Για την εκδήλωση-αφιερωμα στη Γυναίκα και την Παράδοση

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
Για την εκδήλωση-αφιερωμα στη Γυναίκα και την Παράδοση


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή  31 Μάρτη η εκδήλωση του Συλλόγου Γυναικών Ν. Τρικάλων, μέλος της Ο.Γ.Ε. , αφιερωμένη στη Γυναίκα και την Παράδοση. Η αίθουσα στο «Φρούριο»  των Τρικάλων γέμισε από νωρίς με γυναίκες κάθε ηλικίας. Στο χαιρετισμό που τους απηύθυνε η πρόεδρος του Δ.Σ. του συλλόγου , Β. Μπακάση , μεταξύ άλλων τόνισε:

«Ο πολιτισμός είναι εργαλείο στη δουλειά μας, γιατί πιστεύουμε ότι ο αληθινός σκοπός της τέχνης δεν είναι να εφησυχάζει, ούτε είναι θεραπαινίδα της «εθνικής ομοψυχίας» δηλαδή της αταξικής θεώρησης των προβλημάτων, της ακινησίας, της υποταγής και της συγκατάθεσης στην κυρίαρχη πολιτική. Το σημερινό μας αφιέρωμα « ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ»  μπαίνει στη δουλειά του συλλόγου μας, δίπλα στη καθημερινή μαχητική μας δράση, ως εργαλείο της ανάτασης της κοινωνικής συνείδησης των γυναικών.


‘Οι αγώνες είναι τέχνη του λαού και η τέχνη όπλο του»

Καθώς η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στη γυναίκα μέσα από το  δημοτικό τραγούδι, δόθηκε αφορμή  να εξεταστεί η θέση της στην εκάστοτε κοινωνία και χρονική περίοδο . Με αυτό ως  αφορμή αναδείχτηκε το ζήτημα της γυναικείας ισοτιμίας στη σύγχρονη κοινωνία, όπου χαρακτηριστικά αναφέρθηκε: «Όσο υπάρχει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, όσο υπάρχουν οι κοινωνικές ανισότητες, όσο κυριαρχεί η εξουσία του κεφαλαίου, όσο τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής μένουν στην ιδιοκτησία των κεφαλαιοκρατών με σκοπό το κέρδος είναι αδύνατη η κατάργηση της  ανισότιμης θέσης της γυναίκας στην κοινωνία.


Η διέξοδος βρίσκεται στην οργάνωση και στην ενίσχυση της λαϊκής συμμαχίας για να μπει τέλος στο δρόμο της εξαθλίωσης, για τη ριζική ανατροπή της σημερινής κατάστασης, μέσα από την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων.

Τέλος, ενδιαφέρον προκάλεσε ο παραλληλισμός του ‘τελετουργικού του χορού’ με τη στάση που πρέπει να τηρήσει η σύγχρονη γυναίκα απέναντι στα πράγματα: «Ακόμα και μέσα στο τελετουργικό του χορού ο συμβολισμός που απαντιέται έχει έντονα  χαρακτηριστικά που  δίνουν ξεκάθαρα τον προσανατολισμό για τη στάση της γυναίκας απέναντι στο καθήκον της, απέναντι στην ιστορία:


Η μία δίπλα στην άλλη με τα χέρια σφιχτά ‘δεμένα’ βαδίζουν με σταθερότητα, και συντονισμό. Έτσι σφιχτά πρέπει να δέσουμε κι εμείς τα χέρια μας σήμερα, η μία με την άλλη και να βαδίσουμε στο δρόμο που μας δείχνει το φωτεινό παράδειγμα εκείνων των γυναικών, που δεν είναι άλλο από αυτό του οργανωμένου αγώνα. Το σύνθημά μας και σήμερα, επίκαιρο όσο ποτέ:

 ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ ΤΗΣ!
ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ ΑΝΤΙΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΜΟΧΘΟΥ ΜΑΣ!»
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ

 

 

Επιστροφή