Εκδήλωση του ΚΚΕ στις παλιές φυλακές Τρικάλων

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
Εκδήλωση του ΚΚΕ  στις παλιές φυλακές Τρικάλων


 «Στων Φρουρών το πείσμα θα σταθούμε ορθοί, στις καρδιές ατσάλι φλόγα στην ψυχή»


 Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου  πραγματοποιήθηκε  χθες  Πέμπτη, 7 Ιούλη στο χώρο των παλιών φυλακών της πόλης μας, ιστορική εκδήλωση  για τους αγωνιστές που κρατήθηκαν  ως  πολιτικοί  κρατούμενοι στο συγκεκριμένο χώρο.

Η εκδήλωση ,  ήταν  ενταγμένη σε  μια σειρά εκδηλώσεων  του ΚΚΕ στο νομό των Τρικάλων αλλά και πανελλαδικά με σκοπό την ανάδειξη των επίκαιρων διδαγμάτων των λαϊκών αγώνων, που είναι συνυφασμένοι με την 97 χρονη ζωή και δράση του ΚΚΕ.

       Η εκδήλωση προκάλεσε το ενδιαφέρον πολλών συντοπιτών μας , ιδιαίτερα των νεότερων σε ηλικία που είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν πλευρές από την ιστορία του ΚΚΕ και του λαϊκού κινήματος. Οι παλιές φυλακές των Τρικάλων είναι ένας ακόμη  ιστορικός κρίκος στην αλυσίδα των τόπων φυλάκισης και εξορίας.

Είναι ένας από τους πολλούς τόπους του μαρτυρίου, κομμάτι της ιστορίας στενά δεμένο με το λαϊκό κίνημα και την σχεδόν 100χρονη ιστορία του ΚΚΕ, που το αστικό κράτος επιδίωξε, χωρίς να τα καταφέρει, να το τσακίσει, να το εξοντώσει φυσικά και ηθικά. Οι φυλακές των Τρικάλων για δεκαετίες γέμισαν με αγωνιστές.

Στα 1945 στην φυλακή κρατούνταν αρκετοί ΕΠΟΝίτες , πολλά χρόνια αργότερα , τον Οκτώβρη του 1961 κρατούνταν ακόμα 130 πολιτικοί κρατούμενοι. Ανάμεσα τους 57 που είχαν πιαστεί από το 1945 και ως τότε κρατούνταν συνεχώς.

    Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του Σωτηρη Σωτηρόπουλου,γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Πόλης Τρικάλων του ΚΚΕ, ο οποίος  μεταξύ άλλων τόνισε: “Με την εκδήλωση αυτή τιμάμε τους αγώνες, τις θυσίες,  την αντοχή των κομμουνιστών και αγωνιστών του λαού για το δίκιο, για τη απελευθέρωση της εργατικής τάξης.

Επιδιώκουμε να γνωρίσουμε τις ηρωικές σελίδες της δράσης του ΚΚΕ και του λαϊκού κινήματος στην πόλη μας, στοιχείο της ταυτότητάς μας. Καλούμε να γνωρίσουμε και να αναδείξουμε την πραγματική ιστορία των αγώνων του λαού και του τόπου μας. Την ιστορία που είτε μας κρύβουν, είτε μας την παρουσιάζουν όπως θέλουν οι εκμεταλλευτές, γιατί μας θέλουν  σήμερα με σκυμμένο το κεφάλι.” Ενώ κάλεσε τους συμμετέχοντες να συμβάλλουν  στη συγκέντρωση αρχειακού υλικού (φωτογραφιών, επιστολών , βιβλίων κλπ) γιατί ένα μεγάλο κομμάτι τους είτε κρατούνταν οι ίδιοι στις φυλακές των Τρικάλων , είτε οι πρόγονοί τους.

Η κεντρική πολιτική  ομιλία έγινε απο τη Μαρία Γαβαλά, μέλος  του Γραφείου περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ. Στην ομιλία της η Μαρία Γαβαλά τόνισε, “ Σήμερα, φίλες και φίλες, υπάρχει μια συμπυκνωμένη πείρα, υπάρχει γνώση. Σήμερα πρέπει να σκεφτούμε ότι ναι, δεν υπάρχει ο συρμάτινος βούρδουλας των χρόνων της ωμής κρατικής αστικής βίας.

Σήμερα ο βούρδουλας  είναι «βελουδένιος», η αστική τάξη – σαν τάξη -  δουλεύει στρατηγικά και όχι…κυβερνητικά! Δουλεύει ιδεολογικοπολιτικά βάζοντας μέσα στην εργατική, τη γραμμή της εναλλαγής κυβερνήσεων, που θα διαχειριστούν καλύτερα -  υποτίθεται- που θα αναδιανείμουν την πίττα, ανάμεσα σε αφεντικά κι εργάτες.

Σήμερα  ο  βούρδουλας γράφει «παραγωγική ανασυγκρότηση και εθνικές θυσίες» του λαού φυσικά, για να βγούμε από την κρίση.

Γράφει  «μονόδρομος» ο πόλεμος για το μοίρασμα των σφαιρών επιρροής, μονόδρομος η καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων, με τη μαζική ανεργία, γράφει κατάργηση κάθε δικαιώματος, απόλυτο φτήνεμα της εργατικής δύναμης.” Ενώ ταυτόχρονα μίλησε για τη διέξοδο απο αυτές τις συνθήκες και την ανάγκη ισχυροποίησης του ΚΚΕ , χαρακτηριστικά είπε:

“ Στην Ελλάδα υπάρχουν πλήρως ωριμασμένες οι υλικές συνθήκες που μπορούν να διασφαλίσουν ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, τον ελπιδοφόρο δρόμο της σοσιαλιστικής οικονομίας και του κράτους της, της Δικτατορίας των προλετάριων.

Στον κοινό αγώνα της κοινωνικής συμμαχίας, γιατί κοινός είναι ο εχθρός, το σύστημα, ο καπιταλισμός, τα μονοπώλια.Σήμερα χρειάζεται ένα κίνημα ικανό να απαντήσει στην ολομέτωπη και γενικευμένη επίθεση, ικανό να παλεύει με γραμμή πάλης και συμμαχιών που δε θα περιορίζεται μόνο στην αντιμετώπιση των συνεπειών, αλλά θα ανοίγει την προοπτική για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής τάξης, πράγμα που προϋποθέτει ρήξης με τα μονοπώλια, τα κόμματα και τους μηχανισμούς που τα υπηρετούν, σε ρότα για άλλη εξουσία.Γι αυτό χρειάζεται ισχυρό ΚΚΕ παντού. Όσο πιο δυνατό ΚΚΕ.”

Επίσης στην εκδήλωση διαβάστηκαν μαρτυρίες πολιτικών κρατούμενων στις φυλακές Τρικάλων,που έδειξαν πως Όλοι αυτοί που έμειναν αλύγιστοι στις φυλακές και τις εξορίες δεν γεννήθηκαν ήρωες, ούτε ήταν υπεράνθρωποι. Ήταν απόλυτα συνηθισμένοι άνθρωποι, “απλοί σαν τα δέντρα μπροστά στον ήλιο”. Άντεξαν γιατί διαπαιδαγωγήθηκαν στον ταξικό αγώνα, στην οργανωμένη ζωή στις γραμμές του ΚΚΕ, γιατί προετοιμάζονταν ιδεολογικά και πολιτικά για να αντιμετωπίσουν τον αντίπαλο. Η πίστη στο σκοπό της κοινωνικής απελευθέρωσης είναι που κράτησε λεύτερη τη σκέψη των φυλακισμένων κομμουνιστών από κάθε μορφής καταναγκασμό, από κάθε μορφής βία. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η μαρτυρία του σφου Μήνα Μακρή ,87 ετών σήμερα : “Ο αγώνας δεν χάνεται παιδιά! Ότι εμπόδια κι αν βρεθούν μπροστά, ότι καθυστερήσεις κι αν γίνουν, το κόμμα δεν χάνεται! ΠΟΤΕ. Ας το μισούν, ας το κυνηγάν, ας το σκοτώνουν δεν χάνεται! Όπως δεν χάνεται ο αέρας έτσι είναι και αυτή η ιδεολογία. Έτσι είναι, αδύνατον να χαθεί.”


Τις εντυπώσεις κέρδισε η πρότυπη  μουσικοθεατρική παράσταση προετοιμασμένη από την Κομματική Οργάνωση Θεσσαλίας και την Οργάνωση Θεσσαλίας της ΚΝΕ. Η παράσταση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ , στο νησί Τρίκερι, πριν από ένα μήνα και αυτή ήταν η  δεύτερη παρουσίασή της στο  κοινό.  Επιλέχθηκε να παρουσιαστεί  στην εκδήλωση στις παλιές φυλακές Τρικάλων, γιατί  τα κείμενα του δρώμενου γράφτηκαν μετά από τη μελέτη ιστορικών μαρτυριών των γυναικών που έζησαν σε φυλακές και εξορίες.

Τέλος, στην εκδήλωση υπήρχε έκθεση αρχειακού υλικού απο τις φυλακές Τρικάλων αλλά και άλλους τόπους φυλάκισης και εξορίας. Το υλικό αυτό συγκεντρώθηκε με την πολύτιμη βοήθεια μελών και φίλων του ΚΚΕ, προσπάθεια που συνεχίζεται.

ΤΡΙΚΑΛΑ 7 /2016                           
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ



 



 

 

 

Επιστροφή