Ο Χατζηγάκης ζητά την στήριξη του ΕΛΓΑ για ρόδια και σιτηρά

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
Ο Χατζηγάκης ζητά την στήριξη του ΕΛΓΑ για ρόδια και σιτηρά

Την στήριξη των παραγωγών ροδιών και σιτηρών ζητά ο Μικέλης Χατζηγάκης από τον ΕΛΓΑ μετά από επίσκεψη και συζήτηση που είχε μαζί τους για τα προβλήματα και τις ζημίες που υπέστησαν από τις επαναλαμβανόμενες χαμηλές θερμοκρασίες, την κακοκαιρία και την ανομβρία. Συγκεκριμένα, ο Χατζηγάκης δήλωσε:

«Το Σάββατο επισκέφθηκα παραγωγούς ροδιών και σιτηρών οι οποίοι έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές από τις επαναλαμβανόμενες χαμηλές θερμοκρασίες, την κακοκαιρία Μήδεια και την ανομβρία που ακολούθησε και έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις καλλιέργειες του Νομού και της Θεσσαλίας.

Ήδη η απώλεια παραγωγής στα αμύγδαλα είναι καθολική, όπως επίσης ακτινίδια, βερίκοκα, αμπέλια και κηπευτικά  έχουν σημαντικές ζημιές. Ταυτόχρονα, στα χειμερινά σιτηρά η μείωση της παραγωγής είναι σημαντική. Τα ρόδια υπέστησαν μεγάλο πλήγμα ενώ καταγράφονται απώλειες παραγωγικών φυτών.

Παραμένοντας δίπλα στον Τρικαλινό παραγωγό επισκέφθηκα οπωρώνες και καλλιέργειες σιτηρών όπου διαπίστωσα και ο ίδιος το μέγεθος της καταστροφής. Επιβάλλεται η άμεση καταγραφή και ο προσδιορισμός ποσοστού ζημιάς από τον ΕΛΓΑ και η καταβολή άμεσων αποζημιώσεων.Καθώς η κλιματική μεταβολή είναι πλέον πραγματικότητα και τα ακραία φαινόμενα εκδηλώνονται πιο συχνά και κατανέμονται διαφορετικά στον χρόνο, είναι αναγκαίο η πολιτεία να δώσει κίνητρα για την εγκατάσταση ενεργειακών μέσων προστασίας (ανεμομίκτες, κτλ) και η επιστημονική κοινότητα να προχωρήσει στον προσδιορισμό καλλιέργειας με βάση τα νέα δεδομένα.

Ειδικά για την καλλιέργεια του ροδιού, η οποία υπέστη ίσως την μεγαλύτερη καταστροφή στον Νομό Τρικάλων και απαριθμεί περί τα 30.000, οι παραγωγοί έχουν ανάγκη από άμεση στήριξη.»

 

 

Επιστροφή