«Ταξίδι στη χώρα των παραμυθιών»

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
«Ταξίδι στη χώρα των παραμυθιών»

Όλοι μας, μικροί και μεγάλοι είτε από τη θέση του ακροατή, είτε από τη θέση του αναγνώστη, έχουμε έρθει σε επαφή με τα παραμύθια.

Άλλοτε έχουμε κλάψει, άλλοτε συγκινηθεί, έχουμε θυμώσει, φοβηθεί αλλά κυρίως έχουμε μαγευτεί και γοητευτεί με τις ιστορίες τους και τις περιπέτειες των ηρώων τους. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλές φορές επιστρέφουμε σε αυτά και τα διαβάζουμε ξανά και ξανά, δίνοντας όμως κάθε φορά μια άλλη, νέα ερμηνεία, ανάλογα με το πώς είμαστε και νιώθουμε εκείνη τη στιγμή.
Τα παραμύθια είναι στιγμές που θυμούνται οι μεγαλύτεροι μα και ζουν οι νεότεροι. Τα συναντάμε σε διαφορετικές χώρες και διαφορετικούς λαούς, γιατί οι πιο όμορφες παραδόσεις της ανθρωπότητας έχουν περάσει στα πιο όμορφα παραμύθια.

Η μαγεία του παραμυθιού έγκειται στο γεγονός ότι, αν και η πλοκή τους είναι απλή και λιτή έχουν την ικανότητα να μαγεύουν αλλά και να διδάσκουν πολλά τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά.

Η δομή των παραμυθιών δίνει στο παιδί υλικό με εικόνες που προσφέρουν νέες διαστάσεις στη φαντασία του, τις οποίες στην πραγματικότητα θα ήταν δύσκολο να ανακαλύψει μόνο του. Με αυτές τις εικόνες το παιδί μπορεί να ονειροπολήσει και να προσανατολιστεί καλύτερα στη ζωή του.

Τα παραμύθια καθοδηγούν το παιδί να ανακαλύψει τις κλήσεις του και υποδεικνύουν τι εμπειρίες χρειάζεται για να αναπτυχθεί περισσότερο ο χαρακτήρας. Έχουν σημαντικό ψυχολογικό νόημα για παιδιά όλων των ηλικιών, κορίτσια και αγόρια ανεξάρτητα από το φύλο των ηρώων της ιστορίας. Κι επειδή διευκολύνουν τις αλλαγές ταύτισης-το παιδί σε κάθε περίοδο αντιμετωπίζει διαφορετικά προβλήματα – του επιτρέπουν να αντλήσει πλούσια προσωπικά μηνύματα από αυτά.

«Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια μηλιά…κι αγαπούσε ένα αγοράκι».

Έτσι αρχίζει το όμορφο παραμύθι που θα μας αφηγηθεί η Νηπιαγωγός κ. Ευαγγελία Γκούμα την Πέμπτη 4 Απριλίου και ώρα 5-6.30 το απόγευμα, στο Παιδικό Τμήμα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης στα πλαίσια του προγράμματος «Ταξίδι στη χώρα των παραμυθιών».

Το παραμύθι του Σελ Σίλβερστάιν με τίτλο «Το δέντρο που έδινε» είναι ένα τρυφερό και παραβολικό παραμύθι που μας μιλάει για το χάρισμα που έχουν εκείνοι που ξέρουν να δίνουν αγάπη χωρίς ανταπόδοση.


Δείτε φωτογραφίες:

(click για μεγέθυνση)

 

 

Επιστροφή