Ο Χρίστος Λιάπης, την Τετάρτη 27/06, στη Βιβλιοθήκη της Καλαμπάκας, για τη "Βία κατά των γυναικών"

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
Ο Χρίστος Λιάπης, την Τέτάρτη 27/06, στη Βιβλιοθήκη της Καλαμπάκας, για τη

Ομιλία του Ψυχιάτρου και Διδάκτορος του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρίστου Χ. Λιάπη MD, MSc,PhD, την προσεχή Τετάρτη 27 Ιουνίου, στις 6:30μμ, στη Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας, με θέμα την καταπολέμηση της "Βίας κατά των γυναικών".

Ο Δρ. Λιάπης δήλωσε σχετικά:

"Συνεχίζουμε τον κύκλο των διαλέξεων για μείζονα ζητήματα κοινωνικής ευαισθησίας και επιστημονικής παρέμβασης, στην Επαρχία Καλαμπάκας και στον νομό των Τρικάλων, με μία ακόμη, ξεχωριστή, πρωτοβουλία της Βιβλιοθήκης Καλαμπάκας. Αυτής της σημαντικής νησίδας πολιτισμού που με έχει τιμήσει και στο παρελθόν, με ανάλογης θεματολογίας ομιλίες, για τα δικαιώματα του παιδιού, για τους συνανθρώπους μας που πάσχουν από τη νόσο του Parkinson, αλλά και -παλαιότερα- για τη σχέση επιστήμης και λογοτεχνίας, μέσα από το συγγραφικό μου έργο.

Αυτή τη φορά, μας δίνετε η ευκαιρία να προσεγγίσουμε το ακανθώδες ζήτημα της "Βίας κατά των γυναικών". Ένα ζήτημα που ακόμη και σήμερα αποτελεί σημείο ντροπής για τα θύματα, ενώ η μόνη ντροπή θα έπρεπε να ανήκει στους θύτες.


Ενα φαινόμενο που ήταν μεν διαρκώς παρόν σε όλες τις ανδροκρατούμενες κοινωνίες, αλλά και το οποίο παρουσιάζει έντονη αλληλεπίδραση, στις εξάρσεις και στις μεταβολλές του, με την τρέχουσα κοινωνικοοικονομική συγκυρία της κρίσης.



Το ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο σχετικό ψήφισμά του της 6ης Φεβρουαρίουτου 2013 αναφέρεται στην κάθε μορφή βίας κατά των γυναικών ως συνέπεια και ταυτόχρονα ως αιτία της γενικότερης ανισότητας μεταξύ των δύο φύλων. Κορυφαία, δε προτεραιότητα για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών θα πρέπει να είναι η εξάλειψη των κοινωνικο-πνευματικών στάσεων που ευνοούν τις διακρίσεις και υποδαυλίζουν την υποδεέστερη θέση των γυναικών στην κοινωνία, με επακόλουθο την ανοχή της βίας κατά των γυναικών τόσο στην ιδιωτική, όσο και στη δημόσια σφαίρα.

Προστατεύοντας τη γυναίκα, προστατεύουμε το ίδιο το μέλλον της κοινωνίας. Αντιμετωπίζοντας τους ψυχοκοινωνικούς παράγοντες που υποθάλπουν τέτοιες συμπεριφορές και ενθαρρύνοντας τις γυναίκες για το σπάσιμο του φαύλου κύκλου της σιωπής, η οποία είναι η άδεια για την επανάληψη του κακού, στέλνουμε, από την Καλαμπάκα και από τη Βιβλιοθήκη της, την προσεχή Τετάρτη, τους παλμούς της αξιοπρέπειας, της ορθής ενημέρωσης και της δυναμικής αντιμετώπισης όλων των διαβρωτικών φαινομένων τα οποία κρατούν την κοινωνία μας πίσω.

Μέσα από την επαφή με την κοινωνία των πολιτών, μέσα από την αλληλεπίδρασή με το ακροατήριο, με τις ερωτήσεις και τη συζήτηση που θα ακολουθήσουν τη διάλεξη, αφουγκραζόμαστε τις αγωνίες της κάθε Ελληνίδας και του κάθε Έλληνα, διαμορφώνοντας προοπτικές ενδυνάμωσης της κοινωνικής συνοχής και αντιμετώπισης της κρίσης, η οποία ήταν και παραμένει κρίση -πρώτα- αξιών και -δευτερευόντως- οικονομικών μεγεθών.

 

 

Επιστροφή