Πολλές οι δικαιολογίες για το αμάρτημα της μοιχείας

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
Πολλές οι δικαιολογίες για το αμάρτημα της μοιχείας

Πρωτοπρ. Αθανασίου Π. Τύμπα

    Περισσότερο από κάθε άλλη εποχή σήμερα ο Γάμος κλονίζεται από το αμάρτημα της μοιχείας. Στην πραγματικότητα αυτό το οποίο προάγει τη μοιχεία είναι η φιληδονία και η έλλειψη πνευματικότητας του  σύγχρονου ανθρώπου. Μάλιστα ενώ τα παλαιότερα χρόνια σ΄ αυτήν την αμαρτία επιδίδονταν οι επιπόλαιοι άνδρες περισσότερο, σήμερα έχουν ανταγωνιστές τους τις μοντέρνες γυναίκες οι οποίες θεωρούν εξυπνάδα το να έχεις και σύζυγο και «φίλο».

    Ιδιαίτερα τους μήνες του καλοκαιριού πολλοί άνθρωποι σκοντάφτουν σ΄ αυτό το πάθος. Είναι λάθος ο ένας από τους συζύγους να δουλεύει και ο άλλος να πάει διακοπές γιατί δεν αντέχει την ζέστη της πόλεως είτε με τα παιδιά είτε με φίλους. Είναι λάθος να πηγαίνουν διακοπές μαζί δύο ή τρεις οικογένειες. Στις διακοπές πηγαίνουμε για να κερδίσουμε τον χρόνο που χάσαμε με την σύζυγό μας και τα παιδιά μας λόγω δουλειάς τον χειμώνα.

Ας συζητήσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικογένειά μας και ας βρούμε κοινές λύσεις γι΄ αυτά. Τους συγγενείς και φίλους τους έχουμε κοντά μας όλο τον χειμώνα δεν είναι ανάγκη να κάνουμε διακοπές μαζί τους. Καλό θα τους κάνει να μείνουν και αυτοί λίγο μόνοι τους. Όταν παραγνωριζόμαστε τότε δημιουργούνται τα προβλήματα.

    Επίσης είναι λάθος να αφήνει η γυναίκα τον άνδρα στην πόλη να δουλεύει και αυτή να τρέχει στο χωριό να προσέχει τους γονείς της ή ακόμη να βρίσκεται μακρυά του πολλές ημέρες για να προσέχει τα εγγόνια της. Ζούμε σε εποχή που η πρόκληση και από τα δύο φύλα είναι  τεράστια τόσο στην διασκέδαση όσο και στους χώρους εργασίας. Η μοιχεία, όπως έλεγε  ο άγιος Παΐσιος, σήμερα έγινε μόδα και εξυπνάδα. Χιλιάδες «προφάσεις εν αμαρτίαις» μπορεί να βρει ο καθένας μας για να απατήσει τη σύζυγο του: δεν με προσέχει, κοιτά περισσότερο τα παιδιά, είναι γκρινιάρα, γέρασε, δουλεύει από το πρωί μέχρι το βράδυ, κοιτά τη καριέρα της, γυρνάει στη γειτονιά και άλλες διάφορες δικαιολογίες.

    Σημαντική αιτία για την αύξηση της μοιχείας είναι και η εργασία τη γυναίκας έξω από το σπίτι και μάλιστα σε κοινούς χώρους εργασίας με τους άνδρες. Οι γυναίκες έχουν το ελάττωμα να κολακεύονται πολύ εύκολα, ενώ οι άνδρες συχνότατα εκμεταλλεύονται τις θέσεις εξουσίας για να εκβιάζουν τις γυναίκες σε αμαρτωλές υποχωρήσεις.

    Όταν ένα όμορφο βάζο πορσελάνης πέσει και σπάσει δύσκολα μπορεί να συγκολληθεί και να αποχτήσει την αρχική του ομορφιά. Έτσι και ο γάμος όταν χτυπηθεί από το αμάρτημα της μοιχείας δύσκολα και μετά από πολύ χρόνο μπορεί να ξανασταθεί στα πόδια του, τις περισσότερες φορές δυστυχώς καταλήγει στο διαζύγιο. Κάθε περίπτωση έχει τις ιδιαιτερότητές της γι΄αυτό χρειάζεται ένα καλός πνευματικός ο οποίος θα μας καθοδηγήσει με ποιο τρόπο θα διασώσουμε τον γάμο μας από τον εχθρό της μοιχείας.

    Έξυπνος είναι αυτός που προλαμβάνει. Όταν το ζευγάρι βλέπει ότι ψυχραίνεται η σχέση του πριν γίνει το ''μπαμ'' οφείλει να βρει τρόπους να την αναθερμάνει. Η συχνή επαφή με τα μυστήρια της Εκκλησίας μας ειδικά την ειλικρινή εξομολόγηση και την Θεία Κοινωνία, οι πολλές ώρες διαλόγου μεταξύ των συζύγων, η κοινή διασκέδαση και οι κοινές διακοπές μπορούν να δημιουργήσουν κρίκους ενότητας σε κάθε οικογένεια.

    Η κατάσταση στην χώρα μας με τα διαζύγια έχει γίνει ανεξέλεγκτη. Στα ληξιαρχεία των πόλεων όσα είναι τα διαζύγια είναι και οι γάμοι γιατί όλο και λιγότεροι συνειδητοποιούν ότι ο Γάμος είναι μυστήριο και πνευματική υπόθεση. Δύσκολη στην εποχή μας και η επιλογή σωστού συντρόφου. Μόνον όσοι είναι κοντά στην Εκκλησία μας και τα μυστήριά της έχουν περισσότερες πιθανότητες να σώσουν τον Γάμο τους. Ο Θεός, χωρίς να καταργεί την ελευθερία μας, δίνει την δύναμη σε όσους έχουν καλή προαίρεση να γλιτώσουν από το πάθος της μοιχείας το οποίο δυστυχώς από τους περισσότερους συνανθρώπους μας σήμερα θεωρείται μια φυσιολογική κατάσταση. Όσοι λοιπόν έχουν φόβο Θεού θα γλιτώσουν οι υπόλοιποι μάλλον δύσκολα.

 

 

Επιστροφή