Το δεύτερο βήμα για το «Δίκτυο Πόλεων με Ασκληπιείο» έγινε το περασμένο Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2017 στο όμορφο νησί της Κω.
Εκεί, και συγκεκριμένα στο Ασκληπιείο, ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου συνυπέγραψε το Μνημόνιο Συνεργασίας «για τη σύσταση και λειτουργία δικτύου πόλεων και επιστημονικών φορέων με την επωνυμία Διεθνές Δίκτυο Αρχαίων Ασκληπιείων – Οι δρόμοι της Ιασης».
Το Μνημόνιο συνυπέγραψαν οι Δήμαρχοι Επιδαύρου και Κω κ. Γκάτζιος και Γ. Κυρίτσης αντιστοίχως, ο πρόεδρος του Ιπποκράτειου Ιδρύματος Κω κ. Αριστοτέλης Παυλίδης, ενώ το Μνημόνιο θα φέρει την υπογραφή της υπουργού Πολιτισμού κ. Λυδίας Κονιόρδου και του πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αθανάσιου – Μελέτη Δημόπουλου.
Η υπογραφή έγινε παρόντος του προέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχαήλ Βλασταράκου, μετά την τελετή του Ιπποκρατικού Όρκου με την Ορκωμοσία των Αριστευσάντων των Ιατρικών σχολών.
Οι έξι αυτοί φορείς (Δήμοι Τρικκαίων, Επιδαύρου, Κω, ΕΚΠΑ, ΔΙΙΚΩ και ΥΠΠΟΑ) ουσιαστικά αναλαμβάνουν να δημιουργήσουν, ενισχύσουν και προωθήσουν το Δίκτυο, που ιδρύθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών στις 14 Μαρτίου 2017. Πλέον, η νέα αυτή συνεργασία των φορέων δίνει περισσότερη βαρύτητα, αφού ο Ασκληπιός από τα Τρίκαλα και την Επίδαυρο, με τον Ιπποκράτη τον Κώο, συνιστούν το πρώτο ουσιαστικό δίκτυο για την προβολή της πορείας της ιατρικής επιστήμης από τη «μαγική» στη σύγχρονη εποχή της και τις βάσεις που τέθηκαν παγκοσμίως στη χώρα μας.
Στον χαιρετισμό του ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε στη συνένωση δυνάμεων «για να βγει καθαρό και δυνατό προς τα έξω ένα και μόνο μήνυμα. Αυτό που τόσο ανάγλυφα περιγράφεται στον όρκο του Ιπποκράτη: η επιστροφή στις ανθρώπινες αξίες, η αγάπη, έννοια και φροντίδα για το συνάνθρωπο μας».
Και θύμισε ότι «Ο Ασκληπιός, έβαζε τους ασθενείς του για να ξεχάσουν τα προβλήματά τους, στα γαλήνια νερά του Ληθαίου ποταμού, του ποταμού της λήθης. Εύχομαι αυτή η γαλήνη και ειρήνη από παραπόταμος να γίνει ποτάμι, θάλασσα ολόκληρη και να κατακλύσει επιτέλους τα πέρατα του κόσμου».
Το πρακτικό ανέγνωσε ο Πρόεδρος του ΔΙΙΚω Αρ. Παυλίδης, ενώ ο καθηγητής κ. Στέφανος Γερουλάνος (επίτιμος πρόεδρος του ΔΙΙΚΩ) αναφέρθηκε στη «διαμάχη» των Ασκληπιείων Τρίκκης και Επιδαύρου, που κατέφυγαν στο μαντείο των Δελφών. Εξέφρασε τη χαρά του για αυτή τη σύμπραξη, αναφερόμενος στις πρωτοποριακές δράσεις του Δήμου Τρικκαίων σε θέματα τεχνολογίας, ενώ αναφέρθηκε και στην προσπάθεια του καθηγητή κ. Λαμπρινουδάκη.
Ο Δήμαρχος Κω κ. Κυρίτσης αναφέρθηκε στον απώτερο στόχο, τη συνένωση των 440 πόλεων της Μεσογείου που διαθέτουν Ασκληπιεία, χαρακτηρίζοντάς τη ως προσπάθεια ουσίας. Ο Δήμαρχος Επιδαύρου κ. Γκάτζιος αναφέρθηκε στο ότι η τελετή αποτελεί παράδειγμα της διαχρονικής επικαιρότητας της παράδοσης Ασκληπιού και Ιπποκράτη
Ψηφιακό Διαδραστικό Ασκληπιείο
Με το δίκτυο αυτό ενισχύεται ακόμη περισσότερο το «Σχέδιο Ασκληπιός» που ήδη υλοποιεί ο Δήμος Τρικκαίων. Αυτό στοχεύει στην αναβίωση της καλλιέργειας θεραπευτικών βοτάνων και φυτών, σε συνδυασμό με αναζωογόνηση του πρωτογενούς τομέα, του εναλλακτικού τουρισμού, της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της αξιοποίησης αγροτικών clusters. Το «Ψηφιακό Διαδραστικό Ασκληπιείο» μάλιστα, προωθείται προς ένταξη από τον Δήμο Τρικκαίων. στο Λίντερ Τρικάλων τον επόμενο μήνα. Δίνεται, έτσι, η δυνατότητα, για άμεση και ουσιαστική ενεργοποίηση ενός κέντρου που θα προβάλλει το έργο και τις παραδόσεις της Ιατρικής από τον πρώτο γιατρό της ανθρωπότητας.
Στόχοι
Στους στόχους του Δικτύου περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:
1. Η προώθηση και προβολή των ιστορικών, αρχαιολογικών και ιατρικών ερευνών και πορισμάτων για την πολυδιάστατη δραστηριότητα του Ασκληπιού
2. Η συνεργασία των μελών του δικτύου στους πολιτιστικό, ιατρικό, κοινωνικό, τουριστικό και οικονομικό τομείς
3. Η αξιοποίηση προγραμμάτων και η ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας στον ευρωπαϊκό κυρίως χώρο
4. Η συνεργασία με επιστημονικά κέντρα, πανεπιστήμια και ιδρύματα στις χώρες της Ευρώπης και της Μεσογείου, με τους θεσμούς της Ε.Ε. και τους Διεθνείς Αυτοδιοικητικούς και μη οργανισμούς.
5. Η ανταλλαγή πληροφοριών, εμπειριών, προβολής και εφαρμογής επιτυχών πρακτικών μεταξύ των μελών του.
6. Η έρευνα, αναζήτηση, προβολή και αξιοποίηση του συνόλου της πολιτισμικής κληρονομιάς των Λαών της Ευρώπης και της Μεσογείου.
Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων