Μόλις κυκλοφόρησε το βιβλίο «Οι φιλέλληνες καλλιτέχνες του 1821» της Δήμητρας Καραγιάννη από τις Εκδόσεις Παρέμβαση

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
Μόλις κυκλοφόρησε το βιβλίο «Οι φιλέλληνες καλλιτέχνες του 1821» της Δήμητρας Καραγιάννη από τις Εκδόσεις Παρέμβαση

Μόλις κυκλοφόρησε το βιβλίο «Οι φιλέλληνες καλλιτέχνες του 1821» της Δήμητρας Καραγιάννη από τις Εκδόσεις Παρέμβαση. Πρόκειται για μια διεπιστημονική μελέτη ιστορικού και εικαστικού περιεχομένου με επίκεντρο τον Αγώνα της ανεξαρτησίας του 1821.

Έργα Φιλελλήνων ζωγράφων με θέμα την ηρωική επανάσταση των Ελλήνων καταγράφονται και αναδεικνύονται, ενώ παράλληλα δίνεται και το ιστορικό πλαίσιο της περιόδου κατά την οποία τελείται η σύνθεσή τους, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται πιο ολοκληρωμένα το κίνημα του Φιλελληνισμού, όπως και η σημασία του.

                                                                 ***

Το βιβλίο αυτό, με θέμα τους Φιλέλληνες ζωγράφους που αποτύπωσαν στα έργα τους την ελληνική επανάσταση, παρουσιάζει τους καλλιτέχνες που εμπνεύστηκαν από τον Αγώνα των Ελλήνων, το ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο εκδηλώθηκε το κίνημα του φιλελληνισμού στην τέχνη, αναφέρεται στις χώρες όπου εμφανίστηκε η τάση αυτή εντονότερα, καταγράφει τα θέματα του Αγώνα που ενέπνευσαν περισσότερο τους καλλιτέχνες και αποτιμά τη συμβολή του εικαστικού φιλελληνισμού στην υπόθεση της ελληνικής ανεξαρτησίας.





Επίσης, περιλαμβάνει έναν αναλυτικό κατάλογο ονομάτων καλλιτεχνών που εμπνεύστηκαν από την επανάσταση, με γνώμονα τη χώρα καταγωγής τους και με αναφορά στα πιο σημαντικά έργα που αυτοί δημιούργησαν. Ο καλλιτεχνικός φιλελληνισμός όχι μόνο αποτέλεσε μια δυναμική μορφή έκφρασης και αποτύπωσης του Αγώνα μέσω της τέχνης, αλλά και έναν έμμεσο τρόπο υποστήριξής του σε θεωρητικό, αλλά και σε πρακτικό επίπεδο.

                                                              ***
     Η Δήμητρα Καραγιάννη είναι Φιλόλογος, Συγγραφέας και Εκδότρια. Τελείωσε τη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. και κατέχει Μεταπτυχιακό στη Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία. Είναι Συνεκδότρια του Λογοτεχνικού Περιοδικού «Παρέμβαση» και Υπεύθυνη των δράσεων που αυτό πραγματοποιεί. Διετέλεσε Συντονίστρια της Ομάδας Πολιτισμού του Δήμου Κοζάνης. Έχει εκδώσει δύο βιβλία: «Κλεισμένα σε θυρίδες, 25 υστερόγραφα εποχής» (Εκδ. Γαβριηλίδης, 2016) και «Εικόνες της Δυτικής Μακεδονίας» (Εκδ. Παρέμβαση, 2020). Το 2022 τιμήθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού ως Εκπρόσωπος του Ελληνικού Πολιτισμού. Δραστηριοποιείται συστηματικά σε θέματα λογοτεχνίας, τέχνης και άλλα ζητήματα ευρύτερου πνευματικού ενδιαφέροντος. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια, σεμινάρια και ημερίδες, παρουσιάσεις και έχει δημοσιεύσει άρθρα και εργασίες σε εφημερίδες, blogs και περιοδικά. Ασχολήθηκε επαγγελματικά με τη μουσική, τη στιχουργική και το τραγούδι, πραγματοποιώντας συνεργασίες με γνωστούς Έλληνες καλλιτέχνες.


 

 

Επιστροφή