Ολοκληρώθηκε το επιμορφωτικό σεμινάριο της Πρωτοβάθμιας για τη σχολική διαμεσολάβηση

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
Ολοκληρώθηκε το επιμορφωτικό σεμινάριο της Πρωτοβάθμιας για τη σχολική διαμεσολάβηση
Διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Σε συνεργασία με το Δίκτυο Σχολείων Σχολικής Διαμεσολάβησης του Εργαστηρίου Παιδαγωγικής και Διδακτικής Μεθοδολογίας του Π.Τ.Ν. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων


Ολοκληρώθηκε το σεμινάριο για τη σχολική διαμεσολάβηση που διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων σε συνεργασία με το Δίκτυο Σχολείων Σχολικής Διαμεσολάβησης του Εργαστηρίου Παιδαγωγικής και Διδακτικής Μεθοδολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ειδικότερα τον καθηγητή Δρ. Θεόδωρο Θάνο. Η σχολική διαμεσολάβηση αποτελεί μια εναλλακτική πρακτική επίλυσης των εντάσεων και των συγκρούσεων μεταξύ των μαθητών/τριών και της αντιμετώπισης φαινομένων βίας και του εκφοβισμού στο σχολείο.

Η σχολική διαμεσολάβηση δεν είναι μόνο μια εξαιρετικά δυναμική – με την έννοια της ενεργοποίησης όλων των εμπλεκόμενων προσώπων – προσέγγιση αλλά και φιλοσοφία οργάνωσης και λειτουργίας της σχολικής κοινότητας σε ένα συμπεριληπτικό πλαίσιο που χαρακτηρίζεται από σεβασμό και ασφάλεια. Εστιάζει στην εκπαίδευση των παιδιών του δημοτικού σχολείου στη φιλοσοφία, τις αρχές και τις πρακτικές της διαμεσολάβησης ώστε στη συνέχεια να λειτουργήσουν ως διαμεσολαβητές.

Η εφαρμογή του προγράμματος λειτουργεί προσθετικά καθώς τα παιδιά που εκπαιδεύονται και εφαρμόζουν τις αρχές της διαμεσολάβησης μεταφέρουν τη γνώση αυτή στο νέο κάθε φορά πλαίσιο.Η επιμόρφωση πραγματοποιήθηκε από τα τέλη Μαρτίου έως τα τέλη Μαΐου 2024 και σε αυτή συμμετείχαν τριάντα εκπαιδευτικοί κάθε ειδικότητας που διδάσκουν σε δημοτικά σχολεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων. Αποτελεί το πρώτο βήμα στη δημιουργία δικτύου σχολείων που από την επόμενη χρονιά θα λειτουργούν στο πλαίσιο της σχολικής διαμεσολάβησης για την αντιμετώπιση συγκρούσεων.

Ψυχή της επιμόρφωσης ήταν ο Δρ. Θεόδωρος Θάνος, Καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που μέσα από ένα εστιασμένο πρόγραμμα που ήταν εμπλουτισμένο με αρκετές βιωματικές δράσεις επικοινώνησε τα βασικά σημεία της φιλοσοφίας και της διαδικασίας διαμεσολάβησης. Από τη θέση αυτή η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων ευχαριστεί από καρδιάς και ανανεώνουμε τη δέσμευσή μας και για άλλες συνεργασίες.

Στο κλείσιμο της επιμόρφωσης ο Καθηγητής Δρ. Θεόδωρος Θάνος, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων Δρ. Χρήστος Τρικάλης, οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης Βασίλειος Νάστος και Δρ. Βασίλειος Κωτούλας πραγματοποίησαν επισκέψεις σε σχολικές μονάδες εκπαιδευτικοί των οποίων συμμετείχαν στην επιμόρφωση όπου και συζήτησαν για την εφαρμογή των πρακτικών διαμεσολάβησης από την επόμενη σχολική χρονιά.
Ακολούθησε συζήτηση και γόνιμος διάλογος.

Από τη ΔΙ.Π.Ε. Τρικάλων

 

 

Επιστροφή