Η ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
Η ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Ως απότιση φόρου τιμής στην Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, η Εύξεινος Λέσχη διοργάνωσε σχετική εκδήλωση  στο Κινηματοθέατρο του Μύλου Ματσόπουλου, υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων και του Δήμου Τρικκαίων.

Την εκδήλωση την Πέμπτη 17 Μαΐου 2012 άνοιξε με την ομιλία της η πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης  Σαββίδου Λένα στην οποία παρουσίασε μαρτυρίες Τούρκων αξιωματούχων, συμμάχων αυτών και ανεξαρτήτων παρατηρητών για τη Γενοκτονία στον Πόντο.

Στη συνέχεια η Γραμματέας της Ευξείνου Λέσχης, Νόπη Παπαδοπούλου πήρε τη σκυτάλη και παρουσίασε στους παραβρισκόμενους τη ζωή και το έργο του Ποντίου συγγραφέα, ιατρού και βουλευτού Φίλωνα Κτενίδη και αναφέρθηκε εκτενώς στο παρουσιαζόμενο στη φετινή εκδήλωση του συλλόγου, έργο του, «Η Καμπάνα του Πόντου».

Η ομάδα εκδηλώσεων της Ευξείνου Λέσχης, υπό την καθοδήγηση του χοροδιδασκάλου της, κ. Αχιλλέα Λέρα παρουσίασε σε δραματοποιημένη μορφή το επικό ποίημα του Φίλωνα Κτενίδη, «Η Καμπάνα του Πόντου» μέσα από χορόδραμα, φωτογραφικό αρχειακό υλικό σχετικού με τη Γενοκτονία των Χριστιανικών λαών της Ανατολής και θεατρικά δρώμενα.

Το έργο παρουσιάστηκε στην αυθεντική του μορφή και η Ποντιακή γραφή του όχι μόνον δεν στάθηκε εμπόδιο μα συνεισέφερε αποφασιστικά στην δημιουργία κλίματος συγκίνησης και κόμισε συναισθήματα σχετικά ακόμη και στους θεατές που δεν μιλούν την Ποντιακή, τρανή απόδειξη πως η Ποντιακή διάλεκτος ως βαθύτατα Ελληνική μιλά απ ευθείας στις καρδιές των ανθρώπων.
 
Για το ΔΣ
 Η Πρόεδρος                                               Η Γραμματέας
Σαββίδου Λένα                                       Παπαδοπούλου Νόπη
 







 

 

Επιστροφή