Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου κλείνει τα 10 της χρόνια και το γιορτάζει!

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου κλείνει τα 10 της χρόνια και το γιορτάζει!
Το βραβευμένο ελληνικό σινεμά στην πόλη μας

10 χρόνια, 10+1 πόλεις


Η πόλη μας επιλέχθηκε από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου μεταξύ των 10 πόλεων στην Ελλάδα, στις οποίες θα πραγματοποιηθεί το Πανόραμα Ελληνικού Κινηματογράφου.


Τις εκδηλώσεις συνδιοργανώνουν η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου με τη συνεργασία του Δημοτικού Κινηματογράφου Τρικάλων και της Κινηματογραφικής Λέσχης Τρικάλων.

Το αφιέρωμα αυτό, που αφορά τις βραβευμένες ταινίες των τελευταίων 10 ετών, γίνεται στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου «10 Χρόνια - 10 πόλεις».

Ταινίες που, μετά από καθολική ψηφοφορία των 350 μελών της, τιμήθηκαν τα 10 αυτά χρόνια για τα καλλιτεχνικά και τεχνικά επιτεύγματά τους με το βραβείο «ΙΡΙΣ».


Το Πανόραμα Ελληνικού Κινηματογράφου θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Δημοτικού Κινηματογράφου στο Μύλο Ματσόπουλου.

·         Οι προβολές θα ξεκινήσουν στις 2 Απριλίου και θα διαρκέσουν δυο βδομάδες.

·         Η  κάθε βραβευμένη ταινία θα προβάλετε για 2 μέρες.

·         Οι ώρες προβολής θα είναι 20.00 και 22.15.

·         Η τιμή του εισιτήριου για κάθε προβολή είναι 2 ευρώ.


Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

 

Τρίτη 2/4 και Τετάρτη 3/4

Κυνόδοντας, του Γιώργου Λάνθιμου

 

Πέμπτη 4/4 και Παρασκευή 5/4

Xenia, του Πάνου Κούτρα

 

Σάββατο 6/4 και Κυριακή 7/4

Μικρά Αγγλία, του Παντελή Βούλγαρη

(λόγω μεγάλης διάρκειας 160΄ της συγκεκριμένης ταινίας θα γίνει η μια προβολή στις 20.00)

 

Τρίτη 9/4 και Τετάρτη 10/4

Χώρα Προέλευσης, του Σύλλα Τζουμέρκα

Πέμπτη 11/4 και Παρασκευή 12/4

Άδικος Κόσμος, του Φίλιππου Τσίτου

 

Σάββατο 13/4 και Κυριακή 14/4

Μαχαιροβγάλτης,  του Γιάννη Οικονομίδη

Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2009. Από τότε μέχρι σήμερα πολλά έχουν συμβεί στον τομέα των οπτικοακουστικών στην Ελλάδα, τίποτα όμως σημαντικότερο από τις ίδιες τις ταινίες.

Φέτος την άνοιξη, συμπληρώνοντας τα 10 της χρόνια η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, διοργανώνει εβδομάδες προβολών σε 10+1 πόλεις της χώρας.


Κατά τη διάρκειά τους θα προβληθούν ταινίες που, μετά από καθολική ψηφοφορία των 350 μελών της, τιμήθηκαν τα 10 αυτά χρόνια για τα καλλιτεχνικά και τεχνικά επιτεύγματά τους με το βραβείο "ΙΡΙΣ". Συγκεκριμένα θα προβληθούν ταινίες στις οποίες έχουν απονεμηθεί τα Βραβεία Ίρις Καλύτερης Ταινίας, Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη κλπ. Αξίζει να σημειωθεί ότι αργότερα μέσα στη χρονιά προγραμματίζονται νέες δράσεις με προβολές βραβευμένων και σε άλλες κατηγορίες ταινιών.

Οι πόλεις που θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις είναι Κέρκυρα Γιάννενα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Ξάνθη, Τρίκαλα, Χανιά, Καλαμάτα, Σαντορίνη και Καβάλα, και πραγματοποιούνται με τη συνεργασία δήμων, τοπικών φορέων δημοτικών κινηματογράφων και κινηματογραφικών λεσχών.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία για μια αναδρομή σε δέκα συναρπαστικά κινηματογραφικά χρόνια μέσα από ένα πρόγραμμα που τα έχει όλα: από ελπιδοφόρα ντεμπούτα έως δουλειές καταξιωμένων δημιουργών, ταινίες γυρισμένες στην Αντίπαρο και στη Νέα Ορλεάνη, στην Πάτρα, την Άνδρο και την Τεργέστη.

Ας σημειωθεί ότι η διοργάνωση «10 χρόνια, 10+1 πόλεις» αποτελεί και το πρώτο στάδιο για τη δημιουργία ενός Παράλληλου Δικτύου Διανομής της ελληνικής παραγωγής στη χώρα μας, σχέδιο ζωτικό για τους έλληνες κινηματογραφιστές, το οποίο η ΕΑΚ έχει ήδη επεξεργαστεί.
 

 

 

Επιστροφή