Μουσικό Σχολείο Τρικάλων, είκοσι χρόνια πολιτιστικής προσφοράς

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
Μουσικό Σχολείο Τρικάλων, είκοσι χρόνια πολιτιστικής προσφοράς
 
π. Αθανασίου Πολ. Τύμπα, Θεολόγου-Μουσικού

    Σπανίως ιδέες και θεσμοί του Ελληνικού κράτους έχουν τόση μεγάλη επιτυχία όπως τα Μουσικά Σχολεία. Οι αγώνες των διευθυντών, των καθηγητών, των μαθητών και των συλλόγων γονέων έπιασαν τόπο.

        Χάρη σε όλους αυτούς η πόλη των Τρικάλων επί είκοσι έτη είχε την ευκαιρία να γευτεί εκατοντάδες εκδηλώσεις υψηλού πολιτιστικού περιεχομένου.

        Η πόλη του Τσιτσάνη, του Καλδάρα και του Βίρβου έχει την ευκαιρία μέσα σ' αυτό το σχολείο να καλλιεργήσει όσα παιδιά έχουν το ταλέντο και αγαπούν τη μουσική.

    Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι το Μουσικό Σχολείο δεν βγάζει μόνο μουσικούς αλλά με την υψηλή ποιότητα σπουδών που διαθέτει ανέδειξε νέους που ακολούθησαν την Ιατρική, τα Μαθηματικά, τις Παιδαγωγικές Σχολές, τη Νομική και πολλές άλλες επιστήμες.

    Αξίζουν συγχαρητήρια σε όσους αγωνίστηκαν να ανεγερθεί αυτό το πανέμορφο κτιριακό συγκρότημα, στην συνοικία Ριζαριό, το οποίο εξυπηρετεί πια όλες τις ανάγκες της μουσικής εκπαιδεύσεως.

    Έξι από τα παιδιά μου σπούδασαν και σπουδάζουν σ' αυτό το σχολείο καθώς και εγώ και η σύζυγός μου εργαστήκαμε σ' αυτό. Κανένα παράπονο δεν έχουμε απ' το σχολείο. Μικρολάθη σίγουρα γίνονται απ' όλους μας, όμως όλοι έδειξαν και δείχνουν την καλή τους προαίρεση για τη σωστή λειτουργία του σχολείου ιδιαίτερα στους δύσκολους καιρούς που ζούμε.

    Όλοι οι καθηγητές φροντίζουν να είναι φίλοι με τα παιδιά και αγωνίζονται όχι μόνο για τις γνώσεις τους αλλά και για τον χαρακτήρα τους. Η μουσική ημερεύει τον άνθρωπο, οι ορχήστρες και τα μουσικά σύνολα διδάσκουν το ομαδικό πνεύμα και δημιουργούν φιλίες. Έτσι όλα τα παιδιά σ' αυτό το σχολείο περνούν μια ήρεμη χωρίς ιδιαίτερες συγκρούσεις εφηβεία.

    Ως διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών οφείλω ιδιαιτέρως να ευχαριστήσω τους ειδικούς καθηγητές στο μάθημα της Βυζαντινής Μουσικής και των δημοτικών τραγουδιών για την άριστη συνεργασία που έχουμε ώστε οι μαθητές που ενδιαφέρονται γι' αυτά τα μαθήματα να φοιτούν και στη σχολή της Μητροπόλεως, η οποία είναι αναγνωρισμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού.

    Η γνώση της Βυζαντινής μουσικής είναι πολύτιμο εφόδιο για όσους επιθυμούν να ακολουθήσουν την επιστήμη της Μουσικολογίας. Σπάνια νέος που γνωρίζει την εθνική μας ανατολική μουσική έχει πρόβλημα στη σύγχρονη αγορά εργασίας.

    Θα ήταν παράλειψη να μην ευχαριστήσω και τους αφανείς ήρωες που πέρασαν έως σήμερα από το Μουσικό σχολείο όπως τις καθαρίστριες και τον επιστάτη που φροντίζει τον όμορφο περιβάλλοντα χώρο του σχολείου.

    Ευχόμαστε η Ελληνική Πολιτεία να ανοίξει τα μάτια της. Να δει τους καρπούς όλων των Μουσικών Σχολείων. Να φροντίσει για την άμεση υλικοτεχνική τους υποστήριξη και να στέλνει όσο πιο γρήγορα γίνεται τους ειδικούς καθηγητές που χρειάζονται αυτά τα σχολεία.
 

 

 

Επιστροφή