Μάρθα Βούρτση, Ερντογάν και Μέρκελ !

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
 Μάρθα Βούρτση, Ερντογάν και Μέρκελ !
Την… επακούμβιση Ρόδου και Καστελόριζου προαναγγέλλει η Άγκυρα

Μάρθα Βούρτση ο Ερντογάν στη Μέρκελ και οι 2+1 ημερομηνίες-κλειδιά για τον Σουλτάνο


Πολλά είναι τα μέτωπα που έχει ανοίξει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τους νεο-οθωμανικούς λεονταρισμούς του στην ανατολική Μεσόγειο και μπροστά στον κίνδυνο του πολλαπλού «στραπατσαρίσματός» του παίζει το γερμανικό «χαρτί», ελπίζοντας ότι δεν θα προδοθεί από το συνήθως φίλα διακείμενο στην Άγκυρα, Βερολίνο.Δεν εξηγείται αλλιώς το τηλεφώνημα που, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ελληνικού τηλεοπτικού σταθμού OPEN TV, φέρεται να έκανε ο Τούρκος Πρόεδρος στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ζητώντας τη μεσολάβηση της τελευταίας προκειμένου η Γαλλία να ανακρούσει πρύμναν και να αποσύρει τις δυνάμεις της από την ανατολική Μεσόγειο.

Ως κακομαθημένο παιδί αλλά και μια δόση… Μάρθας Βούρτση, ο Ερντογάν εμφανίζεται να «κλάφτηκε» στη Μέρκελ, αναρωτώμενος «τι δουλειά έχει το αεροπλανοφόρο “Σαρλ ντε Γκωλ” να κατέβει στην Ανατολική Μεσόγειο» και με ποιο δικαίωμα η Γαλλία βρίσκεται «μέσα στα πόδια της Τουρκίας».

Από την πλευρά της, η καγκελάριος της Γερμανίας φέρεται να απάντησε στον Ερντογάν ότι θα επιδιώξει να μιλήσει όχι μόνο με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για να λυθεί το ζήτημα, αλλά και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα συνομιλίες. Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του ελληνικού καναλιού, η Μέρκελ υποσχέθηκε στον Ερντογάν ότι θα ξαναμιλήσουν αφότου η ίδια έχει επικοινωνήσει με Μακρόν και Μητσοτάκη.

Ουδεμία έκπληξη προξένησε, πάντως, στους παρακολουθούντες στενά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις εξελίξεις των πολλών τελευταίων μηνών η «προσφυγή» Ερντογάν στη γερμανική διαμεσολάβηση. Κι αυτό γιατί, όπως εξήγησαν στο iapospi.gr μερικοί εξ αυτών, εκτός από την παραδοσιακή φιλία των δύο χωρών, στο… καλεντάρι του Ταγίπ Ερντογάν υπάρχουν σημειωμένες 2+1 ημερομηνίες-κλειδιά οι οποίες και θα καθορίζουν τη μεσοπρόθεσμη στρατηγική του «Σουλτάνου».

Η πρώτη είναι η 31η Δεκεμβρίου 2020 και σχετίζεται άμεσα με την παραδοσιακά φιλότουρκη Γερμανία καθώς, ως γνωστόν, μέχρι τότε το Βερολίνο θα ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι μέχρι τότε ο Ερντογάν θα προσπαθήσει να παίξει όλα τα χαρτιά του, εκτιμώντας ότι η Άνγκελα Μέρκελ θα ανεχτεί εμμέσως πλην σαφώς τα πολεμοχαρή παραστρατήματά του.

Η δεύτερη ημερομηνία είναι αναμφίβολα η 3η του Νοέμβρη, ημέρα που θα ανοίξουν οι κάλπες στις ΗΠΑ για την εκλογή του 59ου Προέδρου της αστερόεσσας. Σε αυτή την περίπτωση ο Ερντογάν ποντάρει όλα του τα λεφτά στην επανεκλογή Τραμπ, η οποία παρά τα όποια σκαμπανεβάσματα στις σχέσεις των δύο ανδρών εκτιμάται ότι εξυπηρετεί –άλλοτε περισσότερο κι άλλοτε λιγότερο φανερά– τα συμφέροντα της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο.

Και σε αυτή την περίπτωση τα προγνωστικά θέλουν την Τουρκία να εκμεταλλεύεται το χρονικό διάστημα μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου για να ασκήσει τους γεωπολιτικούς εκβιασμούς της, όχι μόνο διά της στρατιωτικής ισχύος αλλά και μέσω της «κάνουλας» του μεταναστευτικού.

Σε κάθε περίπτωση και με τις τουρκικές NAVTEX να ανανεώνονται, το τρίτο άμεσο χρονικό διάστημα στο οποίο τεντώνει τις κεραίες της η Αθήνα είναι οι επόμενες δύο εβδομάδες, δηλαδή μέχρι την πραγματοποίηση της προγραμματισμένης για τις 24 και 25 Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία περί των τουρκικών προθέσεων θυμίζεται ότι σήμερα Δευτέρα (7/9) η τουρκική φιλο-ερντογανική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» προαναγγέλλει ότι η navtex που βρίσκεται σε ισχύ για το Ορούτς Ρέι και εκπνέει στις 10 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να παραταθεί έως τις 25 Σεπτεμβρίου, με τις έρευνες να διαρρέεται ότι θα… επακουμβίσουν στα χωρικά ύδατα της Ρόδου και του Καστελόριζου!!!

 

 

 

Επιστροφή