"Το γιοφύρι της Τρίκκης". Σαράντα πέντε μάστοροι κι εξήντα μαθητάδες...

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:

...γιοφύρι εθεμέλιωναν στης Τρίκκης το ποτάμι.

Ολημερίς το χτίζανε, το βράδυ εγκρεμιζόταν.
Μοιριολογούν οι μάστοροι και κλαιν οι μαθητάδες:

"Αλοίμονο στούς κόπους μας, κρίμα στις δούλεψές μας,
ολημερίς να χτίζουμε το βράδυ να γκρεμιέται."

Πουλάκι εδιάβη κι έκατσε αντίκρυ στό ποτάμι,
δεν εκελάηδε σαν πουλί, μηδέ σαν χηλιδόνι,
παρά εκελάηδε κι έλεγε ανθρωπινή λαλίτσα:

"Αν δε στοιχειώσετε άνθρωπο, γιοφύρι δε στεριώνει,
και μη στοιχειώσετε ορφανό, μη ξένο, μη διαβάτη,
παρά του πρωτομάστορα την όμορφη γυναίκα,
που έρχεται αργά τ' αποταχύ και πάρωρα το γιόμα."

Σαράντα πέντε μάστοροι κι εξήντα μαθητάδες...


ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ...

H γέφυρα στα Κουτσομύλια από "Καλατράβα" γίνεται... σαν τις "άλλες" !Μελέτη 23.000 για να γίνει καθαίρεση πυλώνων και με 150 χιλιαρικάκια εκ νέου ενίσχυση της γέφυρας, προκειμένου να είναι στατικά επαρκής και αισθητικά ικανοποιητική.


Ο λόγος για την πολύπαθη γέφυρα "Καλατράβα" την ονομαζόμενη και "το γιοφύρι της Τρίκκης"

Το πόσο "αισθητικά ικανοποιητική" μπορεί να γίνει, αν κρίνουμε από τη σημερινή της κατάσταση είναι πολύ... αισιόδοξη προσπάθεια και μακάρι να "συμμορφωθεί".

Το πολύ, να θυμίζει μία από τις άλλες δέκα - δώδεκα γέφυρες της πόλης που έγιναν 10ετίες πριν...


 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Ένα «βαλτωμένο» έργο ολοκληρώνει ο Δήμος Τρικκαίων. Ο λόγος για τη γέφυρα της οδού Σατωβριάνδου, στα Κουτσομύλα, που παραμένει σε ημιτελή κατάσταση.

Τη Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017 υπογράφτηκε η σύμβαση ανάμεσα στον Δήμαρχο κ. Δημήτρη Παπαστεργίου και τον εκπρόσωπο της εταιρείας «Μονολιθική Μελετών Ε.Ε», για να εκπονηθεί η μελέτη κόστους 23.675,32€.

Πρόκειται για τη «Μελέτη αποκατάστασης γέφυρας Σατωβριάνδου και Κουτσούφλιανης», η οποία θα υποδείξει στον Δήμο, ποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν, ώστε να ολοκληρωθεί η κατασκευή.

Ουσιαστικά, η μελέτη αφορά στον τρόπο με τον οποίο θα γίνει καθαίρεση πυλώνων και εκ νέου ενίσχυση της γέφυρας, προκειμένου να είναι στατικά επαρκής και αισθητικά ικανοποιητική.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Τρικκαίων έχει εντάξει χρηματικό ποσό 150.000 ευρώ στο τεχνικό του πρόγραμμα για την ολοκλήρωση της γέφυρας.

Μόλις παραδοθεί ή μελέτη σε περίπου έναν μήνα, θα μπορεί ο Δήμος πλέον να προκηρύξει τον διαγωνισμό, προκειμένου εντός του έτους, αν είναι δυνατόν, να εγκατασταθεί ο εργολάβος.

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων
ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ


Γέφυρα "Καλατράβα" στα Τρίκαλα

5 Δεκ 2007


Γέφυρα τύπου Καλατράβα θα αποκτήσουν σε ένα περίπου χρόνο και τα Τρίκαλα, αφού χθες υπογράφτηκε στο γραφείο του δημάρχου η σύμβαση του έργου «Κατασκευή γέφυρας σύνδεσης των οδών Σατωβριάνδου - Κουτσούφλιανης στον Ληθαίο Ποταμό».


Την σύμβαση υπέγραψαν ο δήμαρχος, Μιχ. Ταμήλος και ο ανάδοχος του έργου Σωτ. Καραντζούνης.

Πρόκειται για γέφυρα ζωτικής σημασίας για την περιοχή καθώς θα συνδέει τον οικισμό του Αγίου Οικουμενίου (πρώην Σεισμόπληκτα) με την απέναντι του Ληθαίου ποταμού συνοικία «Γαλήνη» (Νέα Ζωαγορά). Είναι εξάλλου γνωστό το πρόβλημα επικοινωνίας των δύο αυτών συνοικιών της πόλης καθώς δεν υπάρχει γέφυρα του Ληθαίου στην συγκεκριμένη περιοχή.

Το συνολικό μήκος της γέφυρας θα φθάνει στα 14 μέτρα, το πλάτος του οδοστρώματος θα είναι 7,8 μέτρα και θα διαθέτει δύο πεζοδρόμια 3,10 μέτρων το καθένα.

Ο προϋπολογισμός της κατασκευής της γέφυρας ανέρχεται στα 715.675,76 ευρώ και η χρηματοδότηση προέρχεται από το Γ’ ΚΠΣ - ΠΕΠ Θεσσαλίας και σύμφωνα με την σύμβαση έργου η αποπεράτωσή της θα έχει ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο.
Τον τελευταίο καιρό είναι αλήθεια ότι με τις παρεμβάσεις που έγιναν μέσω του προγράμματος αναπλάσεων μικρής κλίμακας της Δημοτικής Επιχείρησης Κοινωνικής Ανάπτυξης (ΔΕΚΑ) στην περιοχή του Αγίου Οικουμενίου, η συγκεκριμένη συνοικία που επί δεκαετίες ήταν ξεχασμένη και εγκαταλειμμένη έχει αναβαθμιστεί αισθητικά.

πηγή: Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Mαταιόδοξη Ελλάδα...

12/2/2013


...εμπνεύστηκαν και στην επαρχία, σε μια μικρή πόλη όπως τα Τρίκαλα, για να φτιάξουν μια γέφυρα στα πρότυπα του μεγάλου Ισπανού Αρχιτέκτονα.


Η εν λόγω γέφυρα, ενώνει το... τίποτα με το πουθενά ή για την ακρίβεια μερικά κοτέτσια με ένα χωράφι! «Τα μπετά έπεσαν, η γέφυρα υψώθηκε αλλά γρήγορα άρχισε να γέρνει. Εγκαταλείφθηκε νωρίς, έφυγε για τα ξένα κι ο εργολάβος που την είχε αναλάβει και μένει πια να μας θυμίζει τη ματαιοδοξία μας!» γράφει.

Πηγή: Ματαιόδοξη Ελλάδα: Εφτιαξαν και στα Τρίκαλα Γέφυρα Καλατράβα! | iefimerida.grΓια το fatsimareΗ μαιμού του Καραμέτου
Γι αυτό το:
"Αν δε στοιχειώσετε άνθρωπο, γιοφύρι δε στεριώνει" έχω μια ιδέα...!


Η ΠΑΛΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣΗΜΕΡΟΝ


Κράτα το Κράτα το Κράτα το

Δείτε video:

 

 

Επιστροφή