερο. Υπάρχει αγάπη αλληλεγγύη.

Η βροντερή παρουσία σας μας δίνει τη χαρά αλλά και δύναμη να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια αναβάθμισης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς με αμείωτη ένταση, με ταχείς ρυθμούς και δεν θα κάνουμε πίσω όσο η ψυχή μας διακατέχεται από πατριωτική αγάπη και διαπνέεται από πατριωτικό παλμό αποδεικνύοντας έτσι περίτρανα πόσα πολλά και πόσα σπουδαία πράγματα μπορούμε να πραγματοποιήσουμε ενάντια σ’ αυτούς που προσπαθούν να απαξιώσουν τις αρχές και τις αξίες μας.

Ο τόπος μας έχει ανθρώπους με πνεύμα, έχει ανθρώπους με πείσμα, ανθρώπους υπερήφανους. Γέννησε ήρωες και ηρωίδες που θυσιάστηκαν με υψηλό φρόνημα προκειμένου όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά να τοποθετήσει ένα λιθαράκι, να θεμελιωθεί αυτή η ανεκτίμητη αξία που λέγεται παράδοση έτσι ώστε να μεταβεί από γενεά σε γενεά με αυθεντικότητα.


Η παράδοση είναι η ιστορία μας, είναι ο πολιτισμός μας, είναι η ταυτότητά μας. Είναι ο κρίκος που συνδέει το σήμερα, το χθες και το αύριο. Είναι ο διαμορφωτής του μέλλοντος. Η Ήπειρος παρά το γεγονός ότι έχει αναδείξει ανθρώπους των τεχνών, των γραμμάτων, του πνεύματος, συγγραφείς, ποιητές οποίοι έχουν αφιερωθεί γι’ αυτήν, έχει ταυτιστεί περισσότερο με τη μουσική και τα δημοτικά τραγούδια τα οποία περικλείουν μεγάλο νόημα και οδηγούν σε μονοπάτια όπου κυριαρχούν ανάμεικτα συναισθήματα, όπως αυτά της χαράς, του πόνου, του ξενιτεμού, της νοσταλγίας. Ας αποτελέσει λοιπόν η παράδοση για όλους μας το ασφαλές μονοπάτι πάνω στο οποίο πρέπει να βαδίσουμε για να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον».


Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: Ο Δήμαρχος Τρικάλων κος Χρήστος Λάππας, οι Βουλευτές: κος Σκρέκας, κος Ταμήλος, η περιφερειακός σύμβουλος κα Αργυροπούλου, ο αντιδήμαρχος κος Ξάφος, ο αντιδήμαρχος κος Μυσιρλής, η δημοτική σύμβουλος κα Κάκλα, η δημοτική σύμβουλος κα Βότσιου, ο πρόεδρος των Αρβανιτοβλάχων κος Μάκης Κόκας, ο πρόεδρος του Χ.Ο. «Απόλλων» κος Θανάσης Παπαγεωργίου, ο πρόεδρος του φαρμακετικού Συλλόγου κος Νίκος Μάνος, ο πρώην βουλευτής κος  Θανάσης Μάτης, ο διευθυντής της Οφθαλμολογικής κλινικής Νοσοκομείου Τρικάλων κος Γιάννης Ρεμπάπης, ο πρώην πρόεδρος Συλλόγου Ηπειρωτών κος Βασίλειος Χύτας, η πρόεδρος του Συλλόγου Αργιθεατών Τρικάλων κα Έλλη Τσιρογιάννη.
Το γλέντι εκτοξεύτηκε και διήρκεσε κυριολεκτικά μέχρι τις έξι (6) το πρωί. 

Δείτε φωτογραφίες:

(click για μεγέθυνση)

 

 

Επιστροφή