Ενημέρωση για την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
Ενημέρωση για την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος τύπος καρκίνου στις γυναίκες.

Η Ελλάδα είναι δυστυχώς από τις χώρες όπου η διάγνωση του καρκίνου του μαστού γίνεται συνήθως όταν η νόσος είναι σε αρκετά προχωρημένο στάδιο. Η ευαισθητοποίηση των γυναικών για το θέμα του καρκίνου του μαστού αυξάνει ευτυχώς με την πάροδο των χρόνων.

Μια ενδιαφέρουσα ενημέρωση πραγματοποιήθηκε, στο αμφιθέατρο του Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. Τρικάλων, από την χειρουργό με εξειδίκευση στον μαστό Επιμελήτρια Α΄ Μαρία Καναρά του Νοσοκομείου Τρικάλων.

Η κα Καναρά μας πληροφόρησε  για την αυξητική τάση στα περιστατικά καρκίνου του μαστού ακόμα και σε νεαρότερες ηλικίες, αλλά και για τον τρόπο πρόληψης και αντιμετώπισής τους.

Αναφέρθηκε στο Ιατρείο Μαστού του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων όπου ξεκίνησε το 1988. Την τελευταία πενταετία λειτουργεί 3 φορές την εβδομάδα. Υπάρχει αρχείο (σήμερα και σε ηλεκτρονική μορφή) περίπου 10000 ασθενών, παλιών και καινούργιων.

 Η λειτουργία του αφορά 4 διαφορετικές παραμέτρους:

1.      Έλεγχο ασθενών με μαστογραφία και κλινική εξέταση, για πιθανή ύπαρξη νόσου στο μαστό
2.      Θεραπεία συμπτωματικών ασθενών με πόνο στο μαστό, έκκριση από τη θηλή, ψηλαφητή μάζα στο μαστό
3.      Διάγνωση και χειρουργική αντιμετώπιση καρκίνου του μαστού
4.      Παρακολούθηση ασθενών με διαγνωσμένο καρκίνο του μαστού.
 
Ευχαριστούμε θερμά την κ. Καναρά όπου με το τέλος της παρουσίασης της , αλλά και κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, με αμέριστο ενδιαφέρον, άκουσε και απάντησε σε όλα τα ερωτήματα που τέθηκαν από το κοινό.

Επίσης, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τονίσουμε ότι σε έγκαιρη διάγνωση η γυναίκα διατηρεί το μαστό της χάρη σε ειδικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται και δεν χρειάζεται να υποβληθεί σε χημειοθεραπείες.

Η ενημέρωση δεν προβλημάτισε τους ακροατές γιατί αντιλήφθηκαν πως πρόληψη σημαίνει θεραπεία. 


 

 

Επιστροφή