O Tempora o mores...

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
O Tempora o mores...
ω καιροί ω ήθη
“Γνώθι σαυτόν”
“Διπλούν ορώσι οι μαθόντες γράμματα”

    Είναι αλήθεια πως κανείς εχέφρων δεν διαλογίζεται να αμφισβητήσει πόση σοφία και πόση διαχρονικότητα κρύβουν μέσα τους τα παραπάνω αποφθέγματα των προγόνων μας.
    Δεν ήταν στις προθέσεις μου να σχολιάσω θέσεις και απόψεις, ούτε καν επιλογές ή προτιμήσεις πολύ δε περισσότερο να αντικρούσω.
    Ο καθένας είναι ελεύθερος και να μιλάει και να τοποθετείται και να επιλέγει.
    Όμως οι αρχές μου και η όλη μου συγκρότηση, δεν επιτρέπουν “να βιάζονται” τα αυτιά μου, πολύ δε περισσότερο η προσωπικότητά μου, η επιστήμη μου,η διαδρομή μου, οι γνώσεις μου, η κρίση μου, η αντίληψή μου, η λογική μου και τόσα άλλα.
    Αντίθετα θεωρώ υποχρέωσή μου απέναντι στους συνδημότες – πολύ δε περισσότερο στους νέους και νέες που πρώτη φορά κατέρχονται στον εκλογικό στίβο της ανάλυσης, σύνθεσης, επιλογής και τελικά ψηφοφορίας, να δώσουν όραμα και υγιή κατεύθυνση στα Δημοτικά μας πράγματα και όχι μόνο.
    Αλλά επειδή τα πολλά λόγια – όπως λέει και ο λαός μας – είναι φτώχεια έρχομαι στα “γεγονότα”.
    Βρέθηκα προχτές Πέμπτη σε μια ταβέρνα του Δήμου Πύλης και μόλις μπήκα, σηκώθηκε ένας κύριος – που πρώτη φορά έβλεπα εκ του σύνεγγυς – συνοδευόμενος από ένα γνωστό μου Δημοτικό Υπάλληλο και με συνεχάρη για την υποψηφιότητά μου και μου ευχήθηκε καλή επιτυχία.
    Τον ευχαρίστησα, ανταποδίδοντας ευχές για τη δική του υποψηφιότητα σε άλλο συνδυασμό, συμπληρώνοντας πως δεν με συγκινεί και δεν με ενδιαφέρει η προσωπική επιτυχία παρά μόνο του συνδυασμού, μήπως και μπορέσουμε όλοι μαζί να ανεβάσουμε το επίπεδο της Δημοτικής Αρχής, των συνδημοτών μας και να σταματήσουμε αυτόν τον εκμαυλισμό και εκτροχιασμό για να μην πω τους πάσης φύσεως εκβιασμούς, ιδιοτέλειες και συναλλαγές που δεν τιμούν ούτε τους “ΘΕΣΜΟΥΣ” πολύ δε περισσότερο τους αγνούς και άδολους ψηφοφόρους.
    Και δεν θα έμπαινα στη διαδικασία να περιγράψω τα συμβάντα αν στα παραπάνω λεγόμενά μου δεν ανταπαντούσε λέγοντας: “Εσύ είσαι καθηγητής, έχεις πτυχίο, πού πας με τον Βαλάντη;”
    Έχεις δίκιο του λέω, εξήγησέ μου μόνο για να το καταλάβω, μήπως μπορέσω και επανορθώσω, πόσο ανώτερο είναι το δικό μου πτυχίο του Φιλολόγου απ' το πτυχίο του Χημικού.
    4 χρόνια σπουδών το ένα 4 και το άλλο και ας αφήσουμε πως ο Βαλάντης διαθέτει και μεταπτυχιακό επίσης Χημικού.
    Στην αμηχανία του και αδυναμία του να μου το εξηγήσει και να το καταλάβω, παρενέβη ο έτερος της παρέας του λέγοντας: “Εμείς είμαστε με τον Μαράβα γιατί είναι λαϊκιστής”. Με είδαν και οι τρεις που απλά μειδίασα και δεν μίλησα (πώς θα μπορούσα άλλωστε να μη συμφωνήσω αφού δεν είχα και επιχειρήματα να αντικρούσω τον χαρακτηρισμό του) και κοιτώντας και χαμογελώντας προς τον Υπάλληλο του Δήμου ο οποίος με διαφώτισε αμέσως, ότι ο συνδαιτημόνας του εννοούσε λαϊκός.
    Η συζήτηση περί των Δημοτικών συνεχίστηκε, επεκτάθηκε, αναγκάστηκα μάλιστα να μεταχειριστώ μια Βυζαντινή φράση, που ένας σπουδαγμένος αυλικός στο παλάτι, έσερνε τον αγράμματο βασιλιά και έμεινε παροιμιώδης η φράση.. “Σωφρόνιος επετρόπευε Ιουστίνου καθάπερ βοσκήματος” και όταν του εξήγησα τι ακριβώς σημαίνει ζητώντας του να αντικαταστήσει τα βυζαντινά ονόματα με τα τεκταινόμενα στο Δήμο μας έμεινε άφωνος, αποχώρησε με την παρέα του φωνάζοντας μέσα στη νύχτα: “Είτε το θέλετε είτε όχι ο Μαράβας θα είναι Δήμαρχος”.
O Tempora o mores
Υ. Γ. Δεν σας κρύβω πως για αρκετή ώρα μετά, στριφογύριζαν στο μυαλό μου, οι θέσεις του Αριστοτέλη και Πλάτωνα, που ο μεν πρώτος έθετε προϋπόθεση εμπλοκή σκεπτόμενων πολιτών, ο δε δεύτερος έθετε ως προϋπόθεση την πνευματική καλλιέργεια των πολιτών.
    Ειλικρινά, ηρέμησαν οι σκέψεις μου, αφού έφερα επιπλέον στο μυαλό μου εκείνα τα σωτήρια λόγια  “άφες αυτοίς ου γαρ οίδασι τι λέγουσι και ποιούσι”.


“ΠΥΛΗ ΑΞΙΩΝ”
Κίτσιος Δημήτρης
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΠΥΛΗΣ
(Δημοτική Ενότητα Γόμφων)

 

 

Επιστροφή