Απλή αναλογική εξήγγειλε από τα Τρίκαλα ο Π. Σκουρλέτης

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
Απλή αναλογική εξήγγειλε από τα Τρίκαλα ο Π. Σκουρλέτης

Κατηγοριοποίηση δήμων, ώστε οι πόροι να μην κατανέμονται από την κεντρική εξουσία με μόνο κριτήρια τον πληθυσμό, ελεγκτικά όργανα στην αυτοδιοίκηση, επόπτης νομιμότητας ως μεσάζοντας ανάμεσα στην αποκεντρωμένη Διοίκηση και τους δήμους, τοπικά δημοψηφίσματα, συμμετοχικό προϋπολογισμό, ενίσχυση λαϊκών θεσμών συμμετοχής, περισσότερες αρμοδιότητες στις Τοπικές Κοινότητες και, βέβαια θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής και στους δύο βαθμούς Αυτοδιοίκησης ήταν ορισμένες από τις εξαγγελίες Σκουρλέτη από τα Τρίκαλα.

Ο υπουργός Εσωτερικών μίλησε σε ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Τρικκαίων. Την ομιλία του παρακολούθησαν δήμαρχοι από όλη τη Θεσσαλία και, ως ήταν αναμενόμενο, το ενδιαφέρον των αιρετών της Αυτοδιοίκησης συγκέντρωσε το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου στην Αυτοδιοίκηση.


Ο κ. Σκουρλέτης επικαλούμενος την αντίστοιχη Ευρωπαϊκή εμπειρία δήλωσε μετ’ επιτάσεως ότι η απλή αναλογική σχετίζεται με την δημοκρατία και εξυπηρετεί την ανάγκη γνήσιας αντιπροσώπευσης. Χαρακτηριστικά δε απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετά το πέρας της ομιλίας του επεσήμανε ότι η απλή αναλογική θα θεσμοθετηθεί ως εκλογικό σύστημα και στις περιφερειακές εκλογές.

«Δεν αληθεύει πως πάμε να καταργήσουμε τους αντιπεριφερειάρχες. Αυτή τη στιγμή δεν εκλέγονται, αλλά τους τοποθετεί ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου. Με την καθιέρωση της απλής αναλογικής δημιουργείται μια άλλη πραγματικότητα, άρα οι θέσεις ευθύνης, όπως θα συμβαίνει και με τους αντιδημάρχους, έτσι και με τους αντιπεριφερειάρχες πρέπει να μοιράζονται σε εκείνες τις παρατάξεις που θα αποτελούν πια την πλειοψηφία.

Επομένως, αντιπεριφερειάρχης  θα είναι κάποιος από το Περιφερειακό Συμβούλιο στο νομό όμως που εκλέγεται. Αυτός ο αντιπεριφερειάρχης θα εκλέγεται από τους Περιφερειακούς Συμβούλους μεταξύ τους, ωστόσο αυτές τις θέσεις ευθύνης θα τις μοιράζονται μεταξύ τους οι συνδυασμοί που θα αποτελέσουν τη νέα πλειοψηφία. Προφανώς θα μπορεί να αλλάζουν και στο μέσο της θητείας όπως γίνεται με τους αντιδημάρχους, δεν είναι κακό αυτό, καλό είναι αρκεί να γίνεται με όρους διαφάνειας», σημείωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός.

Επί της ουσίας αυτό που είπε ο κ. Σκουρλέτης είναι ότι δεν θα υπάρχει στις εκλογές επικεφαλής αντιπεριφερειάρχης στο ψηφοδέλτιο.

Αναλυτικά, πέραν της απλής αναλογικής ο υπουργός εξήγγειλε την κατηγοριοποίηση των δήμων και την κατανομή των πόρων με βάση τις ανάγκες και όχι τον πληθυσμό μόνο, την θεσμοθέτηση ενός οργάνου διυπουργικού που θα ελέγχει και θα αναπροσδιορίζει τις αρμοδιότητες στην Αυτοδιοίκηση, ώστε να αποφεύγεται η αλληλοκάλυψη αρμοδιοτήτων, την καθιέρωση Επόπτη Νομιμότητας, ένα όργανο που θα λειτουργεί ως μεσολαβητής μεταξύ του Α’ βαθμού Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και θα αποτελείται μόνο από νομικούς, τα τοπικά δημοψηφίσματα, τον συμμετοχικό προϋπολογισμό, κ.α.

Ξεκινώντας την ομιλία του προχώρησε σε γενική ανασκόπηση της πολιτικής επικαιρότητας των ημερών, μιλώντας για  το σκάνδαλο της Novartis, το Μακεδονικό, το ποδόσφαιρο, την επιχείρηση σταθεροποίησης της οικονομίας, την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, επικρίνοντας συχνά στη διάρκεια της ομιλίας του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είτε για τη στάση που τηρεί στο θέμα των σκανδάλων, είτε για τη στάση σε εθνικά ζητήματα.

Προχώρησε μάλιστα σε σύγκριση Κ. Καραμανλή και Κ. Μητσοτάκη σε ό,τι αφορά τη στάση επί του Μακεδονικού για να επικρίνει τον δεύτερο ότι αφήνει ακροδεξιά στοιχεία της παράταξής του, κατονομάζοντας Γεωργιάδη και Βορίδη, να υπονομεύουν τις προσπάθειες επίτευξης λύσης.

Μοιράσου το άρθρο:

Πηγή: ert.gr

 

 

Επιστροφή