Πώς πήρε το σχήμα του το μπουκάλι της Coca-Cola

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
bottle coca cola

Μάθετε πώς δημιουργήθηκε η εμφάνισή του


Το μπουκάλι του γνωστού αναψυκτικού Coca-Cola έκλεισε φέτος 100 χρόνια ζωής και, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ένα από τα μικρά μυστικά που οδήγησαν το συγκεκριμένο προϊόν στην επιτυχία.

Το 1888, όταν ο επιχειρηματίας Asa Griggs Candler ανέλαβε το μεγαλύτερο ποσοστό των μετοχών της ομώνυμης εταιρείας, αποφάσισε να κάνει την Coca-Cola το πιο δημοφιλές αναψυκτικό στην αγορά.




Το 1915 ο Candler διοργάνωσε έναν εθνικό διαγωνισμού σχεδίασης νέου μπουκαλιού, με στόχο να κάνει το αναψυκτικό του να διαφέρει από τα υπόλοιπα της κατηγορίας του, μιας και έβλεπε πως ο ανταγωνισμός που υπήρχε στην αγορά έκανε την Coca-Cola να χάνει πωλήσεις.



Στον παραπάνω διαγωνισμό αποφάσισε να πάρει μέρος η Root Glass Company, από την Ιντιάνα, δημιουργώντας ένα μπουκάλι σχετικό με το όνομα του προϊόντος, μιας και οι ειδικοί πριν ξεκινήσουν τον σχεδιασμό, αναζήτησαν στο λεξικό τη λέξη «coca», η οποία ταιριάζει με τη λέξη cocoa, δηλαδή το κακάο.


Παρόλο όμως που δεν υπάρχει ουδεμία σχέση μεταξύ φυτού και αναψυκτικού, οι σχεδιαστές αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν το σχήμα που έχει ο σπόρος του φυτού ως βάση για το σχήμα του νέου μπουκαλιού της Coca-Cola – μια κίνηση που τελικά αποδείχθηκε πολύ έξυπνη, μιας και κατάφεραν να βρεθούν στην πρώτη θέση του διαγωνισμού.

Μέχρι και το 1920, το μπουκάλι του εν λόγω αναψυκτικού είχε μετατραπεί στο σήμα κατατεθέν της εταιρείας παραγωγής του, ενώ αποτελεί και ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα αντικείμενα του 20ού αιώνα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι David Butler και Linda Tischler, συγγραφείς του βιβλίου «Design to Grow: How Coca-Cola Learned to Combine Scale and Agility (and How You Can Too)».



 

 

 

Επιστροφή