Tο τελευταίο βήμα στα γραφειοκρατικά ζητήματα για το Διαχρονικό Μουσείο Τρικάλων και Μουσείο Τεχνολογίας Τρικάλων

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
Διαχρονικό Μουσείο και Μουσείο Τεχνολογίας Τρικάλων

 Ο Δήμαρχος και πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου συνυπέγραψε με τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας Νικόλαο Παναγιωτόπουλο και την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, τη μίσθωση τμήματος του πρώην στρατοπέδου Πούλιου.

Είναι το τελευταίο βήμα στα γραφειοκρατικά ζητήματα και το πρώτο για τη δουλειά που από δω και στο εξής χρειάζεται, για το Διαχρονικό Μουσείο Τρικάλων και Μουσείο Τεχνολογίας Τρικάλων.

Ο κ. Παπαστεργίου μετέφερε στους δύο υπουργούς τη «χαρά όλης της τοπικής κοινωνίας και του ιδίου», τονίζοντας με έμφαση την πολιτική τους βούληση για την επιτυχημένη ολοκλήρωση αυτής της συνεργασίας. Και έδωσε έμφαση σε δύο δεδομένα:

Το πρώτο, ότι «θα αναδείξουμε την Ιστορία μας, που αν δεν γνωρίζουμε, δεν μπορούμε να έχουμε μέλλον».

Το δεύτερο, ότι «αναδείχθηκε ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε να συνεργαστούμε», ως Δήμος Τρικκαίων, ΥΕΘΑ και ΥΠΠΟ. Και σημείωσε ότι, από το καλοκαίρι, μετά τη συνάντηση με τον Υφυπουργό ΥΕΘΑ Αλκιβιάδη Στεφανή στα Τρίκαλα, «σχεδόν αστραπιαία κινηθήκαμε». Και αυτή η συνεργασία, επεσήμανε ο  Δήμαρχος Τρικκαίων, «αποτελεί παράδειγμα και για άλλες τέτοιες συνεργασία για το κτηριακό και ιστορικό απόθεμα». Εξέφρασε, επίσης, τις ευχαριστίες του σε όλους και όλες που μετείχαν και ολοκλήρωσαν τη συνεργασία.


Ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας
Ο κ. Παναγιωτόπουλος έδωσε έμφαση στην εμπιστοσύνη που υπάρχει, ως αποτέλεσμα και «απτό παράδειγμα» συνεργασίας. Τόνισε, δε, ότι μετά και τη συνεδρίαση του αρμόδιου οργάνου (ΤΕΘΑ), αξιοποιείται η περιουσία των Ενόπλων Δυνάμεων, όχι απλώς επ’ ωφελεία τους, αλλά και ως συνδρομή στην Αυτοδιοίκηση.

 
Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού
Η κ. Μενδώνη έδωσε έμφαση στη σημαντικότητα της στιγμής, καθώς αποκαθίσταται μια «αδικία»: ο Δήμος Τρικκαίων «έχει προχωρήσει πολύ σε επίπεδα ποιότητας ζωής και πολιτισμού», αλλά πλέον προστίθεται ένας «μουσειακός πυρήνας», καθώς η πόλη «προικοδοτείται με ένα σύνολο σημαντικών πολιτιστικών υποδομών.
Τόνισε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό γεγονός η ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος των Τρικάλων και η αποκατάσταση του κτηριακού αποθέματος που βρίσκεται στο στρατόπεδο Πούλιου.  


Στα Τρίκαλα
Αμφότεροι οι υπουργοί εξέφρασαν την επιθυμία να μεταβούν στα Τρίκαλα, μόλις η χώρα ξεπεράσει την πανδημία. Ενδεικτικό της σημασίας για τις Ενοπλες Δυνάμεις, αυτής της συνεργασίας, ήταν ότι, στην υπογραφή, από την πλευρά του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας, εκτός του Υπουργού κ. Παναγιωτόπουλου, παρέστησαν, ο υφυπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης.


Το έργο
Στον χώρο του πρώην στρατοπέδου Πούλιου, δημιουργούνται:
Διαχρονικό Μουσείο Τρικάλων (Υπ. Πολιτισμού)
Διαδραστικό Μουσείο Τεχνολογίας (Δήμος Τρικκαίων)
Ενοποίηση - αξιοποίηση με Λόφο Προφήτη Ηλία (Δήμος Τρικκαίων)


Νηπιαγωγείο
Το ΥΠΠΟ και ο Δήμος νοικιάζουν 14.816.39 τμ. από το ΥΕΘΑ ως εξής:
Μίσθωση έκτασης περίπου 4,74 στρ., με τριώροφο κτίριο εμβαδού 1.000 τ.μ., για τη δημιουργία του Διαχρονικού Μουσείου Τρικάλων με μέριμνα και δαπάνες του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού.
Μίσθωση έκτασης περίπου 10,01 στρ., με τρία λιθόκτιστα κτίρια συνολικού εμβαδού 447 τ.μ., για τη δημιουργία του διαδραστικού μουσείου τεχνολογίας και την αξιοποίηση του λόφου του Προφήτη Ηλία με μέριμνα και δαπάνες του Δήμου Τρικκαίων.
Η διάρκεια της μίσθωσης είναι για 25 χρόνια με δυνατότητα ανανέωσης και ο Δήμος Τρικκαίων θα καταβάλλει 2.800€/μήνα, ενώ 3.500€/μήνα θα καταβάλλει το ΥΠΠΟ.


Τα επόμενα βήματα
Πλέον ο Δήμος Τρικκαίων προχωρά στην ολοκλήρωση των διαδικασιών για χρηματοδότηση του έργου από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Ολόκληρη η πρόταση έχει τίτλο για την «Αξιοποίηση των Κτηριακών Εγκαταστάσεων & του Περιβάλλοντος Χώρου του πρώην Στρατοπέδου Πούλιου». Υποβάλλεται με προϋπολογισμό 4.984.800€ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). Η δε Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων, με προϊσταμένη την κ. Κρ. Μαντζανά, όπως επεσήμανε η υπουργός κ. Μενδώνη, εκκινεί τις σχετικές διαδικασίες για την επιστημονική συνεισφορά της στο νέο Μουσείο.
«ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΚΤΗΡΙΑΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ & ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ ΠΟΥΛΙΟΥ»
 
Στον χώρο του πρώην στρατοπέδου Πούλιου, δημιουργούνται:
Διαχρονικό Μουσείο Τρικάλων – Υπ. Πολιτισμού
Θα φιλοξενηθούν ευρήματα από το σύνολο της Π.Ε. Τρικάλων, που θα καλύπτουν όλη την περίοδο από την παλαιολιθική εποχή έως και τα μεταβυζαντινά χρόνια.
Κατασκευάζεται και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, για φιλοξενία περιοδικών εκθέσεων και άλλων εκδηλώσεων.
Μέρος των εγκαταστάσεων θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως χώρος συντήρησης, αποθήκευσης και φύλαξης αρχαιοτήτων.
Ήδη η Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων και η προϊσταμένη της κ. Κρυσταλλία Μαντζανά, η οποία συνέδραμε τα μέγιστα στην όλη διαδικασία, έχουν ξεκινήσει σχετικές διαδικασίες για την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών
Διαδραστικό Μουσείο Τεχνολογίας – Δήμος Τρικκαίων
Σχεδιάζεται να δημιουργηθούν:
– συλλογή εκθεμάτων για διαδραστική παρουσίαση της ιστορίας της τεχνολογίας και της εξέλιξης των υπολογιστών
– εκθέματα της σύγχρονης τεχνολογίας
– χώρος για κατασκευή και χρήση της τεχνολογίας μέσω ψηφιακών κυκλωμάτων, ρομποτικής και προγραμματισμού.
– Βαρύτητα δίνεται στην υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Λόφος Προφήτη Ηλία – Δήμος Τρικκαίων
Η μελέτη του Δήμου Τρικκαίων αναδομεί ολόκληρη την περιοχή, με ένα έργο πνοής για την επόμενη δεκαετία. Ο χώρος του πρ. στρατοπέδου Πούλιου θα αποτελέσει τη δυτική είσοδο στον λόφο του Προφήτη Ηλία, με δράσεις, όπως
– Εναλλακτική συγκοινωνιακή προσέγγιση του λόφου
– Διαμόρφωση και σήμανση μονοπατιών και σημείων στάσης και θέασης
– Δημιουργία πάρκου ενδημικής χλωρίδας και πανίδας
– Δημιουργία Χώρου Ανάδειξης & Προώθησης της Τοπικής Γαστρονομίας|
– Δημιουργία χώρου εναλλακτικών δραστηριοτήτων που έχουν σχέση με τη φύση
– Δημιουργία θεματικής παιδικής χαράς «Κιβωτός του Νώε», εντός του οριοθετημένου χώρου του Ζωολογικού Κήπου.
– Εκπαιδευτική Οικολογική Διαδρομή «Μαθαίνω το δάσος μου!»
–Διαδρομή Ιστορίας και Πολιτισμού, και πλήθος άλλων παρεμβάσεων
Νηπιαγωγείο
Το υπάρχον 20ο Νηπιαγωγείο στην οδό Ελληνικού Στρατού, θα «μετακομίσει» σε σημείο του προς ενοικίαση χώρου, ενώ θα πρωτοτυπεί, καθώς θα κατασκευαστεί ως βιοκλιματικό.

 

 

Επιστροφή