Η Εύξεινος Λέσχη Τρικάλων στο Βαρούσι με ποντιακό γάμο.

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
Η Εύξεινος Λέσχη Τρικάλων στο Βαρούσι με ποντιακό γάμο

Με πανηγυρικό τρόπο, όπως ταιριάζει στην περίσταση, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή 10 Ιουνίου 2012 η παρουσίαση των εθίμων του ποντιακού γάμου από την «Εύξεινο Λέσχη Ποντίων & Μικρασιατών Ν. Τρικάλων» στην εκδήλωση που οργανώθηκε από κοινού με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ν. Τρικάλων «Το Βαρούσι».

Τα γραφικά στενά της παλιάς πόλης των Τρικάλων με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική των σπιτιών και τα πλακόστρωτα καλντερίμια και η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας στις ρίζες των τειχών του βυζαντινού κάστρου παρέπεμπε στην εικόνα της πάλαι ποτέ κραταιάς Τραπεζούντας των Κομνηνών και διαμόρφωσαν το ιδανικό σκηνικό για την αναπαράσταση του ποντιακού γάμου.

Η γαμήλια πομπή με τους μελλόνυμφους, συμπεθέρους, κουμπάρους, φίλους και καλεσμένους ξεκίνησε από το Δημαρχείο της πόλης, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια προσφέρονταν στο κοινό ποντιακά εδέσματα, ωτία, πισία και ριζόπιτα, τα οποία με πολύ μεράκι και δεξιοτεχνία ετοίμασαν οι γυναίκες της Ευξείνου Λέσχης Τρικάλων.

Το νταούλι και το τουλούμ αντηχούσαν ασταμάτητα στα στενά και τις αυλές της παλιάς πόλης, διαλαλώντας το χαρμόσυνο γεγονός, σκορπώντας τη χαρά και «ξυπνώντας» μνήμες.

Η πομπή κατέληξε στον πολύ «φιλόξενο» προαύλειο χώρο της Αγίας Μαρίνας, όπου με κάθε ευλάβεια και τελετουργικό τρόπο παρουσιάστηκαν κάποια από τα ποντιακά έθιμα του γάμου. Την εκδήλωση χαιρέτισε η Αντιπρόεδρος του Π.Σ.Τ. Το Βαρούσι κα Αρετή Αναγνωστιάδου, η οποία δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και να συγχαρεί την Εύξεινο Λέσχη Τρικάλων για την ποιοτική και μεθοδική δράση της, ενώ η Πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης κα Λένα Σαββίδου ανταποδίδοντας τις ευχαριστίες για την αποδοχή της πρόσκλησης, έκανε την παρουσίαση και αφήγηση της εκδήλωσης. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με γλέντι με ποντιακούς χορούς και τραγούδια όπου συμμετείχαν όλοι παραβρισκόμενοι.


 

 

Επιστροφή