ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της Πρωτοβουλίας για σύγχρονο κομμουνιστικό πρόγραμμα και κόμμα

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της Πρωτοβουλίας για σύγχρονο κομμουνιστικό πρόγραμμα και κόμμα
Συγκέντρωση το Σάββατο 9 Οκτώβρη στην πλατεία Ρήγα Φεραίου

Ο φασισμός όπλο του συστήματος – Απάντηση η απελευθέρωση της κοινωνίας από το σάπιο σύστημα του κέρδους και της εκμετάλλευσης


Ο φασισμός όπλο του συστήματος – Απάντηση η απελευθέρωση της κοινωνίας από το σάπιο σύστημα του κέρδους και της εκμετάλλευσης

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της Πρωτοβουλίας για σύγχρονο κομμουνιστικό πρόγραμμα και κόμμα

Δύναμη στους αγώνες και τη συλλογική κοινωνική οργάνωση και παρέμβαση

Η 7η Οκτωβρίου, ημέρα καταδίκης της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης και του δολοφόνου του Παύλου Φύσα ως ενεργούμενου μέλους της ΧΑ, βρίσκει την ελληνική κοινωνία αντιμέτωπη με νέες μεγάλες προκλήσεις. Η καταδίκη της εγκληματικής ναζιστικής συμμορίας και η φυλάκιση της ηγεσίας της αποτέλεσε ένα σημαντικό χτύπημα και μια μεγάλη νίκη του αντιφασιστικού κινήματος. Επιβλήθηκε από τους αγώνες του λαού και της νεολαίας, παρά τη θέληση μιας σειράς αστικών δυνάμεων και των μηχανισμών του συστήματος εξουσίας. Μια σειρά εξελίξεις και γεγονότα, ωστόσο, υπογραμμίζουν το γεγονός ότι δεν έχουμε τελειώσει ακόμη με την απάνθρωπη ιδεολογία και πρακτική του φασισμού και του ναζισμού, του ρατσιστικού δηλητηρίου και του σκοταδισμού. Γιατί ο φασισμός, ο ρατσισμός και ο σκοταδισμός κάθε είδους αποτελούν τα «πιο επιθετικά σκυλιά» του συστήματος, σιδερένια φτέρνα των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, αναπτύσσοντας τον «εμφύλιο πόλεμο» μεταξύ των φτωχών, παίζοντας βαθιά συστημικό ρόλο υπέρ των ισχυρών του κόσμου.

Η συνεχιζόμενη δράση φασιστικών ομάδων και οργανώσεων εναντίον δημοκρατικών και αριστερών πολιτών και του μαζικού λαϊκού κινήματος -όπως οι πρόσφατες δολοφονικές επιθέσεις σε Θεσσαλονίκη και Ν. Ηράκλειο αλλά και όλο το σκηνικό που εκτυλίχθηκε στο ΕΠΑΛ της Σταυρούπολης, αποτελεί πρόκληση και προειδοποίηση. Οργή προκαλεί και η κυβερνητική πολιτική επιλογή της αντιδραστικής και απαράδεκτης «θεωρίας των δύο άκρων» με ταύτιση και σύγκριση των φασιστικών ιδεών και δράσεων με αυτές των αριστερών και κομμουνιστικών ιδεών και οργανώσεων και τις κινητοποιήσεις του λαϊκού κινήματος. Είναι πολύ ξεκάθαρο και κραυγαλέο ότι η κυβέρνηση της ΝΔ και το σύστημα -νομιμοποιούμενοι και πίσω από την επίσημη ιδεολογική θέση της ΕΕ για τη θεωρία των δύο άκρων, «του κόκκινου και μαύρου φασισμού»-, αξιοποιούν το σιδερένιο χέρι των δολοφόνων για να κάμψουν τις αντιστάσεις και να τρομοκρατήσουν τους αγωνιστές μπροστά στην οργή και τη δυσαρέσκεια που φέρνει η βάρβαρη πολιτική τους.

Μια πολιτική επικίνδυνη και αντιλαϊκή σε όλα τα επίπεδα. Μια πολιτική αποτυχημένη σε όλα τα επίπεδα: Στην πανδημία και τη διαχείριση της εις βάρους του λαού, τις φωτιές και την καταστροφή του περιβάλλοντος, με την παράδοση της γης, του αέρα και του πλανήτη στις εταιρείες και την περιβαλλοντοκτόνα «ανάπτυξη». Στην εκπαίδευση και την εργασία με τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις, οι οποίες μετατρέπουν σε σύγχρονους «σκλάβους» τον κόσμο της δουλειάς και τους νέους. Στην καθημερινή ζωή με το νέο κύμα ακρίβειας, τη διαρκή λιτότητα, ανεργία και φτώχεια που δημιουργούν για την ανάταξη των κερδών τους. Με τα πολεμικά παιχνίδια και τους ανταγωνισμούς για τα συμφέροντα των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και των πολυεθνικών, που πάλι πληρώνουν οι λαοί και κινδυνεύει η ειρήνη. Όλα τα πληρώνουν οι εργαζόμενοι, οι νέοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, ενώ κάθε μέτρο, νόμος και επιλογή αφορά την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων, των καπιταλιστικών κερδών και των ισχυρών του πλούτου.

Για να περάσει την βάρβαρη αυτή πολιτική, η κυβέρνηση, αλλά και όλο το πολιτικό σύστημα εξουσίας, με τα ΜΜΕ, άλλα αστικά κόμματα και όλους τους μηχανισμούς τους, έχουν στον πυρήνα τους την ακροδεξιά ρητορεία και ατζέντα, την καταστολή και τον πολύμορφο αυταρχισμό, τον ατομισμό, το ρατσισμό και τη βία, τον κοινωνικό αυτοματισμό και την πολιτισμική αποχαύνωση. Χρησιμοποιούν όλα τα όπλα ενάντια στον «εχθρό λαό», ταυτόχρονα με τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές, αποδεικνύοντας ξανά ότι ο πυρήνας του ζητήματος είναι ταξικός, είναι το ίδιο το σύστημα της εκμετάλλευσης και του κέρδους και ότι η αστική πολιτική χρησιμοποιεί όλες τις μορφές διαχείρισης και όλα τα «μείγματα» διακυβέρνησης και πολιτικής για να διασφαλίσει την εξουσία της αστικής τάξης και των συμφερόντων της. Αυτό δείχνει εξάλλου και η εγχώρια αλλά και η διεθνής εμπειρία και οι πολιτικές εξελίξεις.

Απέναντι στον γερασμένο και σάπιο κόσμο του συστήματος στέκονται οι εκπαιδευτικοί, η φοιτητική και μαθητική νεολαία που δίνουν τη μάχη για να μην περάσει το σκοταδιστικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας. Ξεσπούν αγώνες της εργαζόμενης -κυρίως- νεολαίας όπως των διανομέων, που καταφέρνουν σημαντικές νίκες. Ξετυλίγονται οι μικρές και μεγαλύτερες κινητοποιήσεις εργαζομένων και ανθρώπων από τα φτωχά και πλητόμενα λαϊκά στρώματα σε μια σειρά χώρους και για μια σειρά ζητήματα, οι οποίες αναδεικνύουν μια μεγάλη απαίτηση της εποχής μας: Την ανάγκη μαζικοποίησης και συντονισμού των αγώνων για όλα τα προβλήματα που μας πνίγουν. Αυτή η πορεία, αυτός ο κόσμος πρέπει και μπορεί να αλλάξει με την οργανωμένη λαϊκή παρέμβαση.

 Η Πρωτοβουλία για σύγχρονο κομμουνιστικό πρόγραμμα και κόμμα με τις δικές της δυνάμεις κινείται ακριβώς σ’ αυτή την κατεύθυνση. Στην πορεία για τη δική της οργάνωση, κατανοεί την ανάγκη του συντονισμού της πάλης και συμμετέχει ενεργά στο αναπτυσσόμενο κίνημα. Απορρίπτει την ιδέα του μονοπωλίου της αλήθειας και δεν διακατέχεται από την αντίληψη «όσοι πιστεύετε οπίσω μου ελθείν». Θέλει να εξηγήσει και να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις «στο γιατί και το πως» των ανθρώπων της εργασίας, τη νεολαία, τους αγωνιστές/στριες. Για ένα νέο γύρο απελευθερωτικών ιδεών και αγώνων, για έναν κόσμο και μια ζωή που θέλουμε και μας αξίζει.
-Καλούμε τους εργαζόμενους και τη νεολαία να οργανωθεί και να παλέψει ενωμένα για τα κοινά προβλήματα, με σημαίες τα δικά τους συμφέροντα και τις δικές τους ανάγκες.

-Καλούμε το λαό, τους μετανάστες που είναι εγκατεστημένοι και προσφέρουν με την εργασία τους, τους ανέργους, τα θύματα των πυρκαγιών και των σεισμών, να αποφύγουν κάθε κυβερνητική αυταπάτη για την βελτίωση της ζωής τους. Τόσο η ΝΔ, όσο ο Σύριζα, το ΚΙΝΑΛ και άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα κινούνται και θα κινούνται στην ίδια αδιέξοδη λογική υποταγής στα σχέδια των μεγάλων του κόσμου και νομής της εξουσίας στο εσωτερικό της χώρας.

-Το μέλλον για την εργατική τάξη, το λαό και τη νεολαία είναι ο Κομμουνισμός.

Όλοι-ες στις αντιφασιστικές κινητοποιήσεις σε όλες τις πόλεις!
Όλοι/ες στη συγκέντρωση το Σάββατο 9 Οκτώβρη στην πλατεία Ρήγα Φεραίου στις 12 το μεσημέρι.
Πρωτοβουλία για σύγχρονο κομμουνιστικό πρόγραμμα και κόμμα,

6/10/2021

 

 

Επιστροφή