ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΗ ΚΑΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΚΑΛΑΒΡΙΑ Ο ΝΙΚΟΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ
Σημαντική και πολυσχιδής η παρουσία της Ελλάδας , της Θεσσαλίας και της Καρδίτσας για ένα οκταήμερο στην Καλαμβρία της Μεγάλης Ελλάδας.
Μεγάλες βραδιές γνώρισε η Χορωδία Καρδίτσας του Ωδείου Καρδίτσας - Κωνσταντίνος Ευθυμιάδης ύστερα από μια σειρά τριών (3) συναυλιών που πραγματοποίησε από 16 έως 24 Ιουλίου 2024 υπό τη διεύθυνση του Νίκου Ευθυμιάδη στην ελληνόφωνη και βυζαντινή Καλαβρία της Μεγάλης Ελλάδας στη Νότιο Ιταλία.
Η πρώτη σημαντική συναυλία έλαβε μέρος στη μοναδική, ιστορική Βυζαντινή Εκκλησία του Αγίου Μάρκου στο Βυζαντινό Ροσσάνο-Κοριλιάνο της Καλαβρίας της Μεγάλης Ελλάδας με τα περίφημα Βυζαντινά χειρόγραφα και τους κώδικες (Ροσσάνο στα Μετέωρα), στην οποία πόλη για 500 χρόνια οι κάτοικοι μιλούσαν μόνο Ελληνικά και είχε το δικό της Αγιο Ορος.
Σε μια μαγευτική ατμόσφαιρα στον μοναδικό εξωτερικό χώρο της Βυζαντινής Εκκλησίας του Αγίου Μάρκου στο Ελληνικό Ροσσάνο της Μεγάλης Ελλάδας της Καλαβρίας με φόντο το Ιόνιο πέλαγος και παρουσία 4 Δημάρχων του τόπου και όλης της διανόησης, χορωδοί και Μαέστρος κατέθεσαν ως προσκυνητές διαμέσου της Θείας Τέχνης της Μουσικής την δική τους συνεισφορά με μια σπάνια συναυλία με επίκεντρο την κοινή Πίστη, την κοινή Κουλτούρα, τις κοινές αρχαιοελληνικές ρίζες. Παρόντες όλες οι αρχές της πόλης και της Περιφέρειας, πολύς κόσμος με όλα τα μεγάλα ιταλικά – εθνικά δίκτυα να πραγματοποιούν σημαντικά αφιερώματα στην Ελληνική μουσική παρουσία.
Υπερασπίζοντας πάντα την Τέχνη και την Μουσική της Ελλάδας, της Θεσσαλίας και της Καρδίτσας στην Ευρώπη με σοβαρότητα, αξιοπρέπεια και σεβασμό, η Χορωδία Καρδίτσας του Ωδείου Καρδίτσας - Κωνσταντίνος Ευθυμιάδης υπό τη διεύθυνση του Νίκου Ευθυμιάδη ερμήνευσε ένα ποικίλο πρόγραμμα με έμφαση στην Βυζαντινή εκκλησιαστική παράδοση και στη σύγχρονη ελληνική μουσική, που γοήτευσε ένα πολυπληθές και καλλιεργημένο ακροατήριο.
Σε μια καταπληκτική ατμόσφαιρα με το κοινό να συμμετέχει και να ψάλλει βυζαντινούς Ύμνους αλλά και σύγχρονη Ελληνική μουσική συνεχίστηκε η περιοδεία της Μικτής Χορωδίας Καρδίτσας στην Καλαβρία της Μεγάλης Ελλάδας και του Βυζαντίου.
Συνεχίζοντας την υπεράσπιση της Ελληνικής Κουλτούρας, της Τέχνης και της Μουσικής ως συνέχεια της Αρχαίας Ελληνικής Χορωδιακής Λυρικής και του Βυζαντινού Πολιτισμού στην Ελληνική και Βυζαντινή Καλαβρία της Magna Grecia η Χορωδία εμφανίστηκε την Κυριακή 21 Ιουλίου 2024 το βράδυ στον ιστορικό Βυζαντινό Ναό του Αγίου Αδριανού (955μ.Χ), στον Άγιο Δημήτρη της Κορώνης. (Από την Κορώνη της Μεσσηνίας).
Μια βραδιά που ανέδειξε τις κοινές ρίζες, την κοινή καταγωγή και τον Αρχαιοελληνικό και Βυζαντινό Πολιτισμό που κυριαρχεί στην Ελληνική και Βυζαντινή Καλαβρία.
Η Χορωδία Καρδίτσας του Ωδείου Καρδίτσας – Κωνσταντίνος Ευθυμιάδης κατέθεσε την καλλιτεχνική της πρόταση με αξιοπρέπεια, ήθος και ύφος που συνάδει σε επαγγελματικά μουσικά σύνολα με μουσική φιλοσοφία και χορωδιακή άποψη σε μια κατανυκτική ατμόσφαιρα.
Με την παρουσία Δημάρχου και των Εκκλησιαστικών αρχών της περιοχής αλλά και ενός πολύ μεγάλου κοινού η Χορωδία Καρδίτσας του Ωδείου Καρδίτσας – Κωνσταντίνος Ευθυμιάδης γοήτευσε και συγκίνησε σε ένα πολύ δύσκολο ρεπερτόριο.
Η Χορωδία Καρδίτσας του Ωδείου Καρδίτσας – Κωνσταντίνος Ευθυμιάδης έκλεισε με εξαιρετική επιτυχία την αποστολή της με μια φανταστική εμφάνιση τη Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024 στον ιστορικό Βυζαντινό Ναό της Αγίας Μαρίας της Κωνσταντινούπολης στο ιστορικό Vaccarizzo.
Μια ακόμα σειρά σημαντικών συναυλιών ήλθε να προστεθεί ως συνέχεια των πάνω από 1.500 συναυλιών που έχει πραγματοποιήσει σε όλο τον κόσμο(Αμερική – Ευρώπη) ο Νίκος Ευθυμιάδης ( Master of Arts στη διεύθυνση) με ένα πρόγραμμα υψηλού ήθους και ύφους στην Βυζαντινή και Ελληνική Καλαβρία.
Η Μικτή Χορωδία του Ωδείου Καρδίτσας μετέβη για δεύτερη φορά τα τελευταία χρόνια στην Καλαβρία για σειρά σημαντικών συναυλιών, εκεί όπου το συναρπαστικό τοπίο του Ιταλικού Νότου ντύνει τη Magna Grecia (Μεγάλη Ελλάδα), στοχεύοντας έτσι στην ενδυνάμωση της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς με την ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ.
Είναι ιδιαίτερα σημαντική η συμβολή του Νίκου Ευθυμιάδη στην ανάπτυξη των ελληνοϊταλικών σχέσεων σε πολλούς τομείς από δεκαετίες και ιδιαίτερα με τη Νότιο Ιταλία τον τομέα του ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, της ΤΕΧΝΗΣ και της ΜΟΥΣΙΚΗΣ με ιδιαίτερες παράπλευρες συνιστώσες, αναπτυξιακού και τουριστικού χαρακτήρα.
Κάθε συναυλία στην Καλαμβρία είχε και το δικό της πνευματικό και μορφωτικό αποτύπωμα, αναδεικνύοντας την κοινή πολιτιστική κληρονομιά από αρχαιοτάτων χρόνων.