Εκδήλωση των ΤΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ και της ΚΝΕ στις παλιές φυλακές Τρικάλων

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
  Εκδήλωση των ΤΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ και της ΚΝΕ στις παλιές φυλακές Τρικάλων

Ιστορικός κρίκος στην αλυσίδα των τόπων φυλάκισης και εξορίας

«Απ’ τα μπουντρούμια και την εξορία, η νέα του κόσμου ξεκινά ιστορία»
(Κώστας Βάρναλης)

Εκδήλωση των ΤΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ και της ΚΝΕ στις παλιές φυλακές Τρικάλων

Oι Τομεακές Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στα Τρίκαλα θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση την Πέμπτη, 7 Ιούνη στις 8:30 μ.μ., στο χώρο των παλιών φυλακών της πόλης μας, που είναι ένας από τους πολλούς τόπους του μαρτυρίου, κομμάτι της ιστορίας στενά δεμένο με το λαϊκό κίνημα και την σχεδόν 100χρονη ιστορία του ΚΚΕ, που το αστικό κράτος επιδίωξε, χωρίς να τα καταφέρει, να το τσακίσει, να το εξοντώσει φυσικά και ηθικά.
 
 Με την εκδήλωση αυτή τιμάμε τους αγώνες, τις θυσίες,  την αντοχή των κομμουνιστών και αγωνιστών του λαού για το δίκιο, για τη απελευθέρωση της εργατικής τάξης. Επιδιώκουμε να γνωρίσουμε τις ηρωικές σελίδες της δράσης του ΚΚΕ και του λαϊκού κινήματος στην πόλη μας, στοιχείο της ταυτότητάς μας. Καλούμε να γνωρίσουμε και να αναδείξουμε την πραγματική ιστορία των αγώνων του λαού και του τόπου μας. Την ιστορία που είτε μας κρύβουν, είτε μας την παρουσιάζουν όπως θέλουν οι εκμεταλλευτές, γιατί μας θέλουν  σήμερα με σκυμμένο το κεφάλι.

Οι φυλακές των Τρικάλων για δεκαετίες γέμισαν με αγωνιστές. Στα 1945 στην φυλακή κρατούνταν αρκετοί ΕΠΟΝίτες , πολλά χρόνια αργότερα , τον Οκτώβρη του 1961 κρατούνταν ακόμα 130 πολιτικοί κρατούμενοι. Ανάμεσα τους 57 που είχαν πιαστεί από το 1945 και ως τότε κρατούνταν συνεχώς. Η πολύχρονοι φυλάκιση και οι κακουχίες δεν μπόρεσαν να κάμψουν το ηθικό των κομμουνιστών κρατουμένων. Όσα έγραφαν στα 1963 σε χαιρετιστήριο τους προς την Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ το μαρτυρούν αδιάψευστα: “Θεωρούμε μεγάλη μας τιμή ότι αγωνιζόμαστε κάτω από την δοξασμένη σημαία του ηρωικού ΚΚΕ και άλλη μια φορά διαδηλώνουμε την απόφαση μας να δώσουμε ακόμα ότι χρειαστεί για να κρατήσουμε ψηλά την  τιμημένη σημαία του Κόμματός μας.”

Όλοι αυτοί που έμειναν αλύγιστοι στις φυλακές και τις εξορίες δεν γεννήθηκαν ήρωες, ούτε ήταν υπεράνθρωποι. Ήταν απόλυτα συνηθισμένοι άνθρωποι, “απλοί σαν τα δέντρα μπροστά στον ήλιο”.


    Άντεξαν γιατί διαπαιδαγωγήθηκαν στον ταξικό αγώνα, στην οργανωμένη ζωή στις γραμμές του ΚΚΕ, γιατί προετοιμάζονταν ιδεολογικά και πολιτικά για να αντιμετωπίσουν τον αντίπαλο. Η πίστη στο σκοπό της κοινωνικής απελευθέρωσης είναι που κράτησε λεύτερη τη σκέψη των φυλακισμένων κομμουνιστών από κάθε μορφής καταναγκασμό, από κάθε μορφής βία.

 Η πίστη στο σκοπό της κοινωνικής απελευθέρωσης είναι που κράτησε λεύτερη τη σκέψη των φυλακισμένων κομμουνιστών από κάθε μορφής καταναγκασμό, από κάθε μορφής βία. Στους τόπους του μαρτυρίου κυριαρχούσε η συντροφικότητα, η συλλογικότητα, η αλληλεγγύη, η δημιουργικότητα, η μορφωτική και πολιτιστική δραστηριότητα.

Τιμούμε όλους εκείνους και εκείνες που με την ηρωική τους στάση, την πίστη τους στο δίκιο και τη νίκη του λαού, έδειξαν ότι ακόμα και εμπόδια που φαντάζουν “αξεπέραστα” η οργανωμένη λαϊκή δράση, η επαναστατική πάλη μπορεί να τα υπερνικήσει.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες, τους αγρότες, τη νεολαία, τις γυναίκες της πόλης μας ωθώντας τους να έρθουν σε επαφή, να γνωρίσουν την ιστορία του ΚΚΕ, της ΚΝΕ , συνολικότερα του εργατικού- λαϊκού κινήματος στη χώρα μας, που κομμάτι της είναι και οι παλιές φυλακές των Τρικάλων.
Καλούμε επίσης, τους Τρικαλινούς να συμβάλλουν στη συγκέντρωση αρχειακού υλικού (φωτογραφιών, επιστολών , βιβλίων κλπ) γιατί ένα μεγάλο κομμάτι τους είτε κρατούνταν οι ίδιοι στις φυλακές των Τρικάλων , είτε οι πρόγονοί τους.(για οποιοδήποτε υλικό ή πληροφορία παρακαλούμε καλέστε στα τηλέφωνα :2431025404, 2431026567).

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει πολιτική ομιλία, μαρτυρίες αγωνιστών και κομμουνιστών κρατουμένων στις φυλακές, μουσικοθεατρική παράσταση. Επίσης στο χώρο θα λειτουργεί βιβλιοπωλείο της Σύγχρονης Εποχής.

ΤΡΙΚΑΛΑ  1 /7 /2016                           
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ

 

 

 

Επιστροφή