Τρίτη 26 Νοεμβρίου στις 8.00 το βράδυ
37ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΧΟΡΩΔΙΩΝ ΑΠ’ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
Αρχίζει σήμερα Τρίτη 26η Νοεμβρίου 2019 στις 8.00 το βράδυ στην αίθουσα εκδηλώσεων ‘’ΑΦΡΟΔΙΤΗ’’ του Kierion Hotel, το 37ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας, ο μεγαλύτερος και ιστορικότερος χορωδιακός θεσμός της Ελλάδος και απ’ τους μεγαλύτερους και εγκυρότερους παγκοσμίως.
Ένα πλούσιο εξαήμερο συναυλιών με διακεκριμένα χορωδιακά σύνολα, a capella και με οργανική συνοδία, επιφυλάσσει το 37ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας στου φίλους του στην Καρδίτσα και το Μουζάκι από 26 Νοεμβρίου έως 1 Δεκεμβρίου 2019.
Το Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας έχοντας ως στόχο την αποκέντρωση των εκδηλώσεων του και την επαφή ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων με την ποιοτική μουσική, το χορωδιακό τραγούδι κ.τ.λ. υλοποιεί εκδηλώσεις σε διάφορα μέρη του Νομού, και τώρα στο Μουζάκι.
Κάθε χρονιά η συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας από πλευράς σολίστ υπερβαίνει τους τριάντα (30) συμμετέχοντες από το εξωτερικό (Ιταλία, Σερβία, Η.Π.Α., Βουλγαρία, Ν. Κορέα, Ρωσία κ.τ.λ.) και την Ελλάδα, ενώ οι συμμετέχοντες μουσικοί-χορωδοί υπερβαίνουν κατ’ έτος τους εφτά χιλιάδες μουσικούς – χορωδούς – εκτελεστές (7000).
Σημαντικές προσωπικότητες συμμετέχουν ως μέλη της Διεθνούς Καλλιτεχνικής Επιτροπής, όπως ο διάσημος Ιταλός Μαέστρος Leonardo Quadrini, η Κοσμήτορας του Πανεπιστημίου των Τεχνών του Nis (Σερβία) Suzana Kostic, ο Βούλγαρος καθηγητής και μαέστρος Alexander Kuyumzdhiev, η Ιταλίδα μαέστρος και καθηγήτρια Antonella Barbarossa, η Καθηγήτρια και Μαέστρος του Πανεπιστημίου των Τεχνών του Νις Ιβάνα Μίροβιτς, ο συνθέτης Γιώργος Κουρουπός, τέως Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Ορχήστρας των Χρωμάτων του Μεγάρου Μουσικής, τέως Πρόεδρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και Ομότιμος Καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου, ο συνθέτης και μαέστρος Δημήτρης Μηνακάκης, ο Συνθέτης Γιάννης Δροσίτης, ο συνθέτης Χρήστος Αναστασίου, ο συνθέτης και μαέστρος Κώστας Ευαγγελάτος, η καθηγήτρια της Μουσικής Ακαδημίας των Τιράνων Σύλβια Σκέντερη, κ.α.
Μεγάλη είναι η συμμετοχή των χορωδιών στο 37ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας. Στον κορυφαίο θεσμό του Νομού Καρδίτσας, πρότυπο επαρχιακού Διεθνούς Φεστιβάλ θα λάβουν μέρος χορωδίες από Αλγερία, Σερβία, Κέρκυρα, Θάσο, Ορεστιάδα, Θρακομακεδόνες, Νάουσα Ημαθίας, Αθήνα, Γλυφάδα Αττικής, Σουφλί, Σέρρες, Σύρος, Άρτα, Κηφισιά Αττικής, Τρίκαλα, Κεφαλονιά, Ηράκλειο, Μυτιλήνη, Αμφίπολη, Χανιά, Πάτρα, Δράμα, Πειραιά, Καβάλα, Χαλκιδική, Κόρινθο, Θεσσαλονίκη, Γιαννιτσά, Λάρισα, Κερατσίνι, Πέλλα, Παλαμάς Καρδίτσας,κ. α.
Για έξι(6)ημέρες η καρδιά της χορωδιακής Ελλάδας θα χτυπά στην Καρδίτσα και στο Μουζάκι. Μια χορωδιακή πανδαισία θα προσφέρουν οι τριάντα(30) χορωδίες, δηλαδή περίπου 1500 χορωδοί, που θα λάβουν μέρος στον κορυφαίο χορωδιακό θεσμό της Ελλάδας. Για 36 χρόνια το Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας παραμένει μια σταθερά για τον κόσμο της χορωδιακής μουσικής στην Ελλάδα και Διεθνώς.
Το συγκεκριμένο Χορωδιακό Φεστιβάλ, στο οποίο έχουν λάβει μέρος κορυφαίες χορωδίες από κάθε γωνιά της γης, διακεκριμένες ορχήστρες και σπουδαίοι σολίστ, οργανώνεται από το 1983 στην Καρδίτσα και αποτελεί κορυφαίο καλλιτεχνικό γεγονός, ενώ υλοποιείται υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Μαέστρου και Καθηγητή Νίκου Ευθυμιάδη.
Το 37ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας είναι αφιερωμένο στους κορυφαίους συνθέτες Θεόδωρο Αντωνίου (1935-2018) Luca Marenzio (1553\1554-1599) για τα 420 χρόνια από το θάνατό του, Antonio Bertali (1605-1669) για τα 350 χρόνια από το θάνατό του, Johann Rosenmuller (1619- 1684) για τα 400 χρόνια από τη γέννησή του, Giuseppe Torelli (1658-1709) για τα 310 χρόνια από το θάνατό του, Henry Purcell (1659-1695) για τα 360 χρόνια από τη γέννησή του, Georg Fridrich Handel (1685-1759) για τα 260 χρόνια από το θάνατό του, Hector Berlioz (1803- 1869) για τα 150 χρόνια από το θάνατό του και Johann Strauss (1825-1899) για τα 120 χρόνια από το θάνατό του.
Ο κορυφαίος φεστιβαλικός θεσμός του Νομού για 36 χρόνια κατάφερε να κρατήσει ζωντανή την ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ, ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ και το ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ στο Νομό Καρδίτσας. Ένας θεσμός καταξιωμένος με διεθνές κύρος και μεγάλη απήχηση στους μουσικούς κύκλους της Ελλάδας και του Εξωτερικού, θεσμός -πρότυπο επαρχιακού Φεστιβάλ.
Στην πολύχρονη διαδρομή του δημιουργήθηκαν υποδομές για συνεργασίες με πολιτιστικούς φορείς και Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του Εξωτερικού.
Για έξι(6)ημέρες οι φίλοι της χορωδιακής μουσικής θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν αξιόλογες χορωδίες που θα ερμηνεύσουν έργα διαφόρων εποχών, ύφους και ήθους με συνοδεία οργάνων και μη.
Το Φεστιβάλ παρουσιάζει ο κορυφαίος Αλέξης Κωστάλας, μια από τις σημαντικότερες πνευματικές προσωπικότητες της χώρας.
Για την επιτυχία της όλης εκδήλωσης συμβάλλουν η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας (Περιφέρεια Θεσσαλίας) ο Δήμος Καρδίτσας, ο Δήμος Μουζακίου,το ΕΒΕ Καρδίτσας και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Χορωδιών και Διευθυντών Χορωδιών.
Οι συναυλίες θα αρχίσουν στις 8.00 το βράδυ (Τρίτη 26, Τετάρτη 27 Πέμπτη 28, Παρασκευή 29 Νοεμβρίου) και το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου στις 7.00 μ.μ.
Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί το 7ο Πανελλήνιο Σεμινάριο Διεύθυνσης Μικτής-Νεανικής- Γυναικείας-Παιδικής Χορωδίας από την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου έως την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019, στο οποίο θα διδάξει ο Νίκος Ευθυμιάδης( Master of Arts στην διεύθυνση).
Οι χορωδίες που θα λάβουν μέρος, μπορούν να εκπροσωπήσουν το Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας και τη χώρα μας σε σπουδαία, Μουσικό-Χορωδιακά Φεστιβάλ του εξωτερικού όπως στο Castellamare di Stabbia(Νάπολη) της Ιταλίας από 18 έως 23 Μαΐου 2020 και στο Νόβισαντ της Σερβίας.
Επίσης, μπορούν να λάβουν μέρος στο σημαντικό CAMPUS ESTIVO MUSICALE του SALERNO ΙΤΑΛΙΑΣ που θα πραγματοποιηθεί από 23 έως 28 Ιουλίου 2020.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΡΙΤΗΣ 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019-ΩΡΑ 8:00μ.μ.-ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ:’’ΑΦΡΟΔΙΤΗ’’ HOTEL KIERION ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ.
Επίσημη Έναρξη-Χαιρετισμοί
Μικτή Χορωδία Καρδίτσας του Ωδείου Καρδίτσας- Κωνσταντίνος Ευθυμιάδης, υπό τη διεύθυνση του Νίκου Ευθυμιάδη.
Βυζαντινή Χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής ‘’’Αγιος- Αχίλλειος’’ της Ιεράς Μητροπόλεως Λάρισας, υπό τη διεύθυνση του Ηλία Παπαδόπουλου
Χορωδία Saint Sava του Νις Σερβίας, υπό τη διεύθυνση της Goga Stamenkovic
Μικτή Πολυφωνική Χορωδία ‘’ΜΕΛΩΔΟΙ’’ Πολιτιστικού Συλλόγου Γλυφάδας ‘’Ο Προφήτης-Ηλίας’’, υπό τη διεύθυνση του Σωτηρίου Δογάνη
Chorale Polyphonique Tilelli n.wegdu της Αλγερίας, υπό τη διεύθυνση του Mehmet Oubassi
Ορχήστρα Τζαζ του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας, υπό τη διεύθυνση του Νόνη Λάππα
Κοινό Έργο: ‘’Popule Meus’’ του Αναγεννησιακού συνθέτη Tomάs Luis de Victoria(περ.1548-1611)- Διευθύνει η Κοσμήτορας του Πανεπιστημίου των Τεχνών του Νις Suzana Kostic.