Η γέφυρα των "ανικάνων δημοτικών αρχόντων 21ου αιώνα" στα Τρίκαλα

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
Επιτροπή

Επιτροπή "Ονοματοθεσίας" του  Δήμου Τρικκαίων με παρόντα τα 3 από τα 5 Μέλη (λέει) εισηγείται την ονοματοθεσία των γεφυρών του Ληθαίου ποταμού "εντός του πολεοδομικού ιστού της πόλης των Τρικάλων"
Άνθρωποι που πιθανότατα να μην ξέρουν ούτε που..."πέφτουν" οι γέφυρες μας "πουλάνε" και "ιστορία" με... "Σατωμπριάν" και γαλλικά "σνίτσελ".

Άνθρωποι που δεν έχουν βάλει έστω και ένα θεμέλιο, ένα λιθαράκι, δεν μπορούν να βουλώσουν ούτε μια λακούβα σ' αυτή την πόλη έρχονται να "βαφτίσουν" ότι... υπάρχει κόβοντας κορδέλες με φανφάρες και πανηγυράκια.


Ξεχάσανε όμως την γέφυρα "Καλατράβα" τα Παπαστεργάκια...(Τυχαίο;)


Στην εισήγηση των... "νονών" που θα βαφτίσουν τις γέφυρες δεν αναφέρεται το πρόσφατο τερατούργημα "γέφυρα Καλατράβα" στα Κουτσομύλια.


Αυτή, την κρατάνε για πάρτι τους. Μας ετοιμάζουν έκπληξη.


Πως θα την πούνε;


Γέφυρα "ανικάνων δημοτικών αρχόντων δήμου Τρικκαίων 21ου αιώνα"

Έξυπνο και μπράβο τους...


Θα περάσουν στην... αιωνιότητα με τον "τίτλο" που τους "ταιριάζει".

Να ζήσουμε κι εμείς να τους... θυμώμαστε !

fatsimare.gr

Η... "εισήγηση"


Η σχετική απόφαση της  Επιτροπής Ονοματοθεσίας του  Δήμου Τρικκαίων (με παρόντα τα 3 από τα 5 Μέλη) με θέμα «Γνωμοδότηση σχετικά με την ονοματοθεσία των γεφυρών του Ληθαίου ποταμού εντός του πολεοδομικού ιστού της πόλης των Τρικάλων» έρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο Τρικάλων για έγκριση.

Η εισήγηση αναφέρει τα εξής:

«Κατά την εκτίμησή μας , στη διαδικασία της ονοματοδοσίας των γεφυρών του Ληθαίου ποταμού , ο οποίος διασχίζει σχεδόν κάθετα την πόλη των Τρικάλων, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι εξής παράμετροι:

α . Προϋπάρχουσες ονομασίες, οι οποίες απορρέουν είτε από τοπωνύμια εντός ή πλησίον των οποίων ευρίσκονται, είτε συνδέονται με κάποιο συγκεκριμένο γεγονός, είτε καθαρά για λόγους παραδοσιοκρατίας.

β.   Ιστορικοί λόγοι, όταν τα ονόματα παραπέμπουν στην ιστορία της πόλης.

γ.  Γενικότεροι λόγοι, στα  πλαίσια  μιας  ευρύτερης  και   εξωστρεφούς συζήτησης, η οποία συμβάλει στην καλύτερη προβολή της πόλης κι επειδή η ονομασία μπορεί να διαθέτει μια βαθύτερη σημειολογία.

   Για τους παραπάνω λόγους προτείνουμε οι ονομασίες των γεφυρών του Ληθαίου ποταμού από Βορρά προς Νότο να έχουν ως εξής :

1.    Γέφυρα Κουτσομυλίων : Η μικρή πεζογέφυρα, η οποία βρίσκεται εγγύς του ομώνυμου συνοικισμού.

2.    Γέφυρα Τρικκαίογλου : Κείται εντός των ορίων του φερώνυμου συνοικισμού.

3.    Γέφυρα Βουβής : Μικρή πεζογέφυρα, η οποία οδηγεί από την αντίπερα όχθη του Ληθαίου στην περιοχή Βουβής.

4.    Γέφυρα Αγίου Στεφάνου : Στη θέση της νέας γέφυρας προϋπήρχε το παλιό πέτρινο γεφύρι του Αγίου Στεφάνου, το οποίο ανατινάχθηκε κατά την υποχώρηση του Βρετανικού Εκστρατευτικού Σώματος το 1941, προκειμένου να ανακοπεί η προέλαση των Γερμανών.

5.    Γέφυρα Λήθης : Η Ναϊάδα Νύμφη Λήθη ήταν κατά τη μυθολογία μητέρα του Ληθαίου ποταμού. Η νυν ονομασία της γέφυρας ως «Γέφυρα Γούρνας» δεν ενδείκνυται διότι, αφενός μεν πρόκειται για μια κακόηχη ονομασία, αφετέρου δε δεν παραπέμπει και σε κάτι σημαντικό. Εκτιμούμε ότι η μάνα του Ληθαίου , για προφανείς λόγους, δικαιωματικά έχει μια θέση στο ποτάμιο σύστημα του γιου της.

6.    Γέφυρα «Αχίλλειον» : Η μικρή πεζογέφυρα που βρίσκεται παράλληλα της πεζογέφυρας Ασκληπιού. Οδηγεί από την αντίπερα όχθη στο συγκεκριμένο κτιριακό συγκρότημα που είναι ένα κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας της πόλης των Τρικάλων. Στο εν λόγω  κτίριο λειτούργησε και συνεχίζει να λειτουργεί ξενοδοχείο, παλιότερα λειτούργησε κινηματοθέατρο, εστιατόριο, καφετέρια και σε πολύ πρωιμότερους χρόνους για ένα διάστημα σ’ ένα κομμάτι στεγαζόταν και η Νομαρχία Τρικάλων. Εικάζουμε ότι, ακόμη και σε περίπτωση κατεδαφίσεώς του, για όποια νέα χρήση κι αν επιλεγεί, η ονομασία ΑΧΙΛΛΕΙΟΝ θα συνεχίσει να υπάρχει.

7.    Πεζογέφυρα Ασκληπιού : Οι λόγοι επισημοποίησης της ονομασίας είναι προφανείς.

8.    Γέφυρα Ελληνογαλλικής Φιλίας : Πρόκειται για την κεντρική γέφυρα. Κατασκευάσθηκε λίγα χρόνια μετά την απελευθέρωση της πόλης το έτος 1886 από Γάλλους μηχανικούς. Η κατασκευαστική της τεχνοτροπία έχει και μια αρχιτεκτονική αξία. Εκτιμούμε ότι οι γέφυρες δεν θα πρέπει να συνδέουν μόνο τις αντίπερα όχθες αλλά να ενώνουν και τους λαούς. Οι διαχρονικές σχέσεις του Ελληνικού και του Γαλλικού λαού ήταν πάντοτε σχέσεις φιλίας και συνεργασίας.   

          Κατά τα χρόνια της Εθνικής Παλιγγενεσίας δημιουργήθηκε στη Γαλλία ισχυρό φιλελληνικό κίνημα, στο οποίο εκτός από του ανώνυμους δήλωσαν παρών και πολλοί επώνυμοι όπως Σατωμπριάν, Ουγκώ, Φαβιέρος, Ριανκούρ, Παύλος Μαρία Βοναπάρτης, Λέων Γαμβέτας, Νικόλαος-Ιωσήφ Μαιζόν κ.α. Ο ελληνικός και ο γαλλικός λαός βρέθηκαν σύμμαχοι σε δύο παγκόσμιες συρράξεις και έδωσαν κοινή μάχη κατά του ολοκληρωτισμού. Δεν είναι ούτε τυχαίο ούτε συμπτωματικό ότι στη χώρα μας, παρότι η Γαλλία ήταν πάντοτε μια μεγάλη δύναμη, δεν αναπτύχθηκε ποτέ αντιγαλλικό πνεύμα, όπως συνέβη με άλλες μεγάλες δυνάμεις όπου κατά καιρούς γεννήθηκαν αντιαμερικανικά, αντιβρεττανικά και αντιγερμανικά κινήματα. Αυτό κάτι υποδηλώνει. Ισχυρή ήταν και η συμβολή της στην ένταξή μας το 1979 στην τότε Ε.Ο.Κ., και υποστηρικτική η στάση της στην κρίση που βιώνουμε.

          Για τους παραπάνω λόγους φρονούμε ότι η μετονομασία της κεντρικής γέφυρας - μια ονομασία άτυπη αλλά ψυχρή και άχρωμη - σε γέφυρα «Ελληνογαλλικής Φιλίας», πέρα από τον όποιο συμβολισμό μπορεί να εκπέμπει, δένει με την ιστορία και επιπλέον θα αποφέρει και μια κάποια προστιθέμενη αξία στην πόλη μας, καθώς όλο και κάποιοι Γάλλοι επισκέπτες που θα γίνονται κοινωνοί του γεγονότος θα το μεταφέρουν στους συμπατριώτες τους.

9.    Γέφυρα της Μαρούγγαινας : Κατά την παράδοση την ονομασία της την οφείλει στη «Βρύση της Μαρούγγαινας» που βρισκόταν περίπου στη βάση της γέφυρας. Το πιθανότερο όνομα της Μαρούγγαινας ήταν Μαρία, και αυτό εικάζεται εκ του γεγονότος ότι παλαιότερα τα γυναικεία ονόματα υπήρχε η τάση να τα αρσενικοποιούν παρά να τα θηλυκοποιούν. Εδώ, η παραδοσιοκρατία επιβάλει τη διατήρηση του ονόματος.

10.    Γέφυρα Τρίκκης : Πρόκειται για τη μετονομασία της «Γέφυρας παλαιού ΚΤΕΛ», όπως έχει επικρατήσει να ονομάζεται μέχρι σήμερα. Πιστεύουμε ότι το βαρύ ιστορικό όνομα «Τρίκκη» της πόλεώς μας θα πρέπει να διατηρηθεί ζωντανό. Για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει να βρίσκετε στο καθημερινό λεξιλόγιο των τρικαλινών . Η επίσημη ονομασία της συγκεκριμένης γέφυρας ως «Γέφυρα Τρίκκης» πιστεύουμε ότι θα συμβάλλει σ’ αυτό. Επίσης, θα υπενθυμίζει σε όσους ξένους επισκέπτες διέρχονται τη γέφυρα κάτι από την ιστορία αυτής της πόλης. Τέλος, να πούμε ότι κατά τη μυθολογία η νύμφη Τρίκκη ήταν κόρη του Πηνειού, κι επειδή ο Ληθαίος είναι παραπόταμος αυτού, υπάρχει κάποια συγγενική σχέση που δικαιολογεί την παρουσία του ονόματος αυτού.

11.    Γέφυρα Γκίκα : Την ονομασία της την οφείλει στο γεγονός ότι η χρηματοδότηση για την κατασκευή της έγινε όταν Υπουργός Δημοσίων Έργων ήταν ο Σόλων Γκίκας. Ο Σόλων Γκίκας γεννήθηκε στα Τρίκαλα. Εισήχθη στη Σχολή Ευελπίδων κι αφού εξάντλησε όλη τη στρατιωτική ιεραρχία φθάνοντας μέχρι το αξίωμα του αρχηγού ΓΕΣ, στη συνέχεια πολιτεύτηκε και διετέλεσε υπουργός Δημοσίων Έργων (1958-1963) και Υπουργός Δημ.Τάξεως (1974-1976) στις κυβερνήσεις Κων/νου Καραμανλή. Η διατήρηση του ονόματος είναι αυτονόητη.

12.    Γέφυρα Αγίου Κωνσταντίνου : Βρίσκεται στα όρια της ομώνυμης περιοχής.

13.    Γέφυρα Αρριανού : Η γέφυρα Αρριανού αποτελεί την απαρχή της οδού Αρριανού.

14.    Γέφυρα Καρδίτσης : Κείται επί της φερώνυμης οδού. 

 

Επιστροφή