Πώς μπορεί να σωθεί ο Τύπος

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
Πώς μπορεί να σωθεί ο Τύπος

Είναι μεν δύσκολο, αλλά απλό να επιβιώσουν αξιοπρεπώς οι δημοσιογράφοι και τα ΜΜΕ. Μια λύση παρατίθεται εδώ, προς διαβούλευση
Kαλό το διαδίκτυο, αλλά πολλοί κάνουν τον τζάμπα μάγκα με τον κόπο των άλλων.


Οι αναπαραγωγές άρθρων (συχνά παραποιημένων), μελετών, συνεντεύξεων, χωρίς την άδεια των συντακτών, δίνουν και παίρνουν, και τελικά δημιουργείται ένας άνευ νοήματος χυλός απαξιωμένων πληροφοριών, που φτάνει να εξυπηρετεί μόνο την εξουσία.

Από τον Παναγιώτη Λιάκο

Αν αναλογιστούμε πόσο μεγάλα είναι τα δίκτυα παραπληροφόρησης των μυστικών υπηρεσιών, τότε καταλαβαίνουμε πόσο πολύ βολεύει τους ισχυρούς (που γκρινιάζουν για fake news) το ιντερνετικό τουρλουμπούκι.

Για να μην κλείνουν λοιπόν εφημερίδες, για να υπάρχει αξιοπιστία και για να σουλουπωθεί το χάος της διαδικτυακής ενημέρωσης, ας γίνει κάτι απλό: να τοποθετηθεί ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ στις πλατφόρμες των ιστολογίων και στα συστήματα διαχείρισης ιστοσελίδων μια εφαρμογή σαν αυτές που χρησιμοποιούν τα πανεπιστήμια για να εξετάσουν αν η εργασία σου είναι πρωτότυπη ή αντέγραψες άλλη.

Μια από τις εφαρμογές είναι το γνωστό στην πανεπιστημιακή κοινότητα πρόγραμμα «Turnitin»: Υποβάλλεις την εργασία, τη «σκανάρει», συγκρίνοντας το κείμενό της με τις διαθέσιμες πηγές, και, αν διαπιστωθεί ότι εντός της υπάρχει κείμενο που μοιάζει με άλλο σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20%, τότε η εργασία κόβεται.

Στις περιπτώσεις δημοσιεύσεων από ΜΜΕ, αν το «Turnitin» διαπιστώσει ότι υπάρχει αντιγραφή από ιστολόγιο, portal, εφημερίδα ή ραδιοτηλεοπτικό μέσο, να μην επιτρέπει την ανάρτηση αν δεν καταβληθεί ένα προσυμφωνημένο αντίτιμο (π.χ., δύο τρία ευρώ ανά άρθρο). Επίσης, ακόμα και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει το αναπαραχθέν άρθρο να παραπέμπει με σύνδεσμο (link) στο αρχικό δημοσίευμα και να αναφέρει το όνομα του συντάκτη. Έτσι θα επιβιώνουν αξιοπρεπώς οι δημιουργοί και θα μειωθεί η ισχύς των μεγαθηρίων του διαδικτύου, που θησαυρίζουν αναπαράγοντας εντελώς δωρεάν τη δουλειά τόσων εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Επίσης, αν η κυβέρνηση στ’ αλήθεια αγαπά τις εφημερίδες, αντί για «πακέτα» τύπου Πέτσα, ας κάνει δώρο σε κάθε μαθητή που τελειώνει το λύκειο μια ετήσια συνδρομή σε εφημερίδα της προτίμησής του. Αυτό μπορεί να αποτελέσει σημαντική βοήθεια για την πολιτική και κοινωνική ευαισθητοποίηση των νέων.

Παναγιώτης Λιάκος

Πηγή: newsbreak.gr

 

 

Επιστροφή