Ελάχιστη ή μηδαμινή η πρόοδος στην επίλυσή προβλημάτων των πλημμυροπαθών Φαρκαδόνας

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
Ελάχιστη ή μηδαμινή η πρόοδος στην επίλυσή προβλημάτων των πλημμυροπαθών Φαρκαδόνας

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΩΝ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ

Μέλη της Επιτροπής συναντήθηκαν με την δήμαρχο κ. Αγναντή το πρωί της 5 ης Ιούλη για την ενημέρωση αναφορικά με τις ενέργειες της δημοτικής αρχής για μια σειρά αναγκών και προβλημάτων που άφησε η πλημμύρα καθώς και τις εξελίξεις προς επίλυσή τους.

Διαπιστώθηκε πωςγια την πλειοψηφία των ζητημάτων αυτών η πρόοδος είναι ελάχιστη ή μηδαμινή.

Οι απαντήσεις του δημάρχου έκαναν σαφή την μεγάλη έλλειψη χρηματοδότησης από πλευράς κυβέρνησης για κάλυψη
αναγκών που άπτονται στην δικαιοδοσία του Δήμου, την τεράστια βραδύτητα στην απόκριση στα αιτήματα που στέλνονται εγγράφως, την μη ένταξη στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και συζητήσεις έργα και μέτρα που καλύπτουν τις πολύπλευρες ανάγκες μας.

 Όπως και τη τήρησηστάσης αναμονής καθώς και μετατόπισης των ευθυνών σε περιφέρεια και κράτος.
Στο θέμα της στέγασης αναμένεται η έναρξη παρεμβάσεων στα 37 διαθέσιμα κοντέινερς αναμένεται στα εντός του Ιουλίου με άγνωστο το χρονικό διάστημα ολοκλήρωσης των σχετικών
έργων.

Αναφορικά με τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης, έχει γίνει πρόχειρη παρέμβαση χωρίς μελέτη σε 2 αναχώματα από τοπικό εργολάβο ενώ είναι ανοιχτά ακόμη 2. Καμία άλλη εξέλιξη σχετικά με ανυψώσεις και ενισχύσεις αναχωμάτων, διανοίξεις ποταμών, κατασκευή φραγμάτων, για αυτά παραπεμφθήκαμε στην περιφερειακή αρχή ως αρμόδια παρότι πέρασαν 10 μήνες και πλησιάζουμε στο φθινόπωρο. Ούτε συζήτηση δεν γίνεται για ανάδειξη και διεκδίκηση έργων που θα θωρακίσουν
ουσιαστικά την ζωή και περιουσία μας.

Σχετικά με την αποκατάσταση των υποδομών ενημερωθήκαμε ότι έχει επισκευαστεί το αντλιοστάσιο στο Κεραμίδι αλλά δεν έχει γίνει αποκατάσταση του συνόλου της αγροτικής οδοποιίας
που επλήγη. Αναμένεται η ολοκλήρωση των έργων αποκατάστασης των γραφείων της ΔΕΥΑΦ ενώ δεν υπάρχει κανένα χρονοδιάγραμμα έναρξης σχετικών έργων αποκατάστασης και επαναλειτουργία του κέντρου κοινότητας στα γραφεία του στη Φαρκαδόνα.

Επίσης καμία ενημέρωση δεν υπάρχει για την λειτουργία γραφείου ΔΑΕΦΚ στη Φαρκαδόνα.

Σε ότι έχει να κάνει με την ενίσχυση των μηχανισμών πολιτικής προστασίας, στελέχωσης με προσωπικό, εξοπλισμού, εκπόνησης σχεδίων και εκπαίδευσης προσωπικού και τοπικού πληθυσμού, η δημοτική αρχή δήλωσε την αγορά 3 γεννητριών ενώ έχει ζητήσει χρηματοδότηση για ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού και την αγορά 2 βαρκών.

Καμία ενέργεια από πλευράς δημοτικής αρχής δεν έγινε για αποκατάσταση αθλητικών χώρων.
Αντίστοιχα καμία ενέργεια δεν έγινε για την κάλυψη των αυξημένων ιατρικών αναγκών των κατοίκων της περιοχής με ανάδειξη και διεκδίκηση στελέχωσης του Κέντρου Υγείας με βασικές ειδικότητες που λείπουν (παιδίατρος, καρδιολόγος, πνευμονολόγος, κ.α.), επαναλειτουργία του μικροβιολογικού εργαστηρίου, κάλυψη με ασθενοφόρο για όλο το 24ωρο, παρακολούθηση και ελέγχους για ιογενείς και μικροβιακές λοιμώξεις από ειδικό ιατρικό κλιμάκιο.

Τέλος ο δήμαρχος δήλωσε ότι έχουν απαλλαγεί από λογαριασμό νερού για 2 τετράμηνα όσοι είναι πλημμυροπαθείς
αλλά απέρριψε το αίτημα για απαλλαγή των πλημμυροπαθών από δημοτικά τέλη δηλώνοντας ότι είναι έσοδα για το δήμο. Προφανώς ότι κόβεται από την κρατική χρηματοδότηση καλούνται να το πάρουν από φόρους και χαράτσια από την κάθε οικογένεια ακόμη και από αυτές που καταστράφηκαν στα νερά και στη λάσπη.

Εμείς συνεχίζουμε να είμαστε εδώ, δεν θα κάνουμε τη χάρη σε κανέναν να απογοητευτούμε και να υποκύψουμε στον κυκεώνα των ακάλυπτων αναγκών, των άλυτων προβλημάτων για τα οποία εμείς δεν είμαστε υπεύθυνοι. Συνεχίζουμε να προβάλλουμε το δίκιο μας, τις ανάγκες μας, τα

δικαιώματά μας για δουλειά και ζωή στον τόπο μας με ασφάλεια. Συνεχίζουμε όλοι οι πληγέντες να
ζητάμε το μέλλον που μας αξίζει.
 

 

Επιστροφή