Θεατρικά Εργαστήρια για παιδιά, νέους και ενήλικες στα Τρίκαλα

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:

ΔΗΜΟΤΙΚΟ  ΘΕΑΤΡΟ  ΤΡΙΚΑΛΩΝ - Μέρες έκφρασης και δημιουργίας

Από το Σάββατο 21/4 ξεκινούν οι Μέρες έκφρασης και δημιουργίας, στον Μύλο Ματσόπουλου,  που διοργανώνουν τα Θεατρικά Εργαστήρια  για παιδιά, νέους και ενήλικες του Δημοτικού Θεάτρου Τρικάλων και θα διαρκέσουν έως το τέλος Μαΐου.
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Θεάτρου και  Δήμαρχος  Τρικκαίων Χρήστος  Λάππας  σημειώνει σχετικά:

«Μέρες έκφρασης και δημιουργίας για τα παιδιά και τους νέους της πόλης μας. Μια νεανική θεατρική άνοιξη στον ιδιαίτερο Πολύχωρο Τέχνης και Πολιτισμού «Μύλος Ματσόπουλου».

Το Θέατρο είναι τέχνη, είναι και παιδεία. Τα παιδιά είναι η ελπίδα και το μέλλον μας. Ας τα ενθαρρύνουμε και ας τα προτρέπουμε στην δημιουργία και στην τέχνη».

Το Παιδαγωγικό Εργαστήρι Θεάτρου λειτουργεί από το 1998 στην πόλη μας με ιδιαίτερη επιτυχία, συμπληρώνοντας φέτος 14 χρόνια λειτουργίας και παρουσίας. Η ίδρυση και η λειτουργία του συμβάλλει στην διαμόρφωση της αισθητικής και θεατρικής αγωγής των παιδιών και των νέων.

       
Η παιδαγωγική του διάσταση ήταν από την αρχή συγκεκριμένη: «Το Παιδαγωγικό Εργαστήρι Θεάτρου αφορά όλους τους μαθητές, αφού στόχος του είναι η δημιουργική ευαισθητοποίηση των παιδιών στο χώρο των Τεχνών και του θεάτρου, η ανάπτυξη της κοινωνικότητας και υπευθυνότητας στα πλαίσια της ομάδας και η απελευθέρωση της ψυχοκινητικής τους ενέργειας μ’ όλες τις μορφές έκφρασης που η σύγχρονη παιδαγωγική προτείνει για την συγκρότηση της προσωπικότητάς τους».

Οι θεματικές ενότητες του Παιδαγωγικού Εργαστήριου Θεάτρου:

Κίνηση και Έκφραση (αυτοσχεδιασμοί, παντομίμα, σκηνική έκφραση)
Λόγος και Έκφραση (δραματοποίηση)

Θεατρική αγωγή (υποκριτική, θεατρική δράση, θεατρική παράσταση)

   Ήδη εκατοντάδες μαθητές και νέοι έχουν απολαύσει αυτή την υπέροχη εμπειρία και μάθηση και απέκτησαν σημαντικά εφόδια για την προσωπική τους εξέλιξη. Επιπλέον κάποιοι από αυτούς παρακολουθούν ήδη ανώτερη θεατρική εκπαίδευση παράλληλα με τις ακαδημαϊκές τους σπουδές τους.

  Από τη φετινή χρονιά τα Θεατρικά Εργαστήρια του Δημοτικού Θεάτρου διεύρυναν τις θεματικές τους ενότητες: Εργαστήρι «Παραμυθιού», Εργαστήριο «Σκηνογραφίας», και Εργαστήριο «Το Θέατρο του καταπιεσμένου», προσφέροντας νέες γνώσεις, εμπειρίες και διεξόδους στα παιδιά και τους νέους της πόλης μας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ
Οι νέοι δημιουργούν

Σάββατο 21/4:    20:30    « Ο Θεός μας έπλασε τζάμπα» ( Α Γυμνασίου)
Κυριακή 22/4:    17.30     «Διακοπές τζιτζικιών» (Β Δημοτικού)

19:30      «Διακοπές τζιτζικιών» (Β – Γ  Δημοτικού)
Κυριακή 29/4    19:00    « Παραλογές και τραγούδια της αγάπης» (Λύκειο)
Μάϊος                 « Μακαρονιάδα» (Ε - ΣΤ Δημοτικού)
Μαιος                 « Λυσιστρατούλες» (Γ – Δ  Δημοτικού)
Αναλυτικά το Πρόγραμμα στην ιστοσελίδα  http://theatrika-ergastiria.blogspot.com/

Εργαστήρι Σκηνογραφίας –Ενδυματολογίας

   Με διαδικασίες, κατάλληλες για την κάθε ηλικία, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τη Σκηνογραφία και Ενδυματολογία. Μπαίνουν σε διαδικασίες κατανόησης της έννοιας του χώρου και των τριών διαστάσεων. Επίσης, έρχονται σε επαφή με υλικά και τεχνικές της ενδυματολογίας, ενώ μαθαίνουν το πώς τα υλικά αυτά μεταμορφώνονται σε κάτι νέο, διαφορετικό, παράγοντας με αυτό τον τρόπο νέες κατασκευές.

   Όλα αυτά επιτυγχάνονται διεγείροντας τη δημιουργική σκέψη των μαθητών. Έχοντας ως αφετηρία λοιπόν, ένα παραμύθι, ένα θεατρικό έργο, μια φωτογραφία ή και ένα ποίημα ο κάθε μαθητής δημιουργεί με γνώμονα τη φαντασία του. Άλλωστε, η πηγή κάθε σκηνογραφίας βρίσκεται στα υλικά της Φαντασίας, ή όπως πολύ όμορφα διατύπωσε ο Σαίξπηρ: "Είμαστε  φτιαγμένοι από την ύλη που πλάθονται τα  όνειρα".


Εργαστήρι  παραμυθιού

Για πρώτη χρονιά, φέτος λειτουργεί τη τελευταία εβδομάδα του μήνα, το Εργαστήρι Παραμυθιού με ιστορίες της προφορικής παράδοσης να ταξιδεύουν μικρούς και μεγάλους.
 
Το μαγικό παραμύθι, λόγος παγκόσμιος, λόγος αρχέγονος, λόγος που παρηγόρησε πολλούς, σήμερα, την εποχή της εικόνας, όπου ο άνθρωπος δεν βρίσκει χρόνο για να ακούει και να συνθέτει ο ίδιος τις εικόνες της ψυχής του, σήμερα λοιπόν, το παραμύθι αναβιώνει μέσα από προγραμματισμένες αφηγήσεις  και από προσεγγίσεις ερμηνείας του αλληγορικού του λόγου.
Το Εργαστήρι Παραμυθιού απευθύνεται σε Ενήλικες με την Αφήγηση (Σάββατο 1930μ.μ.) και την Συμβολική Προσέγγιση μαγικών παραμυθιών (Τετάρτη 2100μ.μ.) και σε Παιδιά με την Αφήγηση και την Εικονογράφηση  ιστοριών (Σάββατο 1800μ.μ.). 
Οι ζωγραφιές  των μικρών φίλων του παραμυθιού εκτίθενται στο τέλος της χρονιάς, ζωντανεύοντας εικόνες του παραμυθιού, που γεννήθηκαν και αποτυπώθηκαν στο χαρτί με τον ιδιαίτερο και μοναδικό τρόπο του κάθε παιδιού. 

Εργαστήρι «Το Θέατρο του Καταπιεσμένου»

Το Θέατρο του Καταπιεσμένου (Theatre of the Oppressed) είναι μια κοινωνική και πολιτική πράξη. Ο εμπνευστής του είναι ο Βραζιλιάνος Augusto Boal (1931-2009). Πρόκειται για μια μορφή θεάτρου που έχει εξαπλωθεί σ’ ολόκληρο τον κόσμο και χρησιμοποιείται από πολλές ακτιβιστικές ομάδες ως εργαλείο κοινωνικής ζύμωσης ιδεών και εύρεσης λύσεων σε πραγματικά προβλήματα που αφορούν πραγματικούς ανθρώπους.

Μέσα από τα εργαλεία που μας δίνει η τέχνη του θεάτρου ο καθένας μπορεί να εκφράσει δικά του προβλήματα αλλά και δικές του διεξόδους. Ο σκοπός της συγκεκριμένης δράσης είναι εκεί όπου η θεωρία και ο διάλογος χάνουν την δύναμή τους μέσα από γενικολογίες η πράξη του θεάτρου να ρίχνει γέφυρες ουσιαστικής επικοινωνίας. Μέσα από αυτή την διαδικασία το σύνολο μπορεί να διερευνήσει λύσεις για συγκεκριμένα προβλήματα με στόχο βεβαίως να ενθαρρυνθούν οι κοινότητες ν’ αυτοργανωθούν και να λύσουν τα όποια ζητήματα τους απασχολούν.

Ο Καλλιτεχνικός Δ/ντής: Στέφανος Νταλάσης. Οι Εμψυχωτές των Εργαστηρίων : Θεατρικής έκφρασης: Αντονέλλα Χήρα, Βίκυ Ιακωβάκη. Σκηνογραφίας-ενδυματολογίας: Κέλλυ Βαρσάνη. Εργαστήριο Παραμυθιού: Μαρία Κατσανούλη. Θεάτρου του Καταπιεσμένου: Χριστίνα Κρίθαρη. 


 

 

Επιστροφή