Πολυβραβευμένη ταινία για το τέλος της εθνικής μας αθωότητας

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
Πολυβραβευμένη ταινία για το τέλος της εθνικής μας αθωότητας

Με μια ελληνική ταινία η Κινηματογραφική Λέσχη Τρικάλων συνεχίζει το φετινό της ταξίδι.


ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Εχει τίτλο «Ο γιος της Σοφίας» και με τα βραβεία και τη φρεσκάδα της καταγράφει όλα όσα αφορούν τη χώρα μας την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας με ήρωα ένα παιδί από τη Ρωσία, μέσα από πολυεπίπεδο πλέγμα σχέσεων σε μια σύγχρονη ελληνική κοινωνία.

ΥΠΟΘΕΣΗ
Το καλοκαίρι του 2004, ο 11χρονος Μίσα φτάνει από τη Ρωσία στην Ελλάδα για να ζήσει με τη μητέρα του, Σοφία, μετά από ένα μεγάλο διάστημα αποχωρισμού. Αυτό που δεν ξέρει είναι ότι στην Αθήνα τον περιμένει ένας νέος πατέρας. Όσο η Ελλάδα ζει το Ολυμπιακό της όνειρο, ο Μίσα, αποκομμένος από το φυσικό του περιβάλλον και κάτοικος πλέον μιας άγνωστης για αυτόν χώρας, θα απογειωθεί βίαια προς τον ενήλικο κόσμο με όχημα τη σκοτεινή πλευρά των αγαπημένων του παραμυθιών.  


ΒΡΑΒΕΙΑ
Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα στο Φεστιβάλ της Tribeca . Η κριτική επιτροπή, με πρόεδρο τον Γουίλεμ Νταφόε, απένειμε το βραβείο με το εξής σκεπτικό: «Όταν βλέπαμε αυτές τις ταινίες, ψάχναμε για κάτι που να μην έχουμε ξαναδεί. Συμφωνήσαμε ομόφωνα ότι μία ταινία μας προκάλεσε να δούμε με ένα νέο τρόπο, και γοητευτήκαμε από τον αναπάντεχο ανθρωπισμό των δύσκολων χαρακτήρων της. Η σκηνοθεσία ήταν σίγουρη και το ύφος της μοναδικό και αναμένουμε με ενδιαφέρον και την επόμενη ταινία της Ελίνας Ψύκου».
Βραβείο CICAE στο Σαράγεβο
5 βραβεία από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου: καλύτερη ταινία μεγάλου μήκους μυθοπλασίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου, βραβείο καλύτερου β' αντρικού ρόλου (Θανάσης Παπαγεωργίου) και σκηνογραφίας (Πηνελόπη Βαλτή).


ΚΡΙΤΙΚΗ
Όπως σημειώνει η σκηνοθέτης στο σημείωμά της για την ταινία: «Το ιστορικο-κοινωνικό περιβάλλον στο οποίο εξελίσσεται η ιστορία είναι το καλοκαίρι του 2004, το καλοκαίρι που στην Αθήνα εκτυλίχθηκαν οι Ολυμπιακοί αγώνες. Μια στιγμή που σηματοδοτεί το ζενίθ της κοινωνικο-οικονομικής ανύψωσης της Ελλάδας και άρα – ιστορικά πια κρίνοντας την – η στιγμή που συμβολικά ορίζει το τέλος της εθνικής μας αθωότητας με τρόπο αντίστοιχο με αυτόν του τέλους της αθωότητας του 11χρονου γιού της Σοφίας. Στο τέλος της ταινίας τίποτα δεν θα είναι πια ίδιο. Ούτε για την Ελλάδα, ούτε για τον Μίσα».  
Η ταινία της Ψύκου έχει για ήρωα ένα παιδί, αλλά ξετυλίγεται στον κόσμο που ορίζουν οι ενήλικες. Η Βάλερι Τσεπλάνοβα κι ο Βίκτορ Κόμουτ στήνουν μια διάφανη, σιωπηλή σχέση, εκείνη με μια πορσελάνινη ερμηνεία, εκείνος με απίθανη για την ηλικία του συγκρατημένη οργή, ενώ ο Θανάσης Παπαγεωργίου χειρίζεται με άνεση και κύρος το ρόλο του επιβεβλημένου αφηγητή του «σωστού» τρόπου ζωής, αναζητώντας κι αυτός το δικό του μύθο.
Πηγή: flix.gr, athinorama.gr, astrocinema.gr


Info
Τίτλος: Ο Γιος της Σοφίας
Σκηνοθεσία: Ελίνα Ψύκου
Σενάριο: Ελίνα Ψύκου
Πρωταγωνιστούν: Βάλερι Τσεπλάνοβα, Βίκτορ Κόμουτ, Αρετή Σεϊνταρίδου, Θανάσης Παπαγεωργίου, Αρτέμιος Χάβαλιτς, Υβόννη Μαλτέζου, Μαρία Φιλίνη, Μαρίνος Βεσλεμές, Χρήστος Στέργιογλου
Χώρα: Ελλάδα, Βουλγαρία, Γαλλία
Ετος: 2017
Διάρκεια: 111 λεπτά


ΠΟΥ, ΠΟΤΕ, ΠΟΣΟ
Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018, στον δημοτικό κινηματογράφο, μύλος Ματσόπουλου.
Ωρα έναρξης 21.45
Εισιτήρια: Κάρτα μέλους 20 ευρώ (10 ευρώ για άνεργους/φοιτητές) συν 2 ευρώ ανά ταινία. Μη μέλη 5 ευρώ.


Δείτε το τρέιλερ στον σύνδεσμο


Δείτε video:

 

 

Επιστροφή