Για 3912 παιδιά και φέτος απογευματινά ΚΔΑΠ στον Δ. Τρικκαίων

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
Για 3912 παιδιά και φέτος απογευματινά ΚΔΑΠ στον Δ. Τρικκαίων

Λειτουργία μέχρι τις 10 το βράδυ

Προσφέρονται και μαθήματα ρομποτικής μαζί με το πλήθος των δραστηριοτήτων

Συνεχίζεται και το σχολικό έτος 2018-19 η λειτουργία των ΚΔΑΠ του Δήμου Τρικκαίων με θέσεις για 3912 παιδιά. Η πρωτοβουλία για λειτουργία τους μέχρι τις 10 το βράδυ έχει δημιουργήσει μέγιστο ενδιαφέρον, σε συνδυασμό με τις προσφερόμενες δράσεις. Από το 2015 ο Δήμος Τρικκαίων πρωτοστάτησε στην προστασία και τη μέριμνα για τα παιδιά και την οικογένεια, βελτιώνοντας και ενισχύοντας τις δράσεις στα ΚΔΑΠ. Ετσι, επέκτεινε τη λειτουργία τους και προσθέτει συνεχώς ειδικότητες και δράσεις. 

Ειδικά φέτος, με το μεγάλο ενδιαφέρον που αναπτύσσεται για τη ρομποτική ο Δήμος Τρικκαίων, προσέθεσε και μαθήματα ρομποτικής.

Επίσης, υπάρχουν σημαντικές εκπτώσεις για τα παιδιά, αναλόγως συγκεκριμένων προϋποθέσεων που πρέπει να τηρούνται. 
Οι σχετικές αιτήσεις εγγραφής ή επανεγγραφής, μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά που πρέπει να συμπληρωθούν, βρίσκονται στην ιστοσελίδα του Δήμου Τρικκαίων, στην ενότητα ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ (υποενότητα Κοινωνική Μέριμνα και Αλληλεγγύης, υποσελίδα Τμήμα Παιδικής Μέριμνας).
Όλα αυτά τα στοιχεία, τα παρουσιάζει ο Δήμος Τρικκαίων σε γράμμα του προς τους γονείς, όπου σημειώνει:


«Αγαπητοί γονείς,
Τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ∆ΑΠ) ∆ήµου Τρικκαίων είναι Μονάδες στις οποίες απασχολούνται παιδιά ηλικίας από 5 - 12 χρόνων για ένα χρονικό διάστημα της ημέρας. Στη μονάδα αυτή μπορούν να απασχολούνται και παιδιά με ελαφριάς μορφής κινητικά ή αισθητηριακά προβλήματα

Σκοπός των ΚΔΑΠ είναι η δημιουργική απασχόληση των παιδιών για ένα χρονικό διάστημα της ημέρας, εκτός σχολικού ωραρίου, η σωστή αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου με ατομική ή οργανωμένη δραστηριότητα ή μέσα από οργανωμένες ομάδες εργαστηρίων καθώς και η εξυπηρέτηση των γονέων.

Τα ΚΔΑΠ για την εκπλήρωση των σκοπών τους, όπως αυτοί περιγράφονται παραπάνω προβλέπεται να παρέχουν τις παρακάτω υπηρεσίες:
Υγιεινή και ασφαλή απασχόληση και αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των παιδιών με την ανάπτυξη ατομικής και ομαδικής δραστηριότητας
Υλοποίηση προγραμμάτων έκφρασης, ψυχαγωγίας, άθλησης 
Ανάπτυξη φιλικών δεσμών και κοινωνικών σχέσεων
Ενημέρωση της οικογένειας και παραπομπή σε φορείς που παρέχουν  εξειδικευμένες υπηρεσίες

Α. ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Σύμφωνα με τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας των ΚΔΑΠ, το ωράριο λειτουργίας (χειμερινό και θερινό) των ΚΔΑΠ, είναι αυτό που αναφέρεται στους παρακάτω πίνακες:
Ωράριο λειτουργίας για τα ΚΔΑΠ Δήμου Τρικκαίων: 

ΗΜΕΡΕΣ
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΩΡΑΡΙΟ
ΘΕΡΙΝΟ ΩΡΑΡΙΟ
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ
ΘΕΡΙΝΟ
Δευτέρα
14.00 – 22.00
8.30 –21.00
8
12,5
Τρίτη
14.00 – 22.00
8.30 –21.00
8
12,5
Τετάρτη
14.00 – 22.00
8.30 –21.00
8
12,5
Πέμπτη
14.00 – 22.00
8.30 –21.00
8
12,5
Παρασκευή
14.00 – 22.00
8.30 –21.00
8
12,5
Σάββατο
----------
----------
-
-
Κυριακή
------------
----------
-
-
ΣΥΝΟΛΟ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
40
62,50

ΜΗΝΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ  ΚΑΤ’ ΕΤΟΣ
12 μήνες

Προκειμένου να ικανοποιήσουν τις ανάγκες φιλοξενίας όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού παιδιών ημερησίως, αλλά και για λόγους ηλικιακής ομοιογένειας των τμημάτων και αποδοτικότερης εκπαιδευτικής διαδικασίας και δημιουργικής απασχόλησης, τα Κέντρα λειτουργούν στα πλαίσια της Δράσης «Εναρμόνισης Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» περίοδος 2018- 2019 σε δύο (2) βάρδιες, ως εξής:

1. Για το ΚΔΑΠ «Ο ΣΤΑΘΜΟΣ» Δήμου Τρικκαίων
α) Για το χειμερινό ωράριο, δηλ. από 14.00 – 22.00, ως εξής : 
1. Α΄ βάρδια: Από 14.00 – 18.00, με φιλοξενία μέχρι 63 παιδιών και
2. Β΄ βάρδια: Από 18.00 – 22.00 με φιλοξενία μέχρι 63 παιδιών 

β) Για το θερινό ωράριο, δηλ. από 8.30 – 21.00, ως εξής: 
1. Α΄ βάρδια: Από 8.30  – 14.30, με φιλοξενία μέχρι 63 παιδιών
2. Β΄ βάρδια: Από 14.30  – 21.00, με φιλοξενία μέχρι 63 παιδιών και 

2. Για το ΚΔΑΠ «ΤΟ ΦΡΟΥΡΙΟ» 1ου Δημοτικού Σχολείου Δήμου Τρικκαίων
α) Για το χειμερινό ωράριο, δηλ. από 14.00 – 22.00, ως εξής : 
1. Α΄ βάρδια: Από 14.00 – 18.00, με φιλοξενία μέχρι 375 παιδιών και
2. Β΄ βάρδια: Από 18.00 – 22.00, με φιλοξενία μέχρι 375 παιδιών 

β) Για το θερινό ωράριο, δηλ. από 8.30 – 21.00, ως εξής: 
1. Α΄ βάρδια: Από 8.30  – 14.30, με φιλοξενία μέχρι 375 παιδιών και
2. Β΄ βάρδια: Από 14.30  – 21.00, με φιλοξενία μέχρι 375 παιδιών 

3. Για το ΚΔΑΠ «Η ΟΜΟΝΟΙΑ» 10ου Δημοτικού Σχολείου Δήμου Τρικκαίων
α) Για το χειμερινό ωράριο, δηλ. από 14.00 – 22.00, ως εξής : 
1. Α΄ βάρδια: Από 14.00 – 18.00, με φιλοξενία μέχρι 540 παιδιών και
2. Β΄ βάρδια: Από 18.00 – 22.00, με φιλοξενία μέχρι 540 παιδιών 

β) Για το θερινό ωράριο, δηλ. από 8.30 – 21.00, ως εξής: 
1. Α΄ βάρδια: Από 8.30  – 14.30, με φιλοξενία μέχρι 540 παιδιών και
2. Β΄ βάρδια: Από 14.30  – 21.00, με φιλοξενία μέχρι 540 παιδιών 


Β. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
Για τις περιπτώσεις των παιδιών που δεν εντάσσονται στην Πράξη «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελµατικής Ζωής», το Δ.Σ του ∆ήµου Τρικκαίων έχει καθορίσει  για το σχολικό έτος 2018-2019, το ύψος της μηνιαίας συνδρομής του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), ως εξής:

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ (ΓΕΝΙΚΑ)
ΠΟΣΟ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ
ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ
ΠΟΣΟ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΑΙΔΙ
ΠΟΣΟ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΠΑΙΔΙ
Ανεξαρτήτου οικογενειακού εισοδήματος
13,50 €
7,20 €
ΔΩΡΕΑΝ


ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ (ΤΡΙΤΕΚΝΕΣ /ΠΟΛΥΤΕΚΝΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ)
ΠΟΣΟ  ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ
ΠΟΣΟ  ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΑΙΔΙ
ΠΟΣΟ  ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΠΑΙΔΙ
Ανεξαρτήτου οικογενειακού εισοδήματος
10,80 €
7,20 €
ΔΩΡΕΑΝ

Επίσης, οι μη ωφελούμενοι της δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», που επιθυμούν να παρακολουθήσουν
Α)  πρόγραμμα πιστοποίησης Η/Υ  θα καταβάλουν  επιπλέων της μηνιαίας οικονομικής εισφοράς (συνδρομή), το ποσό των 5,00 €/μηνιαίως.
Β) και πρόγραμμα εκπαιδευτικής ρομποτικής θα καταβάλουν  επιπλέων της μηνιαίας οικονομικής εισφοράς (συνδρομή), το ποσό των 20,00 €/μηνιαίως.


Επιπλέον, για τα ΚΔΑΠ ισχύουν τα παρακάτω:

1. Εφόσον κάποιο παιδί- ωφελούμενος απουσιάζει πέραν του μήνα για σοβαρούς λόγους υγείας, δεν καταβάλλει το ανάλογο ποσό οικονομικής εισφοράς (συνδρομή) κατά το χρόνο της απουσίας, υπό την προϋπόθεση ότι θα προσκομίζει «Βεβαίωση Νοσοκομείου» για τον χρόνο απουσίας και ανάρρωσης και ληφθεί σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
2. Αποφάσεις απαλλαγής ή μείωσης μηνιαίας οικονομικής εισφοράς (συνδρομή) προηγούμενου έτους δεν ισχύουν για κανένα λόγο. Το Δημοτικό Συμβούλιο μετά από σχετική αίτηση γονέα ή κηδεμόνα μπορεί να προχωρήσει σε επανεξέταση της αναλογούσας μηνιαίας εισφοράς αν μετά από σχετική έρευνα προκύπτει αιφνίδια σοβαρή αλλαγή της οικογενειακής ή οικονομικής κατάστασης λόγω ανώτερης βίας.
3. αν η φιλοξενία του ξεκινά: α) από την 1η του μήνα μέχρι την 9η καταβάλλεται όλο το ποσό της μηνιαίας οικονομικής εισφοράς, β) από τις 10 και μέχρι στις 19 του μήνα, καταβάλλεται το ήμισυ της μηνιαίας οικονομικής εισφοράς που αναλογεί και γ) από τις 20  και μετά δεν καταβάλλεται οικονομική εισφορά. 
4. Η μηνιαία οικονομική εισφορά (συνδρομή)  καταβάλλεται το πρώτο 10ήμερο κάθε μήνα για τον τρέχοντα μήνα στο Τμήμα Εσόδων της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών. Σε περίπτωση αδικαιολόγητης καθυστέρησης και μη καταβολής της οικονομικής εισφοράς δύο (2) μηνών το παιδί διαγράφεται. Δεν καταβάλλεται η μηνιαία οικονομική εισφορά το μήνα Αύγουστο που αναστέλλεται η λειτουργία των ΚΔΑΠ. Για τους υπόλοιπους μήνες, η καταβολή γίνεται κανονικά ανεξαρτήτως παρουσιών. 
5. Σε περίπτωση διαγραφής παιδιού- ωφελούμενου, οι γονείς υποβάλλουν την αίτηση διαγραφής, έως το τέλος του προηγούμενου της επικείμενης διαγραφής, μήνα. Σε περίπτωση που η αίτηση διαγραφής υποβάλλεται από την 1η του μήνα και μετά, η μηνιαία οικονομική εισφορά τρέχοντος μηνός, καταβάλλεται εξ ολοκλήρου. Σε καμία περίπτωση διαγραφής του νηπίου, δεν επιστρέφεται η οικονομική εισφορά που έχει καταβληθεί.
3.6. Καμία αίτηση επανεγγραφής/ εγγραφής, δε θα αξιολογείται εφόσον υπάρχει οφειλή τροφείων προηγούμενου σχολικού έτους.

Δ. ΔΙΑΓΡΑΦΗ -ΔΙΑΚΟΠΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ

Η διακοπή της φιλοξενίας των παιδιών από ΚΔΑΠ του Δήμου Τρικκαίων ενεργείται πάντοτε κατόπιν αποφάσεως του Δ.Σ. του Δήμου Τρικκαίων ή του αρμόδιου Αντιδημάρχου του Δήμου Τρικκαίων με βάση την εισήγηση της Διεύθυνσης που υπάγονται τα κέντρα. Συγκεκριμένα, η διακοπή μπορεί να περιλαμβάνει τις παρακάτω περιπτώσεις:
α) Όταν το ζητήσουν με έγγραφη αίτησή τους οι γονείς ή οι κηδεμόνες των παιδιών, η οποία διακοπή απαιτεί απόφαση αρμόδιου Αντιδημάρχου του Δήμου Τρικκαίων.

β) Όταν εμφανιστούν σοβαρά προβλήματα στη συμπεριφορά ή την υγεία των παιδιών που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από το Κέντρο, μετά από προηγούμενη επικοινωνία με τους γονείς και με εισήγηση της Διευθύντριας/-ντή του κάθε Κέντρου. Στην περίπτωση αυτή, η διακοπή απαιτεί απόφαση του Δ.Σ. του Δήμου Τρικκαίων.
γ) Όταν δεν καταβάλλεται από τους γονείς η οικονομική συμμετοχή εφόσον αυτή προβλέπεται, για χρονικό διάστημα πέραν των δύο (2) μηνών χωρίς να υπάρχει σοβαρός προς τούτο λόγος και αφού πρώτα ειδοποιηθούν αυτοί από τη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών, να καταβάλλουν το οφειλόμενο ποσό. Στην περίπτωση αυτή, η διακοπή απαιτεί απόφαση του Δ.Σ. του Δήμου Τρικκαίων βάση της οποίας θα ενημερώνεται και η Διεύθυνση στην οποία θα υπάγονται τα Κέντρα.
δ) Όταν κατ’ εξακολούθηση και παρά τις σχετικές έγγραφες ειδοποιήσεις στους γονείς, αυτοί δεν συμμορφώνονται με το πρόγραμμα και τους όρους λειτουργίας του Σταθμού, με εισήγηση της Διευθύντριας/-ντή του κάθε Κέντρου. Στην περίπτωση αυτή, η διακοπή απαιτεί απόφαση του Δ.Σ. του Δήμου Τρικκαίων.
Στις περιπτώσεις διαγραφής, η θέση συμπληρώνεται από το πρώτο επιλαχών στο Κέντρο παιδί.

Στην περίπτωση διαγραφής για οποιοδήποτε λόγο, κατά τη διάρκεια ή στο τέλος της σχολικής χρονιάς, οι γονείς ή οι κηδεμόνες ή οι εξυπηρετούμενοι χάνουν το δικαίωμα της επανεγγραφής τους.

Η γνώση και η τήρηση όλων των παραπάνω θα βοηθήσει τόσο στη δημιουργία μιας καλής και εποικοδομητικής συνεργασίας μεταξύ μας όσο και στην εύρυθμη λειτουργία του κέντρου.

Σας υπενθυμίζουμε ότι είμαστε πρόθυμοι να ακούσουμε και να μοιραστούμε μαζί σας κάθε προβληματισμό και σκέψη σας.

Ελπίζουμε σε μια όσο το δυνατό πιο στενή συνεργασία».

 Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων


 

 

 

Επιστροφή