Έξοχο δράμα για κοινωνικά δράματα

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
Έξοχο δράμα για κοινωνικά δράματα

Με ένα συναρπαστικό έργο και συνάμα, μια άκρως δυσάρεστη και απάνθρωπη κατάσταση, ξεκινούν ξναά οι προβολές της Κινηματογραφικής Λέχης Τρικάλων.
Μετά το διάλειμμα της Αποκριάς, τη Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019 προβάλλεται στις 21:45 η ταινία «Πίσω από τους τοίχους». Ένα ιρλανδικό έπος βασισμένο σε αληθινή ιστορία, για τις βαναυσότητες ιερέων σε παιδικές ψυχές.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

ΥΠΟΘΕΣΗ
Ιρλανδία, 1939. Σε ένα καθολικό σχολείο για αγόρια, ο διευθυντής είναι ο Αδελφός Τζον και οι κανόνες είναι πολύ αυστηροί, καθώς προτιμάται η τιμωρία από την επανένταξη. Στο σχολείο προσλαμβάνεται ο δάσκαλος Γουίλιαμ Φράνκλιν, που πολέμησε στον Ισπανικό εμφύλιο και έχει σκοπό να απελευθερώσει τους μαθητές.

ΚΡΙΤΙΚΗ
Η ταινία δεν είναι επινοημένη, για να υπάρξουν αντιρρήσεις! Η ιστορία της είναι αληθινή. Στηρίζεται στο αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του Πάτρικ Γκάλβιν. Είναι άκρως αποκαλυπτική. Με πολύ λεπτές πινελιές μάς γνωρίζει το βάθος του αυταρχισμού. Του αυταρχισμού που πηγάζει από αρρωστημένα μυαλά, αλλά, κυρίως, από τη δύναμη της εξουσίας. Της ανεξέλεγκτης εξουσίας. 
Το ωραίο και χρήσιμο περιεχόμενο ακολουθεί και η φόρμα. Διακριτική, όπως ένας στίχος ποιήματος, είναι η κινηματογράφηση. «Αθόρυβη» η μηχανή περιγράφει αδρά το κολαστήριο. Οι σκιές και το φως στη φωτογραφία, αλλά και τα πρόσωπα, συνθέτουν εκφραστικούς πίνακες ζωγραφικής. Από κοντά το μοντάζ και η μουσική. Και πάνω απ' όλα οι ερμηνείες. Τελικά έχουμε ένα κομψοτέχνημα...
Η ταινία «θυμάται» στοιχεία από τα Dead poets Society, Thw Magdalene Sisters, The Choristes και Sleepers (στο πρώτο μέρος τους κυρίως) για να οδηγηθεί σε μια ρεαλιστική κατά τ΄άλλα περιγραφή ενός σκοταδιστικού και ολοκληρωτικού καθεστώτος που αφορούσε την διαπαιδαγώγηση και προστασία νεαρών παιδιών με σκοπό την κοινωνική τους επανένταξη κάτω από διαφορετικούς όρους.

 Info
Τίτλος: Πίσω από τους τοίχους (Song for a Raggy Boy)
Σκηνοθεσία: Έιλινγκ Γουόλς
Σενάριο: Έιλινγκ Γουόλς, Κέβιν Μπάιρον Μέρφι, Βασισμένο σε βιβλίο του Πάτρικ Γκάλβιν
Πρωταγωνιστούν: Έινταν Κουίν, Ίαν Γκλεν, Μαρκ Γουόρεν, Στιούαρτ Γκράχαμ, Άλαν Ντέβλιν, Ντάντλεϊ Σάτον
Ετος: 2003
Διάρκεια: 100 λεπτά
Χώρα: Ιρλανδία
Γλώσσα: αγγλικά
Πηγή: Cine.gr, rizospastis.gr, Wikipedia

ΠΟΥ, ΠΟΤΕ, ΠΟΣΟ
Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019, στον δημοτικό κινηματογράφο, μύλος Ματσόπουλου
Ωρα έναρξης 21.45
Εισιτήρια: Κάρτα μέλους 20 ευρώ (10 ευρώ για άνεργους/φοιτητές) συν 2 ευρώ ανά ταινία. Μη μέλη 5 ευρώ.

 

 

 

Επιστροφή