Το συγχωροχάρτι της κλιματικής αλλαγής και οι χρυσές μπίζνες στα αποκαΐδια

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
Το συγχωροχάρτι της κλιματικής αλλαγής και οι χρυσές μπίζνες στα αποκαΐδια

Γράφει ο Βασίλης Γραμμένος

Την ώρα που οι Έλληνες θρηνούν στη θέα των απέραντων εκτάσεων που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές, των ζώων τους που βρήκαν φριχτό θάνατο, γονατίζουν στη θέα των σπιτιών τους που έγιναν στάχτη, τη στιγμή που ολόκληρες καταπράσινες περιοχές, δασικές εκτάσεις, καλλιέργειες, σπίτια έχουν σβηστεί από τον ελληνικό χάρτη, το μεγάλο κεφάλαιο, με τις ευλογίες της κυβέρνησης ΝΔ, έχει ήδη δρομολογήσει τις χρυσοφόρες μπίζνες τους πάνω στην καμένη γη.

Είναι μεγάλη υποκρισία οι δηλώσεις του πρωθυπουργού που για όλη αυτή την καταστροφή τα “ρίχνει” όλα στην κλιματική αλλαγή, στα “ακραία” καιρικά φαινόμενα και στην ατομική ευθύνη. Όχι κ. Μητσοτάκη, δεν είναι ούτε μοιραίο, ούτε αναπόφευκτο να καιγόμαστε το καλοκαίρι με τις πυρκαγιές και να πνιγόμαστε με τις πρώτες βροχές. Πίσω από την καραμέλα της κλιματικής αλλαγής κρύβεται ο δόλος και η ανικανότητα  της αναλγητης κυβέρνησης σου.

Η Κλιματική Αλλαγή, μαζί με όλα τα άλλα, είναι επιπλέον και μια τεράστια επικερδής μπίζνα για τους λίγους και μεγάλους φίλους σας ολιγάρχες. Οι ευθύνες είναι συγκεκριμένες και πρέπει να αναζητηθούν σε μια πολιτική που ασκείται σταθερά από όλες τις κυβερνήσεις και από αυτήν της ΝΔ , η οποία ενισχύει την εμπορευματοποίηση της γης, την άναρχη ανάπτυξη της επιχειρηματικής δράσης εις βάρος του περιβάλλοντος, της ασφάλειας της ζωής των κατοίκων, των περιουσιών τους αλλά και των ζώων.

Δεν μπορεί όλα να τα ρίχνουμε στην κλιματική αλλαγή και να μην κάνουμε τίπότε για να μετριάσουμε την επίδραση της. Η κλιματική κρίση δεν ξεκίνησε χθες. Στην πραγματικότητα αυτό που συμβαίνει είναι πως ορισμένοι επιστήμονες, παρέα με πολιτικούς, προσπαθούν και χρησιμοποιήσουν τα φυσικά φαινόμενα , έτσι ώστε να προωθήσουν διάφορες πολιτικές σκοπιμότητες.

Συνεταιρισμοί, οικισμοί, εταιρίες αλλά και μεγαλοκαταπατητές είναι ορισμένοι από όσους έχουν στήσει εδώ και πολλά χρόνια και θα στήσουν και αυτήν τη φορά, το μεγάλο φαγοπότι στα καμένα δάση.

Ωστόσο, ο Πρωθυπουργός και οι υπουργοί του  βλέπουν σε κάθε καταστροφή την ευκαιρία του ιδιωτικού τομέα για νέα κέρδη. Τα χρήματα για τις αναδασώσεις θα διατεθούν σε ιδιώτες. Το ίδιο, φυσικά, και η εκμετάλλευση των καμένων περιοχών.

Στην πραγματικότητα, η επικαλούμενη κλιματική αλλαγή δεν είναι παρά μόνο μία υπόθεση τρισεκατομμυρίων που αναδεικνύει νέες πολιτικές προτεραιότητες και… “διλήμματα”, ενώ στο βάθος αχνοφαίνεται η προοπτική να πάρει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις.

Όσον αφορά στην τεχνητή αναδάσωση, που επικαλούνται κυρίως κυβερνητικοί, σ΄αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να είναι από ανώφελη έως και επικίνδυνη για την ανάκαμψη του δάσους. Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι απλώς να αφήσουμε το δάσος στην ησυχία του να ανακάμψει από μόνο του, με φυσικό τρόπο, αρκεί βέβαια να μη δεχτεί άλλα πλήγματα από ανθρώπινες δραστηριότητες, χωρίς καταπατήσεις, χωρίς μετατροπή σε γεωργικές χρήσεις, χωρίς βόσκηση στα καμένα και άλλες παρεμβάσεις που πολλές φορές δημιουργούν μεγαλύτερο πρόβλημα από την ίδια την πυρκαγιά.

Αν μπούμε στο δάσος και αρχίσουμε να φυτεύουμε χωρίς να ξέρουμε, πατώντας σε λάθος σημεία την ώρα που η φύση προσπαθεί να αναγεννηθεί, μπορεί να προκαλέσουμε σημαντική βλάβη.

Η μισή Ελλάδα κάηκε κ. Μητσοτάκη, οι πολιτικές ευθύνες είναι τεράστιες και καμία συγνώμη δεν τις επισκίασε. Πού ήταν το επιτελικό σας κράτος, οι δυνάμεις κατάσβεσης και τα εναέρια μέσα σε φάσεις που οι φωτιές μπορούσαν να τεθούν υπό έλεγχο;

Η μόνη σπουδή που έδειξε η πολιτεία σε αυτήν τη τεράστια οικολογική καταστροφή ήταν να δώσει… φύλλα πορείας στους άνδρες της ΕΜΑΚ τους οποίους λίγες ημέρες πριν είχε φροντίσει να απομακρύνει από την επίλεκτη αυτή ομάδα επειδή αρνούνταν να εμβολιαστούν.
Εύγε στους άριστους διοικούντες

Βασίλης Γραμμένος

 

 

Επιστροφή