Δύο περιστατικά με... ειδικά χαρακτηριστικά !

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
 Μία ανίκανη κι επικίνδυνη κυβέρνηση
Μία ανίκανη κι επικίνδυνη κυβέρνηση

Πριν από λίγες ημέρες η κυβέρνηση  βρέθηκε σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις αντιμέτωπη με έντονες αποδοκιμασίες. Από την μία, ο υπουργός Μετανάστευσης Μηταράκης, κατά την επίσκεψή του στην Ορεστιάδα, αποδοκιμάστηκε έντονα από τον κόσμο που είχε κινητοποιηθεί ενάντια στην επέκταση του ΚΥΤ στον Έβρο, όπου η κυβέρνηση σχεδιάζει να χτίσει ένα ακόμη μεγάλο hot spot.



Από την άλλη, η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ικαρία, υποτίθεται για να «επιθεωρήσει» την πορεία των εμβολιασμών σε ένα νησί με ελάχιστα κρούσματα από την αρχή της πανδημίας, συνοδεύτηκε από άγρια γιουχαΐσματα.

Καθένα από τα δύο παραπάνω περιστατικά έχει τα δικά του ειδικά χαρακτηριστικά.

 

α) Η περίπτωση του Έβρου αποτελεί συνέχεια της δυσαρέσκειας των νησιών του Αιγαίου, αλλά και έκφραση της δικαιολογημένης οργής εκείνου του κόσμου, που η κυβέρνηση Μητσοτάκη τον περασμένο Μάρτιο χαρακτήριζε «ήρωα», ενώ τώρα τον αγνοεί επιδεικτικά και προωθεί το γκριζάρισμα (και αυτής) της περιοχής.

β) Η περίπτωση της Ικαρίας έρχεται σε μια στιγμή που η κυβέρνηση τα έχει κάνει «σαλάτα» με την διαχείριση της πανδημίας. Βλέπουμε, λοιπόν, ότι η φιέστα εντυπωσιασμού που σχεδίαζε ο πρωθυπουργός όχι μόνο δεν του βγήκε, αλλά του γύρισε και μπούμερανγκ. Και τα δύο αυτά περιστατικά δείχνουν πως αρκετά έχουν αλλάξει, τόσο για τον Λαό όσο και για την κυβέρνηση.

Φαίνεται ξεκάθαρα πως ο Μητσοτάκης με το επιτελείο του μπαίνουν σε μια νέα περίοδο, καθώς το χρονικό «δάνειο» που του είχε δοθεί, ως περίοδος αναμονής, έφτασε πια στο τέλος του. Η κυβέρνηση της ΝΔ το σπατάλησε χωρίς να κάνει τίποτε ουσιαστικό σε κανέναν τομέα, ανάμεσά τους και στην προετοιμασία της Χώρας απέναντι στα επόμενα κύματα του κορωνοϊού.

Αντιθέτως, πορεύτηκε χρησιμοποιώντας ως μόνο μέσο «αντιμετώπισης» της υγειονομικής κρίσης την μέθοδο του «λοκντάουν», καταλήγοντας έτσι να «ανοιγοκλείνει» την Χώρα για έναν ολόκληρο χρόνο, με πενιχρά αποτελέσματα.

Προσπάθησε, μάλιστα, να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα μέσα από αυταρχικές, αντιφατικές και ανορθολογικές αποφάσεις, υπό την σκέπη μιας «επιστημονικής επιτροπής» που πολύ γρήγορα αυτοεξεφτελίστηκε, αλλά και συκοφαντώντας συστηματικά όλες τις φωνές που υποστήριζαν μια άλλου τύπου διαχείριση. Αυτό, βέβαια, μοιάζει να το αντιλήφθηκαν από νωρίς και οι ίδιοι οι κυβερνώντες.

Γι’ αυτό, από τα μέσα του δεύτερου κύματος και μετά, έχουν περάσει σ’ ένα επόμενο στάδιο «διαχείρισης», με εκβιασμούς και απειλές προς τον Λαό. Σκοπός την κυβέρνησης πλέον είναι, αν δεν μπορούν να κατευνάσουν, τουλάχιστον να τρομοκρατήσουν την κοινωνία, (εξ ου ο ρόλος Χρυσοχοείδη και οι πρόσφατες δηλώσεις Γεωργιάδη για «τα κλειδιά της εστίασης»). Ωστόσο, η αλαζονεία της κυβέρνησης έφερε τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που η ίδια επιθυμούσε.


Το γεύμα «συνωστισμού» του Μητσοτάκη στο μπαλκόνι του βουλευτή του κόμματός του Στεφανάδη, στα πλαίσια της πρωθυπουργικής επίσκεψης στην Ικαρία, δικαίως αποτέλεσε πηγή έντονης δυσαρέσκειας και κριτικής. Την στιγμή που η Χώρα μπαίνει σε ένα ακόμη παρατεταμένο «λοκντάουν», «πατώντας» στο ήδη υπάρχον, η κυβέρνηση «βολτάρει» στην Χώρα και κάνει «ντόλτσε βίτα» με δεκάδες παρατρεχάμενους χωρίς καμία απολύτως προφύλαξη, την ίδια ώρα που με αυθάδεια κουνάει το δάχτυλο στους Έλληνες για το αν φοράνε σωστά την μάσκα τους ή αν κλείνονται «με τις κότες» στα σπίτια τους.

Για μια ακόμη φορά (βλέπε οδηγίες προς την ΕΡΤ να μην παιχτούν τηλεοπτικά εικόνες από το εν λόγω τραπέζωμα!), η κυβέρνηση αποπειράται στυγνή λογοκρισία και καναλιζάρισμα την ενημέρωσης, προσπαθώντας να θάψει ό,τι στραπατσάρει την εικόνα της.

 Η σχετική πρακτική είναι απλή, όσο και αρκετά κοινή, στις ημέρες μας. Γεγονότα αποσιωπούνται και διαστρεβλώνονται, όπως το γιουχάισμα κατά του Μητσοτάκη στην Ικαρία, που αντικαταστάθηκε με… βεγγαλικά καλωσορίσματος στο λιμάνι!

Άλλες λογοκρίνονται και θάβονται τελείως (η περίπτωση της ΕΡΤ, που αναφέραμε νωρίτερα). Παράλληλα, η κυβέρνηση συνεχίζει να φροντίζει να κρατά χορτασμένα τα φιλικά προς αυτήν ΜΜΕ, μπουκώνοντάς τα με δημόσιο χρήμα (λίστα Πέτσα).

Τα αποτελέσματα των παραπάνω, έχουν φανεί καθ’ όλη την διάρκεια της πανδημίας, με τα μεγάλα ΜΜΕ να αποτελούν πλέον ένα ενιαίο και μονοφωνικό κυβερνητικό κανάλι. Στα πλαίσια αυτά είναι χαρακτηριστική η παρουσίαση της εικόνας του κορωνοϊού στην Χώρα.

Όταν η κυβέρνηση θέλει να «ανοίξει» το «λοκντάουν», τα ΜΜΕ υπερπροβάλλουν την «θετική» εικόνα των σαββατοκύριακων (που γίνονται ελάχιστα τεστ). Αντιθέτως, όταν πρόκειται να παρθούν νέα σκληρά μέτρα η μιντιακή αφήγηση αλλάζει: μέσα σε χρόνο ρεκόρ επιστρατεύονται όλα τα μέσα (τεστ, συνεντεύξεις, μετρήσεις λυμάτων) για να αποδειχθεί ότι η Χώρα βρίσκεται στην επόμενη, πιο θανάσιμη, στιγμή της πανδημίας…

Με τέτοιες άθλιες πρακτικές προσπαθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη να οχυρωθεί απέναντι στην ολοένα και αυξανόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια, που προξενεί η εντελώς αποτυχημένη απ’ αυτήν διαχείριση της πανδημίας. Ο πλήρης έλεγχος της ενημέρωσης είναι αναγκαία συνθήκη για το καθεστώς έκτακτης ανάγκης, που επιμελώς στήνεται από τους «αρίστους»-αχρήστους της ΝΔ, με πρόσχημα τον κορωνοϊό.

Ένα καθεστώς μια ανίκανης και επικίνδυνης κυβέρνησης που, πέρα από τον αυταρχισμό και την καταστολή, έχει σαν βασικό συστατικό τον ολοκληρωτικό έλεγχο του δημόσιου λόγου, την χειραγώγηση της ενημέρωσης και την διαρκή συκοφάντηση της δυσαρέσκειας και της αντίστασης των Ελλήνων, οι οποίοι επιμελώς ταυτίζονται με τον «σκοταδισμό», τον «λαϊκισμό», και – εννοείται – τον «φασισμό» που απειλούν την «δημοκρατία» μας…

Γιώργος Μισιάκας



 

 

Επιστροφή