«Εντυπώσεις από την εκπαιδευτική επίσκεψη του 5ου Γενικού Λυκείου Τρικάλων στο Δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό»

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
«Εντυπώσεις από την εκπαιδευτική επίσκεψη του 5ου Γενικού Λυκείου Τρικάλων στο Δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό»

(από τη σκοπιά του μαθητή)

  Την προηγούμενη Δευτέρα το τμήμα μου, το Β1 του 5ου Λυκείου Τρικάλων  επισκέφτηκε τα οθωμανικά λουτρά και το Κουρσούμ Τζαμί για μια ενημέρωση πάνω στην λειτουργία του και γενικά για να συλλέξει πληροφορίες για αυτό.

Εκεί έγινε η κατάλληλη πληροφόρηση και ξενάγηση για την λειτουργία του τον καιρό της τουρκοκρατίας και αναφορά στους ανθρώπους που επιτρεπόταν να περάσουν σε αυτό καθώς και για το αντίτιμο στην είσοδο.

Επίσης οι ξεναγοί έδειξαν τον τρόπο της κατασκευής του καθώς και την
περιπλοκότητά της αν και για την χρονολογία που κατασκευάστηκε είναι
περίτεχνο και περιέχει πολλές αρχιτεκτονικές <<πινελιές>> οι οποίες
είναι δύσκολο να κατασκευαστούν ακόμα και σήμερα. Παράλληλα, έγινε
ενημέρωση για την σημαντικότητά του και το πόσο χρήσιμο ήταν στην
εποχή του και σε καιρούς που δεν υπήρχε πόσιμο-τρεχούμενο νερό στα σπίτια.

Επίσης ήταν φορέας κοινωνικοποίησης για τις γυναίκες,  οι οποίες δεν είχαν πολλά δικαιώματα ή δεν επιτρεπόταν να βγαίνουν από το σπίτι.  

Ο χώρος, λοιπόν, αυτός ήταν ένα ευχάριστο διάλειμμα από την καθημερινότητά τους και ένας τρόπος επικοινωνίας με την κοινωνική ζωή της πόλης . Επίσης  εκεί γίνονταν και  συνοικέσια με την «βοήθεια» των λουτρών . Οι ξεναγοί  ενημέρωσαν το τμήμα μας και για την λειτουργία  των φυλακών που χτίστηκαν  πάνω από τα λουτρά και για τις συνθήκες διαβίωσης  των κρατουμένων εκεί που ήταν άθλιες .

Τελικά τα λουτρά, εκτός από άνδρες που επιτρεπόταν να πάνε,  όπου είχαν απεριόριστα δικαιώματα σε σχέση με τις γυναίκες που είχαν ελάχιστα μέρη που επιτρεπόταν να περάσουν,  ήταν ένα μέρος που είχαν την δυνατότητα να είναι ισάξιες με τους άντρες. Διότι οι γυναίκες έτσι είχαν τον δικό τους <<προσωπικό χώρο>>. Επίσης είδαμε και το τζαμί το οποίο θεωρούταν ιερός  χώρος λατρείας.

Οι συνοδοί καθηγητές: Ηλιάδη Αμαλία, φιλόλογος-Διευθύντρια και Γεωργόπουλος Ιωάννης, φυσικής αγωγής, καθώς και οι μαθητές και μαθήτριες του Β1 τμήματος του 5ου ΓΕΛ  Τρικάλων  ευχαριστούν θερμά τις εξαίρετες ξεναγούς μας Ντάφη Ευαγγελία, αρχαιολόγο και Παπαστεργίου Μαρία, πολιτικό μηχανικό  για την πολύτιμη μορφωτική εμπειρία που γενναιόδωρα μας προσέφεραν!

Ο μαθητής του 5ου ΓΕΛ Τρικάλων
Αλιάγας Χρήστος





 

 

Επιστροφή