ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΤΡΙΚΑΛΩΝ - Το 1ο αριστούργημα του 21ου αιώνα

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
 ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΤΡΙΚΑΛΩΝ - Το 1ο αριστούργημα του 21ου αιώνα

Με μέγιστη κινηματογραφική χαρά, η Κινηματογραφική Λέσχη τρικάλων υποδέχεται στην οθόνη τον μεγαλύτερο σύγχρονο κινηματογραφιστή. Τον Ούγγρο Μπέλα Ταρ και το αριστούργημά του «Οι αρμονίες του Βερκμάιστερ», που θα προβληθεί την ερχόμενη Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018, στις 21:30, στον μύλο Ματσόπουλου.

Μια ταινία για τον άνθρωπο και τον κόσμο μας, με μια εξαιρετικά διαφορετική, σινεφίλ και πρωτότυπη ματιά. Τόση, ώστε η συγκεκριμένη ταινία να θεωρηθεί ως συνέχεια των ποιητών της εικόνας του 20ου αιώνα,  ανοίγοντας νέους δρόμους για τον κινηματογράφο.

ΥΠΟΘΕΣΗ

O Βάλουσκα, ένας αλαφροΐσκιωτος ταχυδρομικός υπάλληλος σε μια επαρχιακή πόλη, φαίνεται να είναι ο μόνος υπερασπιστής μιας ανθρωπότητας προς εξαφάνιση, καθώς μια σειρά από περίεργες καταστάσεις, όπως η εμφάνιση μιας γιγάντιας φάλαινας σε ένα τσίρκο, οδηγούν τους κατοίκους σε μια καταστροφική εξέγερση. Εκατοντάδες εξαθλιωμένοι άνθρωποι συγκεντρωμένοι στην κεντρική πλατεία της πόλης, στέκονται μες την παγωνιά. Η άφιξη του κήτους, η ανθρωποπλημμύρα και το τσουχτερό κρύο πυροδοτούν μια αλυσίδα από πάθη, μίση, και φιλοδοξίες...

ΚΡΙΤΙΚΗ

Οι «Αρμονίες του Werckmeister» αναφέρονται στη θέση του ανθρώπου στον κόσμο, την αρμονία, το χάος, τη βία, τον παραλογισμό, μ' έναν τρόπο τόσο ιδιαίτερο που ίσως δεν έχει προηγούμενο. Οι εικόνες του Ταρ θυμίζουν το σινεμά του Ταρκόφσκι και προκαλούν την αναζήτηση συμβολισμών, τους οποίους όμως ο ίδιος αρνείται, λέγοντας ότι αυτό που παρουσιάζει είναι απλώς κομμάτια της ζωής. Κομμάτια ζωής κινηματογραφημένα σε πραγματικό χρόνο και τόσο έντονα, που δίνουν διαφορετική διάσταση στην έννοια του πλάνου μεγάλης διάρκειας. H υπόθεση λειτουργεί μόνο σαν αφορμή για τη δημιουργία των εικόνων.  Το σενάριο βασίζεται στη νουβέλα "Η μελαγχολία της αντίστασης" του Λάσλο Κρασναχορκάι.

Ο σκηνοθέτης

Ο 47χρονος εκφραστής ενός κινηματογράφου που ισορροπεί ανάμεσα στο φανταστικό και το καθημερινά πραγματικό, ακολούθησε μια μοναχική όσο και μοναδική πορεία που τον ανέδειξε σε αυτοδίδακτο μαχητή και αξιοθαύμαστα αυτόνομο οραματιστή.  Στόχος του Μπέλα Ταρ είναι η διεύρυνση της αντίληψης του θεατή και η ανοιχτόμυαλη προσέγγιση της πραγματικότητας. Ο ίδιος αρνείται την όποια συμβολική ή αλληγορική ερμηνεία των εικόνων του. "Το φιλμ είναι πάντα κάτι πεπερασμένο - μπορεί να καταγράψει μόνο αληθινά πράγματα" λέει χαρακτηριστικά. Από την άλλη οι ταινίες του κατακλύζονται από αποκαλυπτικές βιβλικές αναφορές και σύμβολα. Η εξώθηση του θεατή προς μια ερμηνεία των πραγμάτων δεν ενέχει την αποκωδικοποίηση ενός επτασφράγιστου μυστικού, αλλά αποσκοπεί στην εξερεύνηση των παραλλαγών της πραγματικότητας. Θέλει πραγματικά να ξαναδεί και να ξανά-αφομοιώσει τον κόσμο με νέα μάτια. Έτσι διαφοροποιείται ριζικά από τους 'συναδέλφους' του Ταρκόφσκι και Σοκούροφ.


Info

Τίτλος: Οι αρμονίες του Werckmeister (Werckmeister harmoniak)
Σκηνοθεσία: Μπέλα Ταρ
Σενάριο: Μπέλα Ταρ
Πρωταγωνιστούν: Λαρς Ρούντολφ, Πίτερ Φιτζ, Χάνα Σιγκούλα
Χώρα: Ουγγαρία
Ετος: 2000
Γλώσσα: Ουγγρικά
Διάρκεια: 145 λεπτά


ΠΟΥ, ΠΟΤΕ, ΠΟΣΟ
Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018, στον δημοτικό κινηματογράφο, μύλος Ματσόπουλου.
Ωρα έναρξης 21.30 (χωρίς παρεκκλίσεις, λόγω της μεγάλης διάρκειας της ταινίας)
Εισιτήρια: Κάρτα μέλους 20 ευρώ (10 ευρώ για άνεργους/φοιτητές) συν 2 ευρώ ανά ταινία. Μη μέλη 5 ευρώ.

 

Δείτε video:

 

 

Επιστροφή