Συγχαρητήρια Κυρίτση στους Λώλα και Τσίνα για τη διάκρισή τους στην 53η Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
 Συγχαρητήρια Κυρίτση στους Λώλα και Τσίνα

Ως μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων θέλω να  εκφράσω τα συγχαρητήριά μου στον Παναγιώτη Λώλα (χρυσό μετάλλιο) και στον Κωνσταντίνο Τσίνα (χάλκινο μετάλλιο) για τη διάκρισή τους στην 53η Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα.

Όμως ως Τρικαλινός νοιώθω υπερήφανος για αυτά τα νέα παιδιά που με τις επιδόσεις τους αποδεικνύουν ότι αυτή η πόλη γεννάει επιστήμονες και καλλιτέχνες που διαπρέπουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επίσης, θέλω να συγχαρώ τις οικογένειες των νεαρών μαθητών που τους παρείχαν την απαραίτητη υποστήριξη ώστε να μπορούν να αφοσιωθούν στο όνειρό τους.

Πάντα έλεγα ότι τα Τρίκαλα έχουν υψηλότατο μορφωτικό επίπεδο και με κάθε τέτοια διάκριση επιβεβαιώνομαι. Σε γκρίζες εποχές σαν αυτές που ζούμε, η Ελλάδα δεν έχει να φοβάται τίποτα όταν τα παιδιά της αγωνίζονται και μας δείχνουν το μέλλον.


ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΥΡΙΤΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΗΝ 1Η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012 ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ «ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ» ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σήμερα είμαστε εδώ, για να μιλήσουμε για τα πανεπιστήμια, για τη χώρα, για τα παιδιά μας, γιατί η χώρα δεν υπάρχει χωρίς πανεπιστήμια. Επειδή έχω μία ικανότητα να βγαίνω απ’ αυτήν την Αίθουσα σαν αντίληψη, πιστεύετε εσείς ότι ο κόσμος που μας βλέπει σήμερα λέει «αυτοί θα με σώσουν» ή «αυτοί θα φτιάξουν πανεπιστήμια»;

Φοράμε όλοι εδώ τα κομματικά γυαλιά και ερχόμαστε να συζητήσουμε για τα πανεπιστήμια. Εμείς διαφωνούμε με τα κατεπείγοντα, κλπ. Πάμε, λοιπόν, να αρχίσουμε από κάπου.

Θέλετε, κύριε Κουράκη –λείπει κιόλας- να αποδεχθώ ότι έχουμε τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Το δέχομαι. Θέλω να μου πείτε εσείς, όμως, γιατί τα ελληνόπουλα, χιλιάδες επί χιλιάδων, βγαίνουν στο εξωτερικό! Γιατί δισεκατομμύρια βγαίνουν στο εξωτερικό;
Ας συζητήσουμε λοιπόν για ορισμένα επί της ουσίας ζητήματα.  

Πρώτον, γιατί μπαίνει χρονική περίοδος στον επίκουρο καθηγητή, καθώς χρειάζεται έξι χρόνια, για να πάρει τη θέση και από εκεί και πέρα να γίνει αναπληρωτής καθηγητής και ο αναπληρωτής να χρειάζεται άλλα τέσσερα χρόνια; Πρέπει να μπαίνει μόνο η επαγγελματική επάρκεια, γιατί αλλιώς έχουμε καθηγητές οι οποίοι μπαίνουν από μία ηλικία και μετά και μένουν εκεί μόνιμοι.

Να εξηγήσουμε κάποια πράγματα. Αν κάποιος είναι επίκουρος καθηγητής και έχει την επαγγελματική επάρκεια και μπορεί να βγάλει δύο, τρία, τέσσερα βιβλία ή να κάνει κάποιες εργασίες, γιατί δεν μπορεί στα δύο χρόνια να κάνει αίτηση για αναπληρωτής, κύριε Υπουργέ;
Έπειτα, πάμε να δούμε γιατί δεν κρίνονται. Είστε εναντίον, βεβαίως, στο να κρίνεται κάποιος αξιοκρατικά. Γιατί δεν κρίνονται οι καθηγητές και σε όλες τις βαθμίδες, δηλαδή και στην ανώτατη και στη μεσαία; Λέμε, δηλαδή, να κρίνονται από επιτροπές και αν έχουν κάθε χρόνο την επαγγελματική επάρκεια, καλώς. Αν δεν την έχουν, να φεύγουν από την έδρα.

Ας αναφέρουμε παρακάτω γιατί πρέπει οι φοιτητές να βοηθούν σ’ αυτήν την ιστορία. Αυτό γίνεται και έξω. Δεν θα έπρεπε να έχουμε εμείς, κύριε Υπουργέ, ένα έντυπο στο οποίο ο φοιτητής κάθε χρόνο να αξιολογεί τον καθηγητή του, το μάθημα, τις εργασίες; Θέλουμε καινούργιο πανεπιστήμιο ή θέλουμε να τα αφήσουμε όλα όπως είναι; Διότι αν μου πείτε ότι είχαμε πολύ καλά πανεπιστήμια και πολύ καλά αντιδρούν, τότε δεν έχουμε λόγο να κουβεντιάσουμε εδώ μέσα.

Ας περάσουμε σε κάτι άλλο. Πώς γίνεται ο έλεγχος των προγραμμάτων; Υπάρχουν προγράμματα στα πανεπιστήμια.
Υπάρχει, λοιπόν, ο έλεγχος των προγραμμάτων. Ποιος ελέγχει αυτά τα προγράμματα; Δίνονται χρήματα στα πανεπιστήμια για προγράμματα. Υπάρχει μηχανισμός ελέγχου; Όχι, δεν υπάρχει ουσιαστικός μηχανισμός ελέγχου. Αυτά πηγαίνουν αλλού και έχουμε δει τι έχει συμβεί.
Να πάμε και λίγο πιο μπροστά. Ας μιλήσουμε για την οικογενειοκρατία. Αντιμετωπίζεται; Δεν το ξέρουμε; Έχουμε άγνοια για το πώς λειτουργούν τα πανεπιστήμια; Υπάρχει κάποιος τρόπος να αντιμετωπίσουμε την οικογενειοκρατία;
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτό το νομοσχέδιο που έρχεται εδώ με τη μορφή του κατεπείγοντος, δεν είναι ό,τι καλύτερο. Όμως, από κάπου πρέπει να αρχίσουμε, από κάπου πρέπει να βάλουμε τις βάσεις και σε έξι μήνες πρέπει να παρακολουθούμε συνεχώς και να αλλάζουμε τα πράγματα. Τα πράγματα αλλάζουν στην πράξη. Δεν αλλάζουν στα χαρτιά. Πρέπει να επαγρυπνούμε και να διορθώνουμε με σκοπό ένα καλύτερο πανεπιστήμιο, όχι συντεχνιακό και όχι κομματικό.
Σας ευχαριστώ.



ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

Θα επιμείνω σε αυτά που έλεγα γιατί μέχρι στιγμής δεν έχω καταλάβει για ποιο πανεπιστήμιο μιλάμε. Δηλαδή τι πανεπιστήμιο ακριβώς θέλουμε; Υποτίθεται ότι μιλάμε όλοι για ένα δημοκρατικό πανεπιστήμιο, για ένα προοδευτικό πανεπιστήμιο, αλλά από αυτά που ακούγονται, διατηρώ τις επιφυλάξεις μου.

Ναι, να ανοίξουν τα πανεπιστήμια. Μετά όμως πιστεύω ότι πρέπει να ξεκινήσουμε συνεχώς να ανανεώνουμε και να μπούμε σε καινούργιους όρους, σε καινούργιους νόμους, σε καινούργια πράγματα μέσα στο πανεπιστήμιο. Γιατί το πανεπιστήμιο είναι ανοιχτό από παντού. Δεν μπορούμε εδώ να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Δεν είναι δυνατόν να μην ξέρουμε τι πανεπιστήμια έχουμε. Κάνουμε σαν να ζούμε σε μία εικονική πραγματικότητα, ότι είχαμε δηλαδή ένα πολύ σπουδαίο πανεπιστήμιο το οποίο ξαφνικά χάλασε και τώρα έρχονται κάποιοι κακοί άνθρωποι οι οποίοι θέλουν να το χαλάσουν ακόμα περισσότερο.

Αυτά δεν αισθάνομαι ότι δημιουργούν την αίσθηση στον κόσμο ότι εμείς αντιμετωπίζουμε πολιτικά το ζήτημα. Δεν πρέπει να γίνουμε πρωτοβάθμια σωματεία για να αντιμετωπίσουμε ένα τόσο σοβαρό θέμα. Πρέπει να ελέγχουμε το πανεπιστήμιο. Το πανεπιστήμιο πρέπει να ελέγχεται. Είναι πηγή και διαφθοράς χρημάτων. Εμείς θέλουμε ανοιχτά, δημοκρατικά πανεπιστήμια που να βγάζουν και καινούργιους ανθρώπους. Είναι κάστες κλειστές και πρέπει να τις «σπάσουμε».

Εάν λοιπόν συμφωνούμε όλοι σε αυτό, εδώ είμαστε να το συζητήσουμε. Δεν έχουμε αντιρρήσεις πάνω σε αυτό το πράγμα. Απλώς να μην λέμε από την αρχή «αυτό δεν περνάει, αυτό περνάει». Δεν μπορούμε να το ρυθμίσουμε εμείς. Ας αφήσουμε τη ζωή να δείξει που έλεγαν και οι παλιοί αριστεροί.
Ευχαριστώ.

 

 

Επιστροφή