Αφιέρωμα στην Τούλα Τίγκα από τον Δήμο Τρικκαίων και το Δημοτικό Θέατρο Τρικάλων

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
Αφιέρωμα στην Τούλα Τίγκα από τον Δήμο Τρικκαίων και το Δημοτικό Θέατρο Τρικάλων

Πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία το Σάββατο 11 Μαΐου στις 21.00 η εκδήλωση – αφιέρωμα στην συμπολίτισσα συγγραφέα Τούλα Τίγκα που διοργάνωσαν ο Δήμος Τρικκαίων και το Δημοτικό Θέατρο Τρικάλων.


Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Χρήστος Λάππας, και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Θεάτρου κ. Κατσιάνης.




Στην συνέχεια ακολούθησε αναλόγιο με αποσπάσματα από τα έργα της τιμώμενης στο οποίο συμμετείχαν οι Ηθοποιοί: Παναγιώτης Ζαχαρόπουλος, Μαρία Μανθέλα, Βίκη Ιακωβάκη. Πιο συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν  συνοπτικά  από τα εξής έργα:
Οδός Γραβιάς. Η Θεσσαλονίκη του '50 Η παλιά γειτονιά. Η νοσταλγία. γι αυτό που δεν είμαστε και δεν έχουμε πια .


Η Εποχή των υακίνθων. Η οικογένεια , το διαζύγιο η δύσκολη συμβίωση δύο κοριτσιών από διαφορετικούς γάμους η δύναμη της φιλίας. (Βραβευμένα σε διαγωνισμούς του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου).
Η βοή των υδάτων. Προβλήματα της εφηβείας Μια απόπειρα αυτοκτονίας Οι μικρές καθημερινές μάχες Ο αγώνας για την επιτυχία 

Ο θρίαμβος της ζωής (Αναγραφή στον τιμητικό πίνακα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για νέους).
Τα χρόνια τρέχοντας. Τα παιδιά που μεγαλώνουν Οι σπουδές, οι έρωτες Προσπάθειες, ήττες, κατακτήσεις Η πορεία προς την ωριμότητα και την αυτογνωσία. (Βραβείο μυθιστορήματος του λογοτεχνικού περιοδικού ΔΙΑΒΑΖΩ)
Τα πουλιά στο χιόνι. Μια προσφυγική γειτονιά και μια παρέα των παιδιών άλλα εγγόνια Ελλήνων προσφύγων και άλλα παιδιά σημερνών μεταναστών.
Η φιλία που δεν γνωρίζει σύνορα και χώρα καταγωγής.
Σεμέλη.


 Η επιστροφή μιας γυναίκας από την εποχή της μνήμης στο παρόν. Τρεις άντρες σε σημαντικές στιγμές της ζωής της, τη βοηθούν με τον τρόπο του ο καθένας να ανακαλύψει τον εαυτό της και τη δύναμη του.
Η άλλη όχθη του καλοκαιριού. Μια σύντομη ερωτική ιστορία κάπου στα Τρικαλινά βουνά. Η κάθαρση μέσα από ένα τραγικό γεγονός που δίνει το στίγμα της υπαίθρου και των κανόνων που διέπουν τη ζωή των ανθρώπων της.
Τριπλή νύχτα. Η ζωή μιας οικογένειας στα μεταπολεμικά Τρίκαλα. 

Η ιστορία της μητέρας και της κόρης καθώς βρίσκονται και οι δύο μπροστά στο ίδιο δίλλημα με διαφορετικές αποφάσεις και επιλογές. 
Αχ Σαλονίκη. Είκοσι οχτώ αυτοτελή κείμενα σε είκοσι οχτώ  ασκήσεις μνήμης. Το παρελθόν όπως καταγράφεται όταν το βλέπει κανείς από μια απόσταση χρονικά και ηλικιακά.
Φεγγάρι στο νερό. 

Η ζωή που την ταράζουν αγώνες και αγωνίες έρωτες και πάθη και πότε φαντάζει λαμπερή, πότε σκορπάει και σκοτεινιάζει όπως το φεγγάρι σε νερά ακύμαντα ή ταραγμένα.

Ακολούθως,  η φιλόλογος Βάσω Τσιλιμίγκα παρουσίασε το βιβλίο της τιμώμενης «Φεγγάρι στο νερό». 


Στη συνέχεια η συγγραφέας, μίλησε «για την προσωπική περιπέτεια της γραφής».
Τέλος η εκδήλωση έκλεισε με την  απονομή τιμητικής πλακέτας από τον Δήμαρχο Τρικκαίων κ. Χρήστο Λάππα, στην συγγραφέα «για την λογοτεχνική και πνευματική της παρουσία και προσφορά».  

 

 

Επιστροφή