Νίκος Καρδούλας: Κόκκινος συναγερμός για την πανδημία τον Οκτώβριο – Ανάλυση ανά Νομό

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
Νίκος Καρδούλας: Κόκκινος συναγερμός για την πανδημία τον Οκτώβριο – Ανάλυση ανά Νομό

Σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο στην Ελλάδα τον Οκτώβριο, με τα ημερήσια κρούσματα της πανδημίας να ξεπερνούν το όριο των 2000 και 19 νομούς να βρίσκονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο).


Τον Οκτώβριο 10 νομοί παρουσίασαν περισσότερα από 200 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, 9 νομοί παρουσίασαν δείκτη μεταδοτικότητας Rt μεγαλύτερο του 2 στις 31 Οκτωβρίου και μέσο όρο Rt τον Οκτώβριο μεγαλύτερο του 1.5,  6 νομοί παρουσίασαν τιμή του δείκτη Rt μεγαλύτερη του 3 σε κάποιες ημέρες του μήνα και 6 νομοί, αν δεν βελτιωθεί η κατάσταση, ίσως αλλάξουν επίπεδο από κίτρινο σε κόκκινο. Σε σχέση με τον Σεπτέμβριο βελτίωση στα κρούσματα παρουσίασαν μόνον 8 από τους 51 νομούς και στο δείκτη Rt βελτίωση παρουσίασαν 13 νομοί.

Στην παρούσα μελέτη αναλύονται τα στοιχεία που αφορούν την εξέλιξη της νόσου του κορωνοϊού στη χώρα μας τον Οκτώβριο, με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί από τον ΕΟΔΥ και χρησιμοποιώντας το λογισμικό EpiEstim του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Στον παρακάτω πίνακα αποτυπώνονται το σύνολο των κρουσμάτων, τα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt στις 31 Οκτωβρίου και ο μέσος όρος του τον Οκτώβριο, ανά νομό της χώρας μας. Γίνεται επίσης σύγκριση με τα αντίστοιχα στοιχεία του Σεπτεμβρίου.



Τα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι:

Όσον αφορά τα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, οι περιοχές με το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο ήταν η Καστοριά με 491, οι Σέρρες με 393, τα Ιωάννινα και η Κοζάνη με 380, η Θεσσαλονίκη με 363 και η Ροδόπη με 352 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, ενώ στην καλύτερη θέση ήταν η Ευρυτανία και η Κεφαλληνία με 5 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.
Τον χειρότερο δείκτη μεταδοτικότητας Rt στις 31 Οκτωβρίου (μεγαλύτερο του 2) είχαν η Δράμα (2.92), η Ξάνθη (2.72), η Ροδόπη (2.52), η Καρδίτσα (2.48), η Χαλκιδική (2.39), ο Έβρος (2.26), η Ημαθία (2.08), τα Χανιά (2.07) και η Θεσσαλονίκη (2.04), ενώ τον καλύτερο Rt (μικρότερο του 1) είχαν η Ευρυτανία, η Κεφαλληνία, η Ζάκυνθος, η Φωκίδα, η Βοιωτία, η Καστοριά, οι Κυκλάδες, η Εύβοια, η Ηλεία, η Κοζάνη, η Αργολίδα, το Ρέθυμνο και η Φθιώτιδα.

Τον χειρότερο μέσο όρο του δείκτη Rt τον Οκτώβριο (μεγαλύτερο από 1,5) είχαν οι Νομοί Σερρών, Ροδόπης, Δράμας, Θεσσαλονίκης, Ξάνθης, Έβρου, Μεσσηνίας, Καβάλας και Χίου, ενώ τον καλύτερο μέσο όρο Rt (μικρότερο από 1) είχαν οι Νομοί Ευρυτανίας, Κεφαλληνίας, Ζακύνθου, Φωκίδας, Σάμου, Λακωνίας και Λέσβου.

Οι Νομοί που παρουσίασαν τιμή του δείκτη Rt μεγαλύτερη του 3 μέσα στον Οκτώβριο ήταν η Πέλλα (4.86), οι Σέρρες (4.26), η Ροδόπη (3.93), η Χίος (3.89), η Δράμα (3,35) και η Καστοριά (3.32).
Οι νομοί που βρίσκονται στα όρια του κόκκινου συναγερμού και αν δεν βελτιωθεί η κατάσταση ίσως αλλάξουν επίπεδο από κίτρινο σε κόκκινο, είναι η Καρδίτσα, τα Χανιά, η Μεσσηνία, η Φλώρινα, η Θεσπρωτία και η Μαγνησία.

Σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο:
Όσον αφορά τα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, βελτίωση παρουσίασαν μόνον 8 από τους 51 νομούς, η Λέσβος, η Σάμος, η Ζάκυνθος, η Λακωνία, η Κεφαλληνία, η Ευρυτανία, τα Γρεβενά και το Ρέθυμνο.
Από πλευράς του δείκτη μεταδοτικότητας Rt, βελτίωση παρουσίασαν 13 από τους 51 νομούς, η Σάμος, η Λακωνία, η Κεφαλληνία, η Ευρυτανία, η Ζάκυνθος, η Λέσβος, η Φωκίδα, τα Τρίκαλα, η Φθιώτιδα, τα Γρεβενά, η Αττική, η Βοιωτία,  και η Αργολίδα.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ η Ροδόπη το Σεπτέμβριο είχε 0 κρούσματα και 0 δείκτη Rt, στις 31 Οκτωβρίου τα κρούσματα εκτοξεύθηκαν στα 394 και ο δείκτης Rt στο 2,52.






Ο Νίκος Καρδούλας είναι Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π.,  MSc στην Αγγλία και Συνταγματάρχης ε.α.

 

 

Επιστροφή